ArielN Posted October 11, 2014 Report Share Posted October 11, 2014 W październikowym temacie miesiąca publikujemy zdjęcia piór, które zdaniem autorów piszą perfekcyjnie. Czy w ogóle są takie? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Akszugor Posted October 11, 2014 Report Share Posted October 11, 2014 Mam kilka piór, które piszą wg mnie idealnie, jak na moją dłoń, kreskę, czyli wymagania Sheaffer Empire Crest Pelikan M200 Green Pelikan 100N Sheaffer Lifetime TUCKAWAY Empire Crest Bardzo sobie również cenię linię poniższych piór Sheaffer 330 Imperial Waterman Hemisphere Stardust Gold Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
YAMAHAL Posted October 11, 2014 Report Share Posted October 11, 2014 @Akszugor piórka pod względem wzornictwa są naprawdę ładne, tylko pozazdrościć ale temat miesiąca jest "" Pióro które pisze idealnie "" a tu mi zabrakło przykładów (foto) jak dane piórko się sprawuje pod względem pisania. Czy pisze mokro, pół mokro, sucho, bardzo sucho, Czy pisze masełkowo, z lekkim szumem, z lekkim drapaniem Czy męczy dłoń przy dłuższym pisaniu itd. Każdy z nas ma różny punkt odniesienia co do idealnego pióra, ciekawi mnie właśnie jaki? W październikowym temacie miesiąca publikujemy zdjęcia piór, które zdaniem autorów piszą perfekcyjnie. Czy w ogóle są takie? Miło było by też zobaczyć próbkę pisma, nie tylko pióra Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Akszugor Posted October 11, 2014 Report Share Posted October 11, 2014 @Akszugor piórka pod względem wzornictwa są naprawdę ładne, tylko pozazdrościć ale temat miesiąca jest "" Pióro które pisze idealnie "" a tu mi zabrakło przykładów (foto) jak dane piórko się sprawuje pod względem pisania. Czy pisze mokro, pół mokro, sucho, bardzo sucho, Czy pisze masełkowo, z lekkim szumem, z lekkim drapaniem Czy męczy dłoń przy dłuższym pisaniu itd. Każdy z nas ma różny punkt odniesienia co do idealnego pióra, ciekawi mnie właśnie jaki? Miło było by też zobaczyć próbkę pisma, nie tylko pióra Pozdrawiam Ale idealnie to jest pojęcie względne. Dałem przykłady piór, które piszą wg mnie idealnie. Jakościowo, kreskowo i technicznie. A to czy ktoś woli kreskę EF od M, mokrą od suchej, z fleksem lub bez, ściętą pod kątem czy prosto... to własne odczucia. Dla jednego będzie to ideał, a dla innego przekleństwo. Każde z ww. piór jest inne, każde idealne dla mnie i każdym piszę z przyjemnością na codzień. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ann_gd Posted October 11, 2014 Report Share Posted October 11, 2014 Idealnie piszące...? toż to wymarzony temat dla wołów roboczych! cienko, zgrabnie, bez grymaszenia, nie urywa nadgarstka i robi wrażenie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
konis Posted October 11, 2014 Report Share Posted October 11, 2014 Mam sporo takich piór, ale na czele zawsze są Osmie. Osmia 964. Niepozorna Osmia 664 ze stalówka Nr 4. zdrówka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Interaktywny Posted October 11, 2014 Report Share Posted October 11, 2014 Pelikan M800 ze stalówką EF zdecydowanie bije wszystko W każdej pozycji, z każdym atramentem i na każdym papierze. Dobrze leży w dłoni i gładziutki aż miło! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
YAMAHAL Posted October 11, 2014 Report Share Posted October 11, 2014 Ale idealnie to jest pojęcie względne. Dałem przykłady piór, które piszą wg mnie idealnie. Jakościowo, kreskowo i technicznie. A to czy ktoś woli kreskę EF od M, mokrą od suchej, z fleksem lub bez, ściętą pod kątem czy prosto... to własne odczucia. Dla jednego będzie to ideał, a dla innego przekleństwo. Każde z ww. piór jest inne, każde idealne dla mnie i każdym piszę z przyjemnością na codzień. Dokładnie, zgadzam się z tym jedynie chciałem się dowiedzieć, co takiego idealizuje każde z przedstawionych przez was piór. Co takiego charakterystycznego wyróżnia dane piórko według waszych odczuć. Pozdrawiam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rittel Posted October 11, 2014 Report Share Posted October 11, 2014 słodki Jezu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
_ded_ Posted October 14, 2014 Report Share Posted October 14, 2014 (edited) No, to jest konkret, faktycznie. Brałbym Ciekaw jestem jak pisze? Czy masło, czy jakieś skrobanie się pojawia czasem? Stalówka oryginał czy ktoś ją dogłaskał? Edited October 14, 2014 by _ded_ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lepki Posted October 15, 2014 Report Share Posted October 15, 2014 Moim najlepiej piszącym piórem jest chyba Waterman L'Etalon "F". Pisze dość mokro ładnie cieniując, ale bez przesady, nie leje jak z szlaufa. Pisze od przyłożenia, bez najmniejszej potrzeby rozpisywania nawet po dłuższym czasie i z niby zapychającymi pióra atramentami. No i przyjemność z pisania... stalówka jest fajna, sprężysta, gładziutka, idealna. tutaj w towarzystwie krokodylka Szpadel pierwszy z lewej. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
piter22 Posted October 15, 2014 Report Share Posted October 15, 2014 O, zakładnik. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lepki Posted October 15, 2014 Report Share Posted October 15, 2014 O, zakładnik. Niestety więcej zdjęć, ani próbek pisma nie posiadam z uwagi na przetrzymywanie pióra przez piter22 :/ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pilot Inspektor Posted October 16, 2014 Report Share Posted October 16, 2014 Mam kilka piór, które piszą wg mnie idealnie, jak na moją dłoń, kreskę, czyli wymagania ... Sheaffer 330 Imperial Moja konkubina takim pisze, i ma dokładnie takie samo zdanie o tym piórze Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Akszugor Posted October 16, 2014 Report Share Posted October 16, 2014 I świetnie Pilocie Inspektorze. Idealnie nadaje się do cienkiego pisania Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jp667 Posted October 16, 2014 Report Share Posted October 16, 2014 W październikowym temacie miesiąca publikujemy zdjęcia piór, które zdaniem autorów piszą perfekcyjnie. Czy w ogóle są takie? wiem, wiem jestem bardzdzdzdzdzo orginalny MB 146 zalany diamine oxblood !!!jest POWER Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rufuz Posted September 18, 2015 Report Share Posted September 18, 2015 Wygląda na to, że stalówka złota tylko Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pan_Q Posted October 16, 2015 Report Share Posted October 16, 2015 Te piszą też dobrze Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Czarodziej Posted October 25, 2015 Report Share Posted October 25, 2015 (edited) Wśród wielu piór które fajnie piszą ciężko wybrać jednego kandydata. Ale np. mi pisze idealnie zwykły Waterman Hemisphere, Czy jeszcze niższa półka Parker Frontier, albo zapomniany przez wielu Pelikan GO, długo nie wysychają, piszą tak jak chcę Jak Ann, u mnie to moje woły robocze na codzień Akszugor, Ann i Konis, dlaczego mnie nie dziwią ich propozycje Edited October 25, 2015 by Czarodziej Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Akszugor Posted October 25, 2015 Report Share Posted October 25, 2015 To pióro z wielkim żalem będę sprzedawał na FPD. Nabywcy gratuluję. A sobie pluję w brodę... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pan_Q Posted October 25, 2015 Report Share Posted October 25, 2015 I taki obśliniony będziesz na FPD? Fuj, obrzydliwe, nie przychodzę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Akszugor Posted October 25, 2015 Report Share Posted October 25, 2015 I taki obśliniony będziesz na FPD? (...) nie przychodzę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rbit9n Posted October 25, 2015 Report Share Posted October 25, 2015 ale że już zaklepane? szkoda, bo takie ładne, amerykanskie. https://www.youtube.com/watch?v=Ngjs0UsiB6s Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ArielN Posted October 25, 2015 Author Report Share Posted October 25, 2015 Te piszą też dobrze Wspaniały zbiór . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pan_Q Posted October 26, 2015 Report Share Posted October 26, 2015 Wspaniały zbiór . THX 3/5 - Wmasówka 2/5 - Wunikaty Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts