visvamitra Posted October 8, 2014 Report Share Posted October 8, 2014 W ubiegłym roku przeprowadziłem dwa zamówienia grupowe atramentów L'Artisan Pastellier z serii Callifolio. Nie wszyscy je pokochali, ale ja bardzo "kalafiory" polubiłem. Inti stało się moim ulubionym atramentem, Itzmana i Oconto również są w czołówce. Kilka innych systematycznie przepływa przez moje pióra. Lubię je i już. Planuję w tym roku zamówienie grupowe - prawdopodobnie w listopadzie. Dlaczego w listopadzie? Chcę najpierw zrobić zestawienie łączne wszystkich trzydziestu czterech kolorów z tej serii. O ile się nie mylę i twórca L'Artisan Pastellier dotrzymał słowa, wczoraj z Francji wyjechały do mnie próbki wszystkich kolorów. Część zostało poprawiona w ten sposób, żeby przypominała to, co widać na stronie. Nie wiem, czy wystarczy mi motywacji, żeby zrecenzować wszystkie. Pewnie nie. Ale kilka zrecenzuję ponownie / po raz pierwszy. Zacznę od Aurory, którą lubię umiarkowanie, ale akurat miałem ją w piórze na dwa dni wyjazdowego szkolenia. Korzystając więc z okazji napisałem tekst, zeskanowałem go i wrzucam. Dajcie znać, co myślicie. Do tematu zamówienia grupowego proponuję wrócić, kiedy zamieszczę zestawienie wszystkich atramentów. Uprzedzam, że pójdę na łatwiznę i zamiast napełniać i czyścić Piloty 78G, tekst zestawienia napiszę (no dobrze - nabazgrzę) szklanym piórem Rohrer & Klingner (czyszczenie takiej maczanki to bajka). INFORMACJE / PARAMETRY Producent: L'Artisan Pastellier Kolor: Aurora Aurora kojarzy mi się z zorzą polarną, ale zorze mają przeważnie inne kolory. Okazuje się jednak, że trafiają się zorze w zbliżonych odcieniach: Nasycenie: dobre Przepływ: dobry we wszystkich piórach, w których go używałem. A było ich kilka przez ten rok. KROPLE ATRAMENTU NA RĘCZNIKU KUCHENNYM MARKI QUEEN ZE ZNANEJ SIECI DYSKONTÓW CHROMATOGRAFIA MÓJ PROGRAM WIDZI TEN KOLOR MNIEJ WIĘCEJ TAK: ZAKRES KOLORU (użyłem narzędzia gradient w PSie, zaznaczyłem partie jasne i ciemne, w rezultacie powstał taki gradient - dla papieru kalendarzowego) Zakres Koloru: W kalendarzu LEB MODEL - Kaweco Sport, blaszka B Rhodia - Kaweco Sport, blaszka B Gruba warstwa atramentu na papierze Clairefontaine 120 g Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tsyrawe Posted October 8, 2014 Report Share Posted October 8, 2014 Zamówienie grupowe, ja się na to piszę. Musze przecież mieć więcej atramentów niż piór. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mariusz888 Posted October 8, 2014 Report Share Posted October 8, 2014 Podoba się Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
aoirghe Posted October 8, 2014 Report Share Posted October 8, 2014 Cudownie! Już się miałam pytać o obiecane przez Ciebie zamówienie Callifolio Nie mogę się doczekać! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Dziku Posted October 8, 2014 Report Share Posted October 8, 2014 Tak. Pisałbym. Zamówieniem też byłbym zainteresowany. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Romii Posted October 8, 2014 Report Share Posted October 8, 2014 Ciekawy kolor podoba mi się i zdecydowanie mógłbym takim pisać, chociaż podobnych odcienie mam już kilka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maguda Posted October 8, 2014 Report Share Posted October 8, 2014 Ładny kolor, ciekawe, czy równie fajnie wygląda pisany efką? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts