jarko82 Posted September 25, 2014 Report Share Posted September 25, 2014 Słuchajcie mam taki problem. Za bardzo mnie nie stać na oryginalny atrament Lamy, bo bardzo dużo piszę. Czy mogę zastosować w nim zamiennik najzwyklejszego, taniego pelikana? Za odpowiedź z góry dziękuję Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
visvamitra Posted September 25, 2014 Report Share Posted September 25, 2014 Bez problemu i obawy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jarko82 Posted September 25, 2014 Author Report Share Posted September 25, 2014 Dzięki Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
YAMAHAL Posted September 25, 2014 Report Share Posted September 25, 2014 Do Lamki Safarki wlewasz wszystko (ropę, benzynę, rozcieńczoną smołe i pisze jak na podtlenku azotu ) a tak poważnie można wlewać różnych firm atramenty, jedynie nie wiem jak z galusami. Pozdrawiam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Romii Posted September 25, 2014 Report Share Posted September 25, 2014 Moim piórom atramenty galusowe od Nicponia jeszcze żadnej krzywdy nie zrobiły. Lama Safari też ma się dobrze. A myślę, że Nicpoń kwasu nie żałuje Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nicpon Posted September 25, 2014 Report Share Posted September 25, 2014 Moim piórom atramenty galusowe od Nicponia jeszcze żadnej krzywdy nie zrobiły. Lama Safari też ma się dobrze. A myślę, że Nicpoń kwasu nie żałuje Właśnie chyba jako jedyny do atramentu żelazowo galusowego kwasu nie leje Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Romii Posted September 25, 2014 Report Share Posted September 25, 2014 Pewnie dosypujesz . A tak poważniej - Lamka zatankowana żelazowo-galusowym niebieskim pisze od dotknięcia, atrament w niej jest chyba ze 3 miesiące już i nie ma oznak jakiegokolwiek złego wpływy na nią. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ryard Posted September 25, 2014 Report Share Posted September 25, 2014 (edited) Zauważyłem, że moje Lamy, podobnie jak Rotringi nie boją się niczego. Ale przy pozostawianiu piór na pewien czas bez zajęcia na wszelki wypadek płuczę piórka i suszę pod starożytna suszarka do rąk. Bo ta głowy urywa i pióra dokładnie suszy a nawet rozgrzewa Edited September 25, 2014 by ryard Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nicpon Posted September 25, 2014 Report Share Posted September 25, 2014 Pewnie dosypujesz . A tak poważniej - Lamka zatankowana żelazowo-galusowym niebieskim pisze od dotknięcia, atrament w niej jest chyba ze 3 miesiące już i nie ma oznak jakiegokolwiek złego wpływy na nią. Bezpieczny Galus bezpiecznym galusem, ale producent zaleca aby jednak raz na kwartał piorko przeplukac;) Ja bez używania maksymalnie trzymalem atrament galusowy w piorze 138 dni Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nicpon Posted September 25, 2014 Report Share Posted September 25, 2014 Zauważyłem, że moje Lamy, podobnie jak Rotringi nie boją się niczego. Ale przy pozostawianiu piór na pewien czas bez zajęcia na wszelki wypadek płuczę piórka i suszę pod starożytna suszarka do rąk. Bo ta głowy urywa i pióra dokładnie suszy a nawet rozgrzewa Bo Lamy używa jakiejś wysokostopowej stali na stalowki, twarde to, ale i wytrzymałe Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rittel Posted September 25, 2014 Report Share Posted September 25, 2014 Nie wiem jak Cię stać na atrament Pelikana a na Lamy nie, kiedy Lamy kosztuje praktycznie tyle samo. W przeliczeniu na mililitr płynu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
visvamitra Posted September 25, 2014 Report Share Posted September 25, 2014 @Rittel - nie do końca. Szybki research w necie i dostaniemy takie dane: Kwota nie jest może zawrotna, ale procentowo różnica w cenie jest istotna. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rittel Posted September 25, 2014 Report Share Posted September 25, 2014 Nie wiem gdzie widziałes Pelikana za 9,50; Daj namiar proszę, kupię kilka butelek Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bosa Posted September 25, 2014 Report Share Posted September 25, 2014 (edited) Nie wiem gdzie widziałes Pelikana za 9,50; Daj namiar proszę, kupię kilka butelek Zwykle lecą za jakieś 10-12 złotych. A na ten przykład w hurtowni ABC poniżej 10. Edited September 25, 2014 by bosa Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
visvamitra Posted September 25, 2014 Report Share Posted September 25, 2014 @Rittel: 8,80 9,04 PLN 9, 50 PLN Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rittel Posted September 25, 2014 Report Share Posted September 25, 2014 (edited) Ale stacjonarnie w sklepie poproszę, 9zł przy przesyłce 15zł mnie nie urządza edycja... ok wygrałeś, jeden z linków jest z Warszawy.Zwykle są po te 12 zł i wtedy Lamy staje się już konkurencyjny cenowo. I ma bonus w postaci wyjątkowej butelki ^^, Edited September 25, 2014 by Rittel Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Restoration Posted September 25, 2014 Report Share Posted September 25, 2014 http://allegro.pl/atrament-tusz-do-piora-pelikan-30ml-5-kolorow-i4640551437.html 7.90 ;D Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gadzinisko Posted September 25, 2014 Report Share Posted September 25, 2014 "tusz"... A jeżeli się znajdzie tanio w tych większych butelkach, 62ml chyba, to pewnie wyjdzie jeszcze lepiej. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts