Jump to content

Znalazłem pióro, pytanie o zasady

Recommended Posts

Witam

bardzo się ucieszyłem, gdy ostatnio znalazłem w szufladzie stare pióro, którym pisałem jeszcze na studiach i w pierwszej pracy, nie byle jakie ale stary Parker Sonnet France A II, stalówka M. 

Kupiłem naboje, przepłukałem ale nie chciało pisać. Popracowałem nad nim i w końcu pojawiła się cienki szlaczek pisma.... niestety piór przerywa. Chcę go wykorzystać głównie do podpisów dokumentów, nie mam specjalnie zamaszystego podpisu ale podczas składania podpisu pióro przerywa. W sklepie z piórami ekspedientka powiedziała mi że to wynika z zużycia stalówki, prawda to?

Dwa: nosząc go w marynarce stalówką do góry, następnego dnia pióro nie pisze wcale. Pytanie więc o zasady przenoszenia pióra jest tu na miejscu i proszę o pomoc. 

Powiedziałbym, że pióro wymaga lepszego czyszczenia. Nie wiem czy ten akurat model da się rozłożyć na części, ale jeśli się da to tak byłoby najlepiej. Rozłożyć, wymoczyć w ciepłej wodzie, wyczyścić spływak miękką szczoteczką do zębów. Zostawić do wysuszenia i złożyć.

Zużycie stalówki bym włożył między bajki. W końcu są na tym forum osoby, które piszą piórami przedwojennymi.

Pióro w kieszeni powinno być stalówką do góry, ale nie powinno wysychać. Wyczyść, to powinno poprawić przepływ atramentu i zapobiec wysychaniu.

Witam

bardzo się ucieszyłem, gdy ostatnio znalazłem w szufladzie stare pióro, którym pisałem jeszcze na studiach i w pierwszej pracy, nie byle jakie ale stary Parker Sonnet France A II, stalówka M. 

Kupiłem naboje, przepłukałem ale nie chciało pisać. Popracowałem nad nim i w końcu pojawiła się cienki szlaczek pisma.... niestety piór przerywa. Chcę go wykorzystać głównie do podpisów dokumentów, nie mam specjalnie zamaszystego podpisu ale podczas składania podpisu pióro przerywa. W sklepie z piórami ekspedientka powiedziała mi że to wynika z zużycia stalówki, prawda to?

Dwa: nosząc go w marynarce stalówką do góry, następnego dnia pióro nie pisze wcale. Pytanie więc o zasady przenoszenia pióra jest tu na miejscu i proszę o pomoc. 

Rozwiązanie jest proste: dokładnie umyj pióro (wykręć spływak ze stalówką) i zmień atrament. Parker Sonnet to model, który można rozłożyć na czynniki pierwsze. Stalówka jest wykręcana oraz możliwa do oddzielenia od spływaka. Dokładna instrukcja tutaj:

Widok rozłożonej "części przedniej" (nazwa katalogowa):

Sonnet%20nib%203.jpg

Edited by ArielN
Na podstawie zgłoszenia.

Sprawne pióro powinno pisać niezależnie od tego, w jakim położeniu było transportowane. Z Sonnetem może być akurat taki kłopot, że w wielu egzemplarzach skuwka nie jest dostatecznie szczelna i atrament z niego zwyczajnie odparowuje -- jest pewien chałupniczy sposób na rozwiązanie tego, ale może przy lepszym przepływie po odmoczeniu problem sam zniknie. Moje Sonnety nie robiły takich fochów, ale nie były nigdy noszone luzem w kieszeni, a w zamykanym etui -- to też mogło mieć jakiś wpływ na szybkość wysychania.

Pióro ma problem z przepływem. Za słabo je wyczyściłeś. Odmocz, później płukaj aż woda przechodząca przez pióro będzie czysta.

Napisz jeszcze jaki masz atrament w tym piórze - niektóre atramenty mają słabszy przepływ i będą sprawiały problem w suchych piórach.

Suche pióra... :D Po prostu trzeba udrożnić kanały w spływaku. W ostateczności można zrobić to tępą stroną żyletki, czy czymś tego rodzaju. Trzeba to robić bardzo ostrożnie, żeby ich nie uszkodzić. I nie ma prawa nie pisać bez względu na atrament. 

Noszenie pióra zaczepionym o kieszeń marynarki jest najwłaściwszym sposobem.  

kanał w spływaku to to wyżłobienie na grzbiecie tej czarnej części która znajduje się pośrodku zdjęcia które załączył Kolega GranatowyPrawieCzarny? Wydaje mi się że jest czysta....

czy problem z drożnością może wynikać ze skrzywionej stalówki? (u siebie skrzywień nie widze, ale nie mam wprawnego oka;P)

O pióro zawsze warto walczyć :D

IM nie zalicza się do kategorii pióra, lecz "pióra" ;)

Ann zachęca do walki z niemałym sarkazmem :)

Ale ja też radzę nie odpuszczać. Po takich perypetiach satysfakcja będzie znacznie większa. A "pióro" ;)  na pewno będzie pisało

muszę tylko przyzwyczaić się aby podpisu nie robić tak szybko jak długopisem...

a i jeszcze jedno pytanie, pióro sonet jest całe stalowe i ma adnotację na skuwce France A. II, co to znaczy? Ta adnotacja to PLUS czy MINUS tego pióra.