Mariusz888 Posted October 15, 2014 Report Share Posted October 15, 2014 "Już w listopadzie bieżącego roku, miłośnicy oraz kolekcjonerzy przyborów piśmienniczych będą mogli wziąć udział w licytacji 17 niezwykłych piór wiecznych przygotowanych przez firmę Pelikan. Bazą do ich stworzenia są modele M800 oraz M1000 z kolekcji Souverän, jednak nie będą one należały do regularnie produkowanej linii. Jak sama nazwa wskazuje, kolekcja jest unikalna i jedyna w swoim rodzaju. Każde z piór zostało ozdobione przy pomocy techniki Maki-e, przez grono wybitnych artystów w tej dziedzinie. Metoda ta polega na wielokrotnym lakierowaniu i polerowaniu, które nadaje powierzchni efekt głębi i przestrzeni. Sam proces nie tylko jest skomplikowany, ale wymaga również niezwykłej precyzji." Czytaj całość Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
YAMAHAL Posted October 15, 2014 Report Share Posted October 15, 2014 No to muszę szybciutko przygotować walizkę, dwa nesesery i cztery reklamówki dularów $$$$ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tool Posted October 15, 2014 Report Share Posted October 15, 2014 Piękna niemiecka precyzja Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zutka Posted October 15, 2014 Report Share Posted October 15, 2014 To na zdjęciu nie podoba mi się specjalnie, ale niektóre są przepiękne... takim piórem nie mogłabym chyba pisać - po prostu patrzyłabym... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kasiasemba Posted October 15, 2014 Report Share Posted October 15, 2014 widziałam na żywo jedno maki-e. chyba namiki, i wiem na pewno, że kiedyś będę miała. nie ma chyba bardziej kobiecego pióra. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alveryn Posted October 16, 2014 Report Share Posted October 16, 2014 Piloty Delux są stosunkowo przystępne cenowo, choć to oczywiście takie "biedniejsze" maki-e. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mate Posted October 16, 2014 Report Share Posted October 16, 2014 Nigdy do mnie nie przemawialy "zdobione" piora, ale to musze przyznac wzbudzilo moja ciekawosc Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mariusz888 Posted October 16, 2014 Author Report Share Posted October 16, 2014 Nigdy do mnie nie przemawialy "zdobione" piora, ale to musze przyznac wzbudzilo moja ciekawosc Zachęcam do kliknięcia w link bo można tam znaleźć wszystkie 17 piór - tutaj na forum pojawiło sie tylko 1 zdjęcie jako pewna forma tzw. "zajawki". Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Andrew Posted October 16, 2014 Report Share Posted October 16, 2014 Nie lubię zbyt nachalnie zdobionych piór, ale to poniższe mi się podoba ze względu na subtelny wzór Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tsyrawe Posted October 16, 2014 Report Share Posted October 16, 2014 Fajne fajne te pióra. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mariusz888 Posted October 16, 2014 Author Report Share Posted October 16, 2014 (edited) Fajne fajne te pióra. Powiedziałbym nawet że GENIALNE. Niestety nie na mój portfel - od jakiegoś czasu choruję na takiego maki-e'gowego Pelikana - nawet niekoniecznie z kolekcji unique ale modele "rzadko dostępne" też tanie nie są więc te min 2600 $ to jednak jest problem (a to i tak cena najtańszego bo te faktycznie fajne modele to tak z 4000 $ trzeba mieć ) a model Renjishi to już w ogóle kosmos (róznież cenowy (8200$)). Eeeehhhh się rozmarzyłem... Edited October 16, 2014 by Mariusz888 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Akszugor Posted October 16, 2014 Report Share Posted October 16, 2014 Piękne te pióra. Niestety nie na mój portfel. Ale powzdychać można Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts