Jump to content

Pelikan 100?

aoirghe

Recommended Posts

Parę dni temu w moje ręce wpadł Pelikan 100. A ponieważ już mam jednego, to naturalną rzeczą była chęć porównania.

gallery_2551_108_1672394.jpg

Ku swemu zdziwieniu odkryłam, że nowy nabytek jest jakieś 2 mm dłuższy od pierwszego pióra (11,5cm i 11,3 cm, mierzone linijką ;)):

gallery_2551_108_595835.jpg

Ma też inną stalówkę (dolne pióro - zwróćcie uwagę na napis Pelikan - zupełnie inna czcionka):

gallery_2551_108_1881872.jpg

Dodam, że pióro posiada ebonitową skuwkę ze starym logo.

No i teraz pytam: czy to jest składak jakiś czy setka miała różne wersje rozmiarowe?

Edited by aoirghe

Polecam poczytanie stronki :

http://www.pelikan-guide.com/

tamże o stalówkach piekne studium z zestawieniem.

generalnie moim zdaniem oba dobre, ale różnią sie rokiem produkcji

Pewnie uczeni w pismie coś więcej potrafia powiedzieć...

W razie gdyby Ci sie nie podobały, lub wręcz drażniły, to chetnie przygarnę... :rolleyes:

Może nawet oba :rolleyes: :rolleyes: :rolleyes:

A jeszcze niedawno nie było rozdziału o stalówkach w tym przewodniku Lehmanna :o Macie rację, Panowie, stalówki są OK. Natomiast mnie zdziwiła przede wszystkim ta różnica w długości korpusu. O pierwszych Pelikanach mówi się przecież, że ich elementy dopasowywano z dokładnością do setnej milimetra, a tu - proszę - aż 2 milimetry różnicy...

W razie gdyby Ci sie nie podobały, lub wręcz drażniły, to chetnie przygarnę... :rolleyes:

Może nawet oba :rolleyes: :rolleyes: :rolleyes:

Muszę Cię rozczarować, Marcinie, pasjami lubię pisać piórem, które mnie drażni. W końcu po coś je kupiłam ;)