Ann_gd Posted October 12, 2014 Report Share Posted October 12, 2014 Kupiłam długopis! czy tam pióro kulkowe, jeden czort. Nauczyłam je delikatną perswazją pisać piórem, jakkolwiek głupio by to nie brzmiało, małe abrakadabra i inne hokus-pokus załatwiły sprawę. Finalnie pisadło dojrzało do tego, by stać się piórem, stalówka mu wyrosła, nabój został wsadzony i śmiga. Stalówka złota osiemnastka, poczerniona, niby chuda, ale anorektyczne F to to nie jest, raczej takie parkerowskie. Technikalia na koniec, teraz trochę zdjęć, tak ciut, ledwo pod trzydzieści zrobiłam 1. Zamknięte w całości prezentuje się o tak 2. Pierwotnie wkład kulkowy (nawet pisze i nawet od biedy fajnie, ale poczekałam, aż zmądrzeje) 3. Pióro trzeba zamknąć, poobracać w palcach kilka razy, wymówić te zaklęcia, których nie mogę publicznie wyznać, i gotowe!! Pisze piórem! 4. Ten wzorek... linia... stalówka z grawerkiem... ja się zachwycam i przestać nie zamierzam 5. Paseczki czy ringi są raczej kremowe niż śnieżnobiałe, urocze. Nadal twierdzę, że pióro mieści się w mojej kategorii czarno-czarnych, sama ją sobie wymyśliłam i ustalam zasady, a jakże. 6. Naboje dedykowane i wręcz slimki do tego Crossa 7. O takie 8. 9. Zmyślny gwint na dupce korpusu dobrze trzyma skuwkę 10. Klips ciut inny, niż zwykle widziałam w Crossach, ale tak do końca to się nie znam 11. Maleńka sekcja jest nawet profilowana, żeby palce się ładnie ułożyły, ale nawet ja do niej nie sięgam, trzymając pióro w dłoni 12. Dookoła dwukrotnie nazwa firmy między ringami 13. Zmyślny gwint widoczny lepiej 14. Zaczynają się technikalia, waga katalogowa to chyba 17 g. pióro zamknięte: ponad 140 mm (katalogowo 141 mm) pióro otwarte: niecałe 115 mm pióro z nakręconą skuwką: śmiem twierdzić, że bydlę, ponad 150 mm (tutaj ciekawostka, skuwkę można zakręcić tak na korpus, że znajduje się klipsem w trzech położeniach, próbowałam tak wkręcić sekcję, żeby nacięcie stalówki i klips były w linii prostej, ale mi się nie udało, jedynie tak jak na zdjęciu wyżej można ustawić, żeby się to harmonijnie zgadzało, inaczej panuje piekło perfekcjonisty...) grubość (chudość znaczy się): mizerne, trzeba przyznać, jakieś 7 mm do 9 mm 15. trochę bazgrołów, stalówka osiemnastka, ale sztywna, za to pisze gładko i tu przyznaję, że mi ulżyło po poprzednich przebojach z Crossem jest super, nic w niej nie dam zrobić. Kolor czarny taki nawet... czarny wyszedł. 16. Ja nim piszę bez zakręcania skuwki na korpus, dla mnie wystarczy, z założoną wygląda pociesznie i mniej poważnie w mojej dłoni 17. Spływak na koniec, bo jakoś tak zapomniałam, zwykły, chudziutki, ale dzielnie zapodaje płyn z wnętrzności Jestem więcej niż zadowolona, kolejne pióro w tym roku kupione przeze mnie z listy chciejstw i w dodatku konsekwentnie do kolekcji czarno-czarnych. Budżetowe egzemplarze zaczynają mi się kończyć, teraz już muszę porządnie odkładać na kolejne, takie jak to polecam się nim pobawić, jest urocze, słodkie i bardzo kobiece Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zutka Posted October 12, 2014 Report Share Posted October 12, 2014 Czarodziejki są wśród nas Świetny efekt! Gratuluję zdolności. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
visvamitra Posted October 12, 2014 Report Share Posted October 12, 2014 Ann - naucz mnie tych czarów Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kasiasemba Posted October 12, 2014 Report Share Posted October 12, 2014 sama żeś to zrobiła? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bosa Posted October 12, 2014 Report Share Posted October 12, 2014 Świetne, Babcia! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ann_gd Posted October 12, 2014 Author Report Share Posted October 12, 2014 Ma się te zdolności Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zutka Posted October 12, 2014 Report Share Posted October 12, 2014 Ma się te zdolności Gdybyś nie była skromna, określiłabyś to mianem talentu Ale naprawdę jestem pod wrażeniem Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rbit9n Posted October 12, 2014 Report Share Posted October 12, 2014 a gdzie kupiłaś tę ekskluzywną linijkę? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ann_gd Posted October 12, 2014 Author Report Share Posted October 12, 2014 Linijkę odkopałam w szufladzie, a za tło robił zeszyt od @kebabożercy, zapomniałam wspomnieć o tym ważnym detalu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rbit9n Posted October 12, 2014 Report Share Posted October 12, 2014 Linijkę odkopałam w szufladzie, a za tło robił zeszyt od @kebabożercy, zapomniałam wspomnieć o tym ważnym detalu zeszyt od razu rozpoznałem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
thefil9 Posted October 12, 2014 Report Share Posted October 12, 2014 Pięknie wyszło. Jedno pytanko mam - te wzorki, to tylko lakier, czy faktura jest taka? Bo strasznie mi się spodobało. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Andrew Posted October 12, 2014 Report Share Posted October 12, 2014 Długopis piszący piórem - takie rzeczy tylko na PWF Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ann_gd Posted October 12, 2014 Author Report Share Posted October 12, 2014 Pięknie wyszło. Jedno pytanko mam - te wzorki, to tylko lakier, czy faktura jest taka? Bo strasznie mi się spodobało. raczej faktura, a na to lakier Długopis piszący piórem - takie rzeczy tylko na PWF Nienienie, takie rzeczy tylko w Chatce Babci Wiedźmy Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Andrew Posted October 12, 2014 Report Share Posted October 12, 2014 (edited) No ale żeby nie było, fajna rzecz! Jak się zachowuje przy pisaniu? Nie jest zbyt... hmm... smukły ten piór? Zamknięte wygląda jak różdżka, więc z tą Babcią Wiedźmą akurat pasuje Edited October 12, 2014 by iAndrew Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Akszugor Posted October 13, 2014 Report Share Posted October 13, 2014 Piękny, zgrabny, w sam raz do czarującej rączki naszej Wiedźmy Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tsyrawe Posted October 13, 2014 Report Share Posted October 13, 2014 Ilekroć pisze takim Spirem, ma wrażenie, jakbym trzymał w ręku gęsie pióro. Jest coś ptasiego w zestawieniu szerokiej stalówki i cieńszego od niej korpusu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ann_gd Posted October 22, 2014 Author Report Share Posted October 22, 2014 Miałam was chwilkę trzymać w niepewności, a trochę zapomniałam, to już ten wiek... tajemnica rozwiązana, czarów nie było (no, może ciut... ), wszystko wyszło, jak należy Nie wiem jedynie, czy i jak różni się korpus od pióra wiecznego i kulkowego, wiem, że w tym moim na końcu korpusu jest... hm... sprężynka? zapewne mocująca wkład długopisu (pogardliwie traktuję kulki, przepraszam) i przytrzymująca go we właściwej pozycji, przy zakręcaniu korpusu na sekcji czuć odrobinkę, że nabój też jest lekko dociskany, ale może też ja jestem przeczulona i sobie wmawiam...? grunt, że działa i pasuje! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Akszugor Posted October 23, 2014 Report Share Posted October 23, 2014 Piękny kolor pazurków Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ann_gd Posted October 23, 2014 Author Report Share Posted October 23, 2014 Dziś już inny, czerwony matowy Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Akszugor Posted October 23, 2014 Report Share Posted October 23, 2014 ...od Diamine Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mate Posted October 25, 2014 Report Share Posted October 25, 2014 Pierwszy Cross ktory mnie zaciekawil:). Dobra robota. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts