Jump to content

Itzamna - L'Artisan Pastellier

visvamitra

Ankieta  

10 members have voted

1. 1. Czy podoba ci się ten kolor?

Recommended Posts

W ubiegłym roku przeprowadziłem dwa zamówienia grupowe atramentów L'Artisan Pastellier z serii Callifolio. Nie wszyscy je pokochali, ale ja bardzo "kalafiory" polubiłem. Inti stało się moim ulubionym atramentem, Itzmana i Oconto również są w czołówce. Kilka innych systematycznie przepływa przez moje pióra. Lubię je i już.

Planuję w tym roku zamówienie grupowe - prawdopodobnie w listopadzie. Dlaczego w listopadzie? Chcę najpierw zrobić zestawienie łączne wszystkich trzydziestu czterech kolorów z tej serii. O ile się nie mylę i twórca L'Artisan Pastellier dotrzymał słowa, wczoraj z Francji wyjechały do mnie próbki wszystkich kolorów. Część zostało poprawiona w ten sposób, żeby przypominała to, co widać na stronie.

Nie wiem, czy wystarczy mi motywacji, żeby zrecenzować wszystkie. Pewnie nie. Ale kilka zrecenzuję ponownie / po raz pierwszy. 

Do tematu zamówienia grupowego proponuję wrócić, kiedy zamieszczę zestawienie wszystkich atramentów. Uprzedzam, że pójdę na łatwiznę i zamiast napełniać i czyścić Piloty 78G, tekst zestawienia napiszę (no dobrze - nabazgrzę) szklanym piórem Rohrer & Klingner (czyszczenie takiej maczanki to bajka).

Itzamna był najwyższym bogiem Inków, patronem sztuki i nauki, który obdarował swoich wiernych pismem. 

3slh.jpg

Reasumując - pamiętajcie, że jeśli chcecie cieszyć się tym kolorem, potrzebujecie szerokiej stalówki i bogatego przepływu.

Rzućcie okiem na recenzje AkszugoraInekanerbit9n-a.

INFORMACJE / PARAMETRY

Producent: L'Artisan Pastellier

Kolor: Itzamna

Nasycenie: w porządku

Przepływ: dobry we wszystkich piórach, w których go używałem. 

BeQeKB.jpg

KROPLE ATRAMENTU NA RĘCZNIKU KUCHENNYM MARKI QUEEN ZE ZNANEJ SIECI DYSKONTÓW

XmclUd.jpg

CHROMATOGRAFIA 

MÓJ PROGRAM WIDZI TEN KOLOR MNIEJ WIĘCEJ TAK:

lRYyaS.jpg

ZAKRES KOLORU (użyłem narzędzia gradient w PSie, zaznaczyłem partie jasne i ciemne, w rezultacie powstał taki gradient - dla papieru kalendarzowego)

lA5jZB.jpg

W kalendarzu LEB MODEL - Kaweco Sport, blaszka B

bkxmUX.jpg

KALENDARZ - KAWECO SPORT CLASSIC, BLASZKA B

ILrndp.jpg

VMglfO.jpg

Gruba warstwa atramentu na papierze Clairefontaine 120 g

N9NW8p.jpg

Fakt- ładny :) Paleta z tych, które bardzo lubię :)

on taki ziemisty jest.

aha, podczas dłuższego używania zauważyłem, że potrafi zzielenieć na piórze, tylko nie wiem, czy to gdzieś z zakamarków spływaka zastygłe resztki wypłukiwał, czy może się utleniał, czy co. ale zdarzyło mnie się tak nie raz i nie dwa.