Jump to content

Cross Spire Black Caviar

Ann_gd

Recommended Posts

Kupiłam długopis! :D  czy tam pióro kulkowe, jeden czort. Nauczyłam je delikatną perswazją pisać piórem, jakkolwiek głupio by to nie brzmiało, małe abrakadabra i inne hokus-pokus załatwiły sprawę. Finalnie pisadło dojrzało do tego, by stać się piórem, stalówka mu wyrosła, nabój został wsadzony i śmiga. Stalówka złota osiemnastka, poczerniona, niby chuda, ale anorektyczne F to to nie jest, raczej takie parkerowskie.

Technikalia na koniec, teraz trochę zdjęć, tak ciut, ledwo pod trzydzieści zrobiłam ;)

1. Zamknięte w całości prezentuje się o tak

IMGP5944.JPG

2. Pierwotnie wkład kulkowy (nawet pisze i nawet od biedy fajnie, ale poczekałam, aż zmądrzeje)

IMGP5945.JPG

3. Pióro trzeba zamknąć, poobracać w palcach kilka razy, wymówić te zaklęcia, których nie mogę publicznie wyznać, i gotowe!! Pisze piórem!

IMGP5949.JPG

4. Ten wzorek... linia... stalówka z grawerkiem... ja się zachwycam i przestać nie zamierzam

IMGP5954.JPG

5. Paseczki czy ringi są raczej kremowe niż śnieżnobiałe, urocze. Nadal twierdzę, że pióro mieści się w mojej kategorii czarno-czarnych, sama ją sobie wymyśliłam i ustalam zasady, a jakże.

IMGP5956.JPG

6. Naboje dedykowane i wręcz slimki do tego Crossa

IMGP5957.JPG

7. O takie

IMGP5958.JPG

8.

IMGP5960.JPG

9. Zmyślny gwint na dupce korpusu dobrze trzyma skuwkę

IMGP5962.JPG

IMGP5964.JPG

IMGP5965.JPG

10. Klips ciut inny, niż zwykle widziałam w Crossach, ale tak do końca to się nie znam

IMGP5967.JPG

IMGP5968.JPG

11. Maleńka sekcja jest nawet profilowana, żeby palce się ładnie ułożyły, ale nawet ja do niej nie sięgam, trzymając pióro w dłoni

IMGP5969.JPG

IMGP5974.JPG

12. Dookoła dwukrotnie nazwa firmy między ringami

IMGP5970.JPG

13. Zmyślny gwint widoczny lepiej

IMGP5972.JPG

14. Zaczynają się technikalia, waga katalogowa to chyba 17 g.

pióro zamknięte: ponad 140 mm (katalogowo 141 mm)

IMGP5975.JPG

pióro otwarte: niecałe 115 mm

IMGP5977.JPG

pióro z nakręconą skuwką: śmiem twierdzić, że bydlę, ponad 150 mm

IMGP5978.JPG

(tutaj ciekawostka, skuwkę można zakręcić tak na korpus, że znajduje się klipsem w trzech położeniach, próbowałam tak wkręcić sekcję, żeby nacięcie stalówki i klips były w linii prostej, ale mi się nie udało, jedynie tak jak na zdjęciu wyżej można ustawić, żeby się to harmonijnie zgadzało, inaczej panuje piekło perfekcjonisty...)

grubość (chudość znaczy się): mizerne, trzeba przyznać, jakieś 7 mm do 9 mm

IMGP5979.JPG

15. trochę bazgrołów, stalówka osiemnastka, ale sztywna, za to pisze gładko i tu przyznaję, że mi ulżyło po poprzednich przebojach z Crossem ;) jest super, nic w niej nie dam zrobić. Kolor czarny taki nawet... czarny wyszedł.

IMGP5980.JPG

16. Ja nim piszę bez zakręcania skuwki na korpus, dla mnie wystarczy, z założoną wygląda pociesznie i mniej poważnie w mojej dłoni

IMGP5982.JPG

IMGP5983.JPG

17. Spływak na koniec, bo jakoś tak zapomniałam, zwykły, chudziutki, ale dzielnie zapodaje płyn z wnętrzności

IMGP5984.JPG

IMGP5985.JPG

IMGP5986.JPG

IMGP5988.JPG

Jestem więcej niż zadowolona, kolejne pióro w tym roku kupione przeze mnie z listy chciejstw i w dodatku konsekwentnie do kolekcji czarno-czarnych. Budżetowe egzemplarze zaczynają mi się kończyć, teraz już muszę porządnie odkładać na kolejne, takie jak to ;) polecam się nim pobawić, jest urocze, słodkie i bardzo kobiece :D

Pięknie wyszło. Jedno pytanko mam - te wzorki, to tylko lakier, czy faktura jest taka? Bo strasznie mi się spodobało.

raczej faktura, a na to lakier :)

Długopis piszący piórem - takie rzeczy tylko na PWF :D

Nienienie, takie rzeczy tylko w Chatce Babci Wiedźmy ;)

No ale żeby nie było, fajna rzecz! :D Jak się zachowuje przy pisaniu? Nie jest zbyt... hmm... smukły ten piór? 

Zamknięte wygląda jak różdżka, więc z tą Babcią Wiedźmą akurat pasuje :D

Edited by iAndrew

• 2 weeks later...

Miałam was chwilkę trzymać w niepewności, a trochę zapomniałam, to już ten wiek... ;)

tajemnica rozwiązana, czarów nie było (no, może ciut... ;)), wszystko wyszło, jak należy :D

IMGP6050.jpg

Nie wiem jedynie, czy i jak różni się korpus od pióra wiecznego i kulkowego, wiem, że w tym moim na końcu korpusu jest... hm... sprężynka? zapewne mocująca wkład długopisu (pogardliwie traktuję kulki, przepraszam) i przytrzymująca go we właściwej pozycji, przy zakręcaniu korpusu na sekcji czuć odrobinkę, że nabój też jest lekko dociskany, ale może też ja jestem przeczulona i sobie wmawiam...?   :rolleyes:

IMGP6057.jpg

grunt, że działa i pasuje!