Jump to content

Pilot vs Platinum

empi

Recommended Posts

Czasem doradzam, a teraz sam potrzebuje porady.

Po zapoznaniu się z możliwościami złotej stalowka w moim nowo nabytym Sheaffer'ku postanowiłem rozejrzeć się za czymś nowym ze złota stalówką. Po przeglądzie zasobów internetowych na placu boju pozostały dwa pióra:

- Pilot Namiki Custom 74

- Platinum #3776 Century

oba pióra w wersji czarno złotej ze stalówkami 14k SF (flexujące). Różnica w cenie około 12 zł.

Chciał bym skorzystać z doświadczeń szanownych pióroholików i zapytać: które z tych piór jest "przyjemniejsze" i pewniejsze w użytkowaniu?

Z poważaniem

Mariusz

Pytanie trudne zadałeś bo właściwie oba piórka są naprawdę dobre i moja rada... bierz oba ;).

Akurat chyba modele z tej serii Platinum są wyposażone w system przeciwdziałający zasychaniu atramentu. Ja z kolei jestem fanem Pilota i pewnie jego bym wybrał.

Stalówka SF (soft fine) będzie jednak bardzo cienko pisząca, zastanów się czy na pewno taką chcesz. Polecam poszukać troszkę filmików na Youtube żeby wyrobić sobie może lepszą opinię o możliwościach tych stalówek.

W każdym razie cokolwiek kupisz będziesz zadowolony, zobaczysz. :D

@Mate Sailor'a 1911 też pierwotnie brałem pod uwagę, ale niestety nie znalazłem go ze stalówką Soft. W sumie wszystkie trzy są do siebie podobne i wszystkie klasycznie piękne (przynajmniej w czarnej wersji).

@Endor, "moja rada... bierz oba ;) ".  Chciał bym ale niestety mogę tylko jedno, nie wykluczone że w niedalekiej przyszłości kupie jeszcze Pilota Custom 91 z podobną stalówką (synowi spodobała się czerń ze srebrem ;)). Co do stalówek to do Pilota są jeszcze dostępne SFM i SM, ale mnie właśnie interesuje SF.

@Lepki sam oceń czy to już flex czy tylko miękka stalówka. (Link podesłał mi w tamtym tygodniu Kamil :sacro:).

O Platinum nie mam zielonego pojęcia, Customa użytkuje intensywnie ponad rok (SF) i dwie rzeczy bym dorzucił (niedawno był podobny wątek):

1. przed kupnem oglądałem m.in. filmik wrzucony przez empi (od Kamila, powyżej) i nigdy nie udało mi się uzyskać tak mokrej grubej kreski - może nie ten atrament, może mam zbyt delikatną rękę, na pewno mam opory do tej pory przed docieraniem do granicy fleksa ;). Zresztą, tak jak napisał Lepki - to raczej nie jest fleks, tylko elastyczna stalówka - zróżnicowanie linii wymaga użycia pewnej siły i w związku z tym (przynajmniej w moim przypadku) nie ma mowy o swobodnym/łatwym fleksowaniu przy codziennej pisaninie.

2. zdecydowanie polecałbym wybór SM zamiast SF - decydując się też chciałem cienką linię, dodatkowo piszę dość drobne literki i wydawało mi się, że powyżej F'ki będą się litery "zlewały". Dzisiaj wybrałbym zdecydowanie SM - japońskie F'ki są cieńsze niż powiedzmy "europejskie" i trzeba mieć wprawną rękę żeby kontrolować te cieniutkie kreski. Przy grubszej linii (moim zdaniem) pismo po prostu wygląda ładniej (+ lepszy "wygląd" atramentu - koloru, cieniowania).

Najlepiej (wiem, wiem - banalna rada)  złapać na żywo takie pióro i chociaż kilka literek sobie napisać. Jeśli nie ten model dokładnie, to przynajmniej model z analogiczną stalówką (w tym lub większym (M) rozmiarze - dla orientacji)

Powodzenia :)!

• 1 year later...

Mam pilota SF w falconie oraz FA w 912 mam platinum i nakaye i z mojego doświadczenia wynika jedno,...

w nowym piórze fleks zbliżający się jakością do vintage to albo Omas extra flessible albo Pilot 912 ze stalówką FA...

stalówki sf w pilocie i platinum są miękkie, nie fleksujące, dają minimalną wariację linii,...

Platinum/Nakaya Soft Flexible już trochę więcej mogą... podobnie jak w Pilot Falcon SF...

to tak gwoli ścisłości aby zakup nie był rozczarowaniem...

poniżej fotki z ich możliwości...

Piloty Falcon SF i 912 ze stalówką FA...

dXhHvXG.jpg

możliwości Nakayi, czyli platinum ale w wersji soft fleks...

ellBSiB.jpg

Na koniec Omas - bardzo leciutko pracujący, jak dla mnie, pełny fleks...

1YPTuLW.jpg