iza Posted October 17, 2014 Report Share Posted October 17, 2014 (edited) Witajcie Mam kolejne pytanie dotyczące tym razem rodzajów stalówek (i nie chodzi tu o grubość kreski), jako, że dłoń mam dość drobną lubię pióra, które stalówkę mają krótką, chodzi mi o odległość sekcji od końcówki piszącej stalówki. Obrazując to (mam nadzieję, że autorka, czyli Ann się nie obrazi za wykorzystanie jej zdjęcia) chodzi mi o stalówkę w stylu pióra pierwszego z góry, które jest na tym zdjęciu. Czy taki typ stalówki ma jakąś nazwę? Edited October 17, 2014 by iza Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ann_gd Posted October 17, 2014 Report Share Posted October 17, 2014 (edited) Nazwy nie znam, to po prostu stalówka jak na moje, zdjęcia wrzucone są ogólnie dostępne, nie wiem, co musiałabym sobie pomyśleć, żeby mi przyszło do głowy się obrażać a piórko to Vector, nic szczególnego... do drobnych dłoni Liliput albo sport z Kaweco, zdecydowanie Edited October 17, 2014 by Ann Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
iza Posted October 17, 2014 Author Report Share Posted October 17, 2014 stalówka jak stalówka, ale przecież stalówki też mają swoje rodzaje i każda to jest mimo wszystko stalówka, jak stalówka Tutaj niestety te krótsze, to mam wrażenie, że są na "wyginięciu" czasem wsadzane w tańsze pióra, ciężko dostać taką drobną i króciutką, nie wiem, czy wszyscy mają teraz takie wielkie łapataje, czy jak, że im z tym wygodnie. Dlatego chciałam poznać nazwę (o ile istnieje) żeby chociaż wiedzieć, co dokładnie szukać Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
thefil9 Posted October 17, 2014 Report Share Posted October 17, 2014 A może pióra ze schowanymi stalówkami? Taki np. Parker 51. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
iza Posted October 17, 2014 Author Report Share Posted October 17, 2014 takie mi się właśnie nie podobają, bo według mnie przypominają bardziej długopis, niż pióro Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
thefil9 Posted October 17, 2014 Report Share Posted October 17, 2014 (edited) No cóż, jak widzę dużą stalówkę z szerokimi skrzydełkami to jestem bardziej niż zadowolony , więc pewnie trzeba poczekać na kogoś bardziej obeznanego w temacie, ale wydaje mi się, że trafiłby w twój gust (stalówkowy przynajmniej) Parker 88,Rialto (to chyba to samo?), 25, albo Urban. A co do nazwy stalówki, wyszukanie "krótka stalówka" w googlach naszych i obcojęzycznych daje niezłe wyniki, ale bardziej profesjonalnej nazwy nie znalazłem. Edited October 17, 2014 by thefil9 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted October 17, 2014 Report Share Posted October 17, 2014 Myślę, że stalówki Lamy Safari i Al Star mogą Cię zainteresować. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
iza Posted October 17, 2014 Author Report Share Posted October 17, 2014 Parker odpada, mam awersję a lamy to z kolei takie trochę dziecięce (ja już niestety jakiś czas temu ukończyłam pełnoletniość ) Mam w domu pióro, które właśnie odpowiada moim wymaganiom firmy crocodile, ale nic takiego podobnego nie mogę znaleźć (ten co mam jest już porządnie wyeksploatowany niestety) i z tego co widzę, to ta marka aktualnie nie ma czegoś takiego - wszystko standardowo długie, jak wszędzie niestety Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted October 17, 2014 Report Share Posted October 17, 2014 Lamy dziecięce? Hmmm... Co kto lubi, to oczywiste, ale żeby dziecięce? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
YAMAHAL Posted October 17, 2014 Report Share Posted October 17, 2014 @iza to może bardziej sprecyzujesz o jakie piórko chodzi, bo jak na razie to chaos i małe niezdecydowanie co do Crocodile tu masz link na stronkę może coś z tego wybierzesz http://firma-aris.pl/piora-wieczne/crocodile i drugi link http://www.abernatopen.pl/piora-wieczne-crocodile,k,4,1.html Pozdrawiam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ann_gd Posted October 17, 2014 Report Share Posted October 17, 2014 Uch... z krótką stalówką (poza tymi schowanymi i Parkerami), to przychodzi mi do głowy jedynie Senator (oczywiście bez tak biednie zdartej pozłoty...) oraz znaleziony w internetach YONGSHENG 058 Exquisite Durable PC Shell Iraurita Nib Fountain Pen - Black Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MrSteelNib Posted October 17, 2014 Report Share Posted October 17, 2014 Z mniejszych piór jeszcze Pilot Prera jest godny uwagi. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
iza Posted October 18, 2014 Author Report Share Posted October 18, 2014 YAMAHAL Na stronie krokodyla byłam i tak jak pisałam niestety aktualnie dostępne stalówki, są tylko w jedynym "złotym" standardzie....... MrSteelNib z tego co widzę, to pilot stalówkę ma tak samo długą jak cała reszta, chyba, że to przekłamanie wizualne na zdjęciu jest Chodzi mi dokładnie o taką krótką stalówkę jak na zdjęciu poniżej. Dolne pióro to właśnie krokodyl, może ktoś by potrafił jego model zidentyfikować? Naniosłam linie aby pokazać jaka jest różnica, pomiędzy długością stalówki jednego i drugiego. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Romii Posted October 18, 2014 Report Share Posted October 18, 2014 Drobną odkrytą stalówkę ma jeszcze Paper Mate np. taki jak tutaj: http://www.ebay.pl/itm/BELLISSIMA-PENNA-STILOGRAFICA-VINTAGE-PAPER-MATE-ORIGINALE-FOUNTAIN-PEN-ORIGINAL-/191374626855?pt=Penne&hash=item2c8ed11027 Pióro jest cienkie i delikatne - do damskiej dłoni. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
piter22 Posted October 18, 2014 Report Share Posted October 18, 2014 Hero 443 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rittel Posted October 18, 2014 Report Share Posted October 18, 2014 (edited) #bojowkamontblanc Edited October 18, 2014 by Rittel Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Romii Posted October 18, 2014 Report Share Posted October 18, 2014 Te montblanc nie są drobne. Mam 12 i używam jako jedno z podstawowych piór. Zaczęło się od Vectora a kończy na MB Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kerad Posted October 18, 2014 Report Share Posted October 18, 2014 Są jeszcze czeskie Centropeny np. 3770 oraz wersja ze złotą stalówką, ale nie pamiętam numeru modelu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
8868 Posted October 18, 2014 Report Share Posted October 18, 2014 Stalówki inlaid są stosunkowo krótkie (o niewielkiej odległości czubka stalówki do sekcji). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts