Jump to content

Trzy Pelikany 450.

konis

Recommended Posts

Gratulacje Konisie :).

Rzeczywiście Pelikan 450 występuje w co najmniej trzech (nawet czterech) odmianach. Pierwotnie produkowany był w wersji szerokiej (od około 1950 r. do 1959 r.), a następnie cienkiej (do 1963 r.). Zapytam z ciekawości, bo nawet nasi niemieccy koledzy mają wątpliwości: trafiła Ci się w starszym egzemplarzu gumka pod przyciskiem?

Myślisz, że to może być taki?

Czy tylko coś mu brakuje.

b4883f1abc04c86d.jpg

zdrówka

Tak, dokładnie taki: przycisk jest krótszy, a wokół jego podstawy widać metalowy pierścień, dzięki któremu trzyma się on na swoim miejscu.

Zadaje mi się, że to jest wersja sprzed 1955 roku. Później w ołówkach Pelikana gumki już były.

Obłędne są te kolorki!

A tak swoją drogą, czy w Pelikan Schreibgeraete jest w ogóle coś o tym, że były różne warianty tego ołówka, czy raczej autorzy wrzucają wszystko do jednego wora z napisem '450', bez wdawania się w szczegóły?

W książce wymieniono następujące kolorki:
black / green
brown / tortoise
black
black / gray
green
light tortoise

A ja mam pytanie z innej beczki - skąd akurat te 0.9 i 1.18? czy to wynika z jakiegoś podziału cala?

Czy jeszcze z czegoś innego? Takie są wybitnie nie "metryczne" a różnica w pisaniu 0.9 a 1.0 jest żadna.

Być może tak jest, jak mówisz. Te rozmiary, to chyba standardy na ówczesny świat. Tak jak dziś 0,5 czy 0,7 w ołówkach. Standardy ISO.

Jak kiedyś uczyłem się projektować domy i inne konstrukcje, używaliśmy rozmiarów 0,25; 0,35; 0,5; 0,7 i 1,0 dla zróżnicowania linii w projektach.

ROTRING_RAPIDOGRAPG_GRUBOSCI_LINII_I_OZN