konis Posted October 6, 2014 Report Share Posted October 6, 2014 Kupiłem ostatnio ołówek - Pelikana 450 w wersji kolorystycznej brązowego szylkretu. Mam już trzy ołówki tak oznaczone, a każdy z nich jest inny. Oto one. Wytęż wzrok i znajdź różnice. Drobna podpowiedź. zdrówka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
YAMAHAL Posted October 6, 2014 Report Share Posted October 6, 2014 (edited) Kolorystyka? jaśniejsza i ciemniejsza pozłata i 2 ringi dodatkowo w środkowym jest szerszy pierścień Edited October 6, 2014 by YAMAHAL Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ArielN Posted October 6, 2014 Report Share Posted October 6, 2014 Gratulacje Konisie . Rzeczywiście Pelikan 450 występuje w co najmniej trzech (nawet czterech) odmianach. Pierwotnie produkowany był w wersji szerokiej (od około 1950 r. do 1959 r.), a następnie cienkiej (do 1963 r.). Zapytam z ciekawości, bo nawet nasi niemieccy koledzy mają wątpliwości: trafiła Ci się w starszym egzemplarzu gumka pod przyciskiem? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
konis Posted October 6, 2014 Author Report Share Posted October 6, 2014 Wszystkie mają gumki pod przyciskiem. Na koniec mała sekcja i porównanie. zdrówka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
akmac Posted October 6, 2014 Report Share Posted October 6, 2014 Do kompletu brakuje jeszcze czwartego: szerokiego bez napisu na środkowym ringu -- i ten właśnie będzie będzie bez gumki w przycisku. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
konis Posted October 7, 2014 Author Report Share Posted October 7, 2014 (edited) Myślisz, że to może być taki? Czy tylko coś mu brakuje. zdrówka Edited October 7, 2014 by konis Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
akmac Posted October 7, 2014 Report Share Posted October 7, 2014 Tak, dokładnie taki: przycisk jest krótszy, a wokół jego podstawy widać metalowy pierścień, dzięki któremu trzyma się on na swoim miejscu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
GranatowyPrawieCzarny Posted October 7, 2014 Report Share Posted October 7, 2014 Myślisz, że to może być taki? Czy tylko coś mu brakuje. zdrówka Tak, dokładnie taki: przycisk jest krótszy, a wokół jego podstawy widać metalowy pierścień, dzięki któremu trzyma się on na swoim miejscu. Zadaje mi się, że to jest wersja sprzed 1955 roku. Później w ołówkach Pelikana gumki już były. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
konis Posted October 7, 2014 Author Report Share Posted October 7, 2014 Dzięki koledzy. zdrówka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
akmac Posted October 8, 2014 Report Share Posted October 8, 2014 A tak swoją drogą, czy w Pelikan Schreibgeraete jest w ogóle coś o tym, że były różne warianty tego ołówka, czy raczej autorzy wrzucają wszystko do jednego wora z napisem '450', bez wdawania się w szczegóły? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Akszugor Posted October 9, 2014 Report Share Posted October 9, 2014 Obłędne są te kolorki! A tak swoją drogą, czy w Pelikan Schreibgeraete jest w ogóle coś o tym, że były różne warianty tego ołówka, czy raczej autorzy wrzucają wszystko do jednego wora z napisem '450', bez wdawania się w szczegóły? W książce wymieniono następujące kolorki:black / greenbrown / tortoiseblackblack / graygreenlight tortoise Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
akmac Posted October 9, 2014 Report Share Posted October 9, 2014 A o tym, że są wersje grubsze i cieńsze, na rysiki 1,18 i 0,9 mm -- nic? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
konis Posted October 9, 2014 Author Report Share Posted October 9, 2014 (edited) Niestety nie dysponuję tą książką. Czasem udaje się znaleźć gdzieś w sieci poszczególne strony lub ich fragmenty. Ale ołówek na wszelki wypadek kupiłem. zdrówka Edited October 9, 2014 by konis Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Romii Posted October 9, 2014 Report Share Posted October 9, 2014 A ja mam pytanie z innej beczki - skąd akurat te 0.9 i 1.18? czy to wynika z jakiegoś podziału cala? Czy jeszcze z czegoś innego? Takie są wybitnie nie "metryczne" a różnica w pisaniu 0.9 a 1.0 jest żadna. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Akszugor Posted October 9, 2014 Report Share Posted October 9, 2014 A ja mam pytanie z innej beczki - skąd akurat te 0.9 i 1.18? czy to wynika z jakiegoś podziału cala? Czy jeszcze z czegoś innego? Takie są wybitnie nie "metryczne" a różnica w pisaniu 0.9 a 1.0 jest żadna. Być może tak jest, jak mówisz. Te rozmiary, to chyba standardy na ówczesny świat. Tak jak dziś 0,5 czy 0,7 w ołówkach. Standardy ISO. Jak kiedyś uczyłem się projektować domy i inne konstrukcje, używaliśmy rozmiarów 0,25; 0,35; 0,5; 0,7 i 1,0 dla zróżnicowania linii w projektach. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Romii Posted October 9, 2014 Report Share Posted October 9, 2014 W projektach z grubości linii wynikała tez wysokość liter przy piśmie technicznym. Ale tutaj 0,9 i 1,18 nie występuje. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
konis Posted October 16, 2014 Author Report Share Posted October 16, 2014 No. To już chyba będzie komplet. Cztery Pelikany 450. zdrówka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Akszugor Posted October 16, 2014 Report Share Posted October 16, 2014 Konis! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts