jason Posted September 23, 2014 Report Share Posted September 23, 2014 Cześć, Jakiś czas temu kupiłem Sheaffera Prelude - co było strzałem w dziesiątkę. Jak dla mnie jest pióro klasyczne, ale nie nazbyt klasyczne. Podobne pióro przywiózł mój ojciec w latach 70-tych z Japonii. Pióro zmieniło jednak użytkownika - pożyczyła go żona. Stoję zatem przed kupnem kolejnego pióra, może dwóch, aby ładnie etui wypełniały. I tu mam dylemat - jak patrzę na ceny Pilotów czy Marynarzy w PL, to są to pióra, jak dla mnie z górnej półki. Jak patrzę na ceny z zatoki (sprzedawcy z Japonii), to wydają się to być normalne pióra w przystepnych cenach, 90-130$. Może te w PL po sprowadzeniu stają się bardziej ekskluzywne? Ale dość dywagacji. Jakie macie doświadczenia z Sailorem 1911 / Namiki Capless / Falcon? Wszelkie uwagi mile widziane. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Zero Posted September 23, 2014 Report Share Posted September 23, 2014 Niestety taka jest polityka cenowa, że w Polsce kupisz Pilota za 850 zł, a takiego samego sprowadzisz z Japonii za 300 zł. Ja od siebie polecam Pilota 74 Custom lub 91 Custom Heritage. Oba z tej samej półki cenowej, oba fajne, sam od niedawna mam 74 i bardzo mi pasuje. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kasiasemba Posted September 23, 2014 Report Share Posted September 23, 2014 Cześć, Jakiś czas temu kupiłem Sheaffera Prelude - co było strzałem w dziesiątkę. Jak dla mnie jest pióro klasyczne, ale nie nazbyt klasyczne. Podobne pióro przywiózł mój ojciec w latach 70-tych z Japonii. Pióro zmieniło jednak użytkownika - pożyczyła go żona. Stoję zatem przed kupnem kolejnego pióra, może dwóch, aby ładnie etui wypełniały. I tu mam dylemat - jak patrzę na ceny Pilotów czy Marynarzy w PL, to są to pióra, jak dla mnie z górnej półki. Jak patrzę na ceny z zatoki (sprzedawcy z Japonii), to wydają się to być normalne pióra w przystepnych cenach, 90-130$. Może te w PL po sprowadzeniu stają się bardziej ekskluzywne? Ale dość dywagacji. Jakie macie doświadczenia z Sailorem 1911 / Namiki Capless / Falcon? Wszelkie uwagi mile widziane. jak najgorsze. poszukaj tematu Sailor Srailor Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
piter22 Posted September 23, 2014 Report Share Posted September 23, 2014 jak najgorsze. poszukaj tematu Sailor Srailor Bo Kasia miała białego Sailora, ale jej nie słuchaj, bo Sailory są świetne i skończy mi odrastać wątroba to sprzedam nerkę i kupię następnego. Ale nie białego, jestem rasistą. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
endoor Posted September 23, 2014 Report Share Posted September 23, 2014 Z Sailorem akurat nie mam doświadczeń, ale ogólnie z 'Japończykami' i owszem. Są to znakomite pióra i w mojej opinii i wielu użytkowników. Pytasz o doświadczenia - na forum był jakiś czas temu cykl "Pióra japońskie", tam znajdziesz kopalnię doświadczeń. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
silesiaus Posted September 23, 2014 Report Share Posted September 23, 2014 tylko uważaj na stalówki, EF to igła Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jason Posted September 23, 2014 Author Report Share Posted September 23, 2014 Bo Kasia miała białego Sailora, ale jej nie słuchaj, bo Sailory są świetne i skończy mi odrastać wątroba to sprzedam nerkę i kupię następnego. Ale nie białego, jestem rasistą. Przez moment nie zaczaiłem tych waszych wywodów... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MrSteelNib Posted September 23, 2014 Report Share Posted September 23, 2014 Japoniec tylko z Japonii - to po pierwsze. Po drugie, to świetne pióra. Ja nie miałem nigdy z nimi problemów. Pilot Custom Heritage 91, Sailor 1911 Pro Gear, Pilot Prera, Platinum i inne pomniejsze modele. Jest parę tematów o piórach japońskich, poczytaj, pooglądaj. Coś się znajdzie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kasiasemba Posted September 24, 2014 Report Share Posted September 24, 2014 Przez moment nie zaczaiłem tych waszych wywodów... przyzwyczaisz się... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jp667 Posted September 24, 2014 Report Share Posted September 24, 2014 Moja Córka zaczyna studia na UJ-cie,dałem Jej mojego Sailora 1911 S i wiem że dobrze będzie służył!!!Pozdrawiam Was serdecznie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jason Posted September 25, 2014 Author Report Share Posted September 25, 2014 Japoniec tylko z Japonii - to po pierwsze. Po drugie, to świetne pióra. Ja nie miałem nigdy z nimi problemów. Pilot Custom Heritage 91, Sailor 1911 Pro Gear, Pilot Prera, Platinum i inne pomniejsze modele. Jest parę tematów o piórach japońskich, poczytaj, pooglądaj. Coś się znajdzie. Hm... Zawsze podobała mi się kreska ze stalówki M. Jak poczytałem recenzje, zaczynam się przekonywać do F. Sailor - na razie odpada. Pozostaje zatem Pilot. I tu mam dylemat: Pilot Custom 91, Falcon, Custom 742. Na Custom 742 raczej się nie zdecyduję, ponieważ jak dla mnie jest aż za bardzo klasyczne (cygaro). Zatem albo Falcon jako rodzynek, albo.... bliźniaki dwujajowe Custom Heritage 91 SF + kolorowy Custom 92 M Transparent Blue - stalówki różne, to i dylemat mniejszy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
visvamitra Posted September 25, 2014 Report Share Posted September 25, 2014 Mnie podoba się Pilot Custom 92 i kupię go sobie niebawem. Powstrzymuje mnie jedynie perspektywa opłat celnych, ale mam namierzonego sprzedawcę i spróbuję popytać go, czy mógłby nie wysyłać pióra EMS. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
piter22 Posted September 25, 2014 Report Share Posted September 25, 2014 Mnie podoba się Pilot Custom 92 i kupię go sobie niebawem. Powstrzymuje mnie jedynie perspektywa opłat celnych, ale mam namierzonego sprzedawcę i spróbuję popytać go, czy mógłby nie wysyłać pióra EMS. Czemu nie EMS? Uważaj na wszelkie tańsze przesyłki. Mojej paczki z USA jak nie było, tak nie ma, a prawdopodobieństwo naliczenia cła przy niewielkiej ilości paczek zza granicy nie jest aż tak wysokie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
visvamitra Posted September 25, 2014 Report Share Posted September 25, 2014 Mnie przy EMS naliczali zawsze. Wystrzegam się draństwa, kiedy tylko mogę Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jason Posted September 25, 2014 Author Report Share Posted September 25, 2014 Mnie przy EMS naliczali zawsze. Wystrzegam się draństwa, kiedy tylko mogę Cło nie boli, to są groszowe sprawy. Macie chyba na myśli 23% VAT. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
visvamitra Posted September 25, 2014 Report Share Posted September 25, 2014 Słuszna uwaga. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Zero Posted September 25, 2014 Report Share Posted September 25, 2014 Mnie przy EMS naliczali zawsze. Wystrzegam się draństwa, kiedy tylko mogę Do mnie pióro szło właśnie EMS, ale nie było vatu ani nic. Chyba dlatego że sprzedawca zadeklarował wartość na 15$ i i opisał zawartość "pen, broken nib, under warranty". I faktycznie podziałało, wiem od kogo będę teraz kupować japońce Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
visvamitra Posted September 25, 2014 Report Share Posted September 25, 2014 To weź mi na PW (jeśli możesz) zapodaj link Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ryard Posted September 25, 2014 Report Share Posted September 25, 2014 Mam bardzo miłe doświadczenia z szeregiem Pilotów, głównie sprowadzanych z Japonii. Stare i nowsze piszą świetnie, więc w ciemno polecam tą markę. Mam też Caplessa i jestem nim zachwycony. Trzeba się jednak przyzwyczaić. Klips w trzymaniu nie przeszkadza ani trochę. Lecz stalówka musi być osadzona nietypowo, coś jakby w długopisie i ma odrobinę luzu przy pisaniu. Po papierze śmiga bardzo lekko, więc wystarczy dotykać podłoża delikatnie. Dlatego luz też nie przeszkadza. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
silesiaus Posted September 25, 2014 Report Share Posted September 25, 2014 (edited) Ja kupiłem takie cudo : http://www.ebay.de/itm/151393123604?_trksid=p2059210.m2749.l2649&ssPageName=STRK%3AMEBIDX%3AIT i jestem bardzo zadowolony, nawet stalówka EF już mi nie przeszkadza (ale polecam F ), i do kompletu konwerter CON-50 (ten w zestawie CON-20 jest do bani) EDIT Obyło się bez cła i Vat-u , przesyłka pocztowa polecona (nie kurier), zadeklarowana wartość 60 $ i opcja Gift (nadawca sam tak zaznaczył bez sugestii z mojej strony) i wpisał swoje dane prywatne w rubryce nadawca Czas dostawy 7 dni !!! Edited September 25, 2014 by Silesiaus Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jason Posted September 25, 2014 Author Report Share Posted September 25, 2014 Ja kupiłem takie cudo : http://www.ebay.de/itm/151393123604?_trksid=p2059210.m2749.l2649&ssPageName=STRK%3AMEBIDX%3AIT i jestem bardzo zadowolony, nawet stalówka EF już mi nie przeszkadza (ale polecam F ), i do kompletu konwerter CON-50 (ten w zestawie CON-20 jest do bani) EDIT Obyło się bez cła i Vat-u , przesyłka pocztowa polecona (nie kurier), zadeklarowana wartość 60 $ i opcja Gift (nadawca sam tak zaznaczył bez sugestii z mojej strony) i wpisał swoje dane prywatne w rubryce nadawca Taki sposób napełniania kojarzę z pióra Hero ala Parker. Nie masz problemu z napełnianiem na full? Ja jestem przyzwyczajony do takiego 'pokręcanego' konwertera. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
silesiaus Posted September 25, 2014 Report Share Posted September 25, 2014 Taki sposób napełniania kojarzę z pióra Hero ala Parker. Nie masz problemu z napełnianiem na full? Ja jestem przyzwyczajony do takiego 'pokręcanego' konwertera. dlatego polecam CON-50 - to jest typowy jak piszesz "pokręcany" konwerter, musiałem go dokupić osobno w zestawie jest ten gumowy CON-20 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Zero Posted September 25, 2014 Report Share Posted September 25, 2014 dlatego polecam CON-50 - to jest typowy jak piszesz "pokręcany" konwerter, musiałem go dokupić osobno w zestawie jest ten gumowy CON-20 Co trochę dziwne, bo z tego co wiem powinien być dołączany CON-70. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rbit9n Posted September 25, 2014 Report Share Posted September 25, 2014 co tam pióra, ten sprzedawca ma całkiem fajne koziki. jeden do krojenia chleba, a drugi do rozsmarowywania pasztetu. http://www.ebay.pl/itm/Japanese-Folding-knife-Higo-Knife-Higonokami-75mm-90mm-Set-of-2-Brand-New-/351129204992?pt=Collectible_Knives&hash=item51c0ee7900 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Michał Posted September 25, 2014 Report Share Posted September 25, 2014 http://en.wikipedia.org/wiki/Higonokami http://www.britishblades.com/forums/showthread.php?87498-Higonokami-story Dostałem od brata. Przywiózł mi z Japonii. Fajny nóż, przerażająco ostry. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts