zutka Posted September 21, 2014 Report Share Posted September 21, 2014 (edited) Kupiłam na allegro piórko. Stalówka jest do wymiany i dlatego mam pytanie: jak dobiera się stalówki do piór? Czym się kierować? Co trzeba zmierzyć itp? Pióro jest niemarkowe, zainstalowana tam stalówka jest raczej nieoryginalna, bo nawet nie chodzi do sekcji, tylko mocno wystaje. Druga rzecz to tłoczek - wymaga wymiany, bo nie ma "zakończenia" (o rany, jaka ja mam to opisać?). Od czego zacząć? Trzecia rzecz to gwint. Nie da się skręcić sekcji z dolną częścią obudowy - nie wiem, czy te części pochodzą z różnych piór, bo chyba gwintu nie dałoby się tak mocno zetrzeć, żeby były takie luzy? Można z tym coś zrobić? Najchętniej oddałabym pióro w ręce pen-doctora, ale tak bardzo kusi mnie, żeby naprawić samodzielnie... Bo obudowa jest śliczna Edited September 21, 2014 by zutka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
endoor Posted September 21, 2014 Report Share Posted September 21, 2014 Na początek przydałyby się zdjęcia. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zutka Posted September 21, 2014 Author Report Share Posted September 21, 2014 (edited) No właśnie edytuję i próbuję wkleić Edited September 21, 2014 by zutka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alveryn Posted September 21, 2014 Report Share Posted September 21, 2014 (edited) W praktyce trzeba przyłożyć stalówkę do spływaka i zobaczyć, czy "leży", bo nawet, jak trafisz z szerokością, to może być inaczej zgięta albo za długa/krótka. Albo wykonana ze zbyt cienkiej blaszki. Czuję, ze tu nie pen doctor jest potrzebny, ale worek części zamiennych. Edited September 21, 2014 by Alveryn Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zutka Posted September 21, 2014 Author Report Share Posted September 21, 2014 Blaszka stalówki idealnie pasuje do spływaka, ale całość nie mieści się w sekcji. Nie wiem, czy stalówka jest za gruba/szeroka/?? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Claash Posted September 21, 2014 Report Share Posted September 21, 2014 Można by prosić jeszcze o zdjęcia obudowy? Bardzo mnie ciekawi, co to za pióro. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zutka Posted September 21, 2014 Author Report Share Posted September 21, 2014 Proszę bardzo: Nie ma żadnej informacji o marce, tylko napis "made in USA" na klipsie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Claash Posted September 21, 2014 Report Share Posted September 21, 2014 Najprawdopodobniej sekcja nie pochodzi od tego pióra. Wygląda na polski produkt. Jestem na 90% pewien. Najlepiej byłoby chyba dopasować jakąś inną sekcję do tej obudowy. (Co do gwintu na sekcji, to całkiem możliwe, że znacznie się skurczył. Parę razy spotkałem się z takim przypadkiem.) Możliwe, że spływak także nie pochodzi od tej sekcji. Ja zmierzyłbym suwmiarką średnicę otworu w sekcji a potem średnicę spływaka razem z położoną na nim stalówką. Sugerowałbym się raczej tym, czy stalówka dobrze leży w sekcji, niż spływakiem. To, ze u góry tej osłony, jak rozumiem brakuje zaślepki nie powinno jakoś bardzo szkodzić. Może być za to potrzebny nowy gumowy woreczek. W każdym razie ja raczej wybrałbym to pierwsze rozwiązanie- wymiana całej sekcji. Proponuję podać wymiary wewnętrznego gwintu w korpusie. Może ktoś stąd będzie wiedział, jaka sekcja będzie pasowała. Życzę powodzenia przy pracy nad tym piórem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Claash Posted September 21, 2014 Report Share Posted September 21, 2014 To jest amerykańskie zapalniczko-pióro, prawdopodobnie z czasów II WŚ. Jeżeli pokazałabyś jeszcze klip, to możliwe, że udałoby się zidentyfikować producenta. Wiedzielibyśmy, co dokładnie powinno się tam znajdować. Ale raczej nie stalówka, a zapalniczka i pióro kulkowe. Bardzo ciekawa rzecz. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zutka Posted September 21, 2014 Author Report Share Posted September 21, 2014 Dzięki, Claash Też myślałam nad wymianą całej sekcji, bo chyba będzie to najrozsądniejsze. Pożyczę od kogoś suwmiarkę i pomierzę. Sprawdzałam średnicę na moich piórach - na 90% (to pióro jest krótsze niż typowe) średnica jest taka, jak w Baoerze i Hero. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zutka Posted September 21, 2014 Author Report Share Posted September 21, 2014 To jest amerykańskie zapalniczko-pióro, prawdopodobnie z czasów II WŚ. Jeżeli pokazałabyś jeszcze klip, to możliwe, że udałoby się zidentyfikować producenta. Wiedzielibyśmy, co dokładnie powinno się tam znajdować. Ale raczej nie stalówka, a zapalniczka i pióro kulkowe. Bardzo ciekawa rzecz. To brzmi ciekawie Zdjęcie zrobię jutro, bo w tym świetle mój aparat raczej nic nie wychwyci. Napis "made in USA" jest maleńki, "S" jest nieco niżej, niż litery "U" i "A", wszystkie tworzą coś w rodzaju odwróconego trójkąta. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Claash Posted September 21, 2014 Report Share Posted September 21, 2014 Myślę, ze ta rowkowana część powinna dać się wyciągnąć z obudowy. To jest zdaje się baza, która z jednej strony miała zapalniczkę, z drugiej pióro. Może tam będą jakieś inskrypcje. Widzę, że wiele firm produkowało takie pióro-zapalniczki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alveryn Posted September 22, 2014 Report Share Posted September 22, 2014 Claash, jesteś pewien, że z czasów IIWŚ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Claash Posted September 22, 2014 Report Share Posted September 22, 2014 Claash, jesteś pewien, że z czasów IIWŚ? Nie całkiem. Przeczytałem w paru miejscach, że to były "Lotnicze wojskowe zapalniczki" Produkowało je kilka firm z USA takich, jak Weston NY, Dependo, BB Pen C.O., czy Atomic. Widziałem też wzmiankę, że jakaś japońska firma uruchomiła produkcję podobnych dopiero w roku 1949. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alveryn Posted September 22, 2014 Report Share Posted September 22, 2014 (edited) Chodzi mi o to pióro kulkowe jako drugi element zestawu. Chyba trochę za wcześnie. Edited September 22, 2014 by Alveryn Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Claash Posted September 22, 2014 Report Share Posted September 22, 2014 Chodzi mi o to pióro kulkowe jako drugi element zestawu. Chyba trochę za wcześnie. To prawda. Przyznam, że w ogóle o tym nie pomyślałem. Chociaż nie jest to (chyba) całkiem wykluczone. Póki co słabo poruszam się po tematyce zapalniczek i piór kulkowych. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zutka Posted September 24, 2014 Author Report Share Posted September 24, 2014 Średnica gwintu sekcji to 8mm - czy możecie mi doradzić, jakie sekcje mają takie wymiary? Mam jeszcze pytanie - skoro już zrobię sobie taki składak, to może dałoby się dodatkowo dopasować do tego jakąś ciekawą stalówkę? Jeśli ktoś mógłby mi pomóc w tym temacie, byłabym wdzięczna Zdjęcie klipsa zrobię dziś - ostatnio coś nie mogę wrócić do domu przed zmrokiem Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zutka Posted September 24, 2014 Author Report Share Posted September 24, 2014 Dodaję zdjęcie klipsa: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Claash Posted September 24, 2014 Report Share Posted September 24, 2014 (edited) Przydałyby się jeszcze wymiary: Długość pióra zamkniętego Długość skuwki Długość korpusu razem z tym rowkowanym kołnierzem Zewnętrzna średnica tego kołnierza w miejscu, gdzie będzie połączony z sekcją Wtedy będzie można szukać sekcji o odpowiednich wymiarach i proporcjach. Można zamontować nowoczesną sekcję z niedrogiego, ale dobrze piszącego pióra na naboje albo szukać starej, najlepiej od razu z pompką. Może być trudno znaleźć sekcję, która będzie dobrze pasowała bez żadnych przeróbek. Ale można wykorzystać gwint oryginalnego dla sekcji korpusu. -Wkleić do środka pióra gwintowany kawałek oryginalnego korpusu. Ale najlepiej i możliwe, że najprościej byłoby, gdyby jakiś rzemieślnik taką prostą sekcję dorobił na wymiar. Myślę, że znalazłby się taki. I nie powinno to specjalnie drogo kosztować. Edited September 24, 2014 by Claash Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zutka Posted September 24, 2014 Author Report Share Posted September 24, 2014 Podaję: długość całkowita: 10,5cm długość skuwki: 5cm długość korpusu z kołnierzem: 6cm średnica kołnierza: 1cm Zastanawiam się właśnie, jaką sekcję mogę brać pod uwagę. Może udałoby się upolować jakąś ciekawą część na ebayu? Rzemieślnik mógłby pewnie dorobić wszystko, ale nie wiem, czy warto... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Claash Posted September 24, 2014 Report Share Posted September 24, 2014 Szczerze mówiąc dorobienie sekcji na zamówienie wydaje mi się jedynym w pełni satysfakcjonującym rozwiązaniem. Myślę, że nie będzie kosztowało to drożej, niż zakup sekcji na Ebay. Trzeba by tylko dobrać odpowiednią stalówkę ze spływakiem, odpowiednią osłonę pompki a potem dać rzemieślnikowi, żeby to wszystko scalił jednym kawałkiem np. ebonitu. To jest bardzo prosta robota. I będzie pewność, że wszystko działa i pasuje do siebie, jak należy. No, chyba, że ktoś wie, jaka sekcja będzie pasowała. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zutka Posted September 24, 2014 Author Report Share Posted September 24, 2014 Hmm... pomyślę. Może na forum jest ktoś, kto robi takie rzeczy? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
piter22 Posted September 24, 2014 Report Share Posted September 24, 2014 Novator. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zutka Posted September 24, 2014 Author Report Share Posted September 24, 2014 (edited) Dziękuję za informację, napiszę do niego Claash - a jesteś w stanie powiedzieć coś więcej nt. tej obudowy? Sprawdzałam w necie, faktycznie podobne posiadały te pióro-zapalniczki. szkoda, że w środku mojej nie było takiego cuda Edited September 24, 2014 by zutka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Claash Posted September 24, 2014 Report Share Posted September 24, 2014 Dziękuję za informację, napiszę do niego Claash - a jesteś w stanie powiedzieć coś więcej nt. tej obudowy? Sprawdzałam w necie, faktycznie podobne posiadały te pióro-zapalniczki. szkoda, że w środku mojej nie było takiego cuda Powolutku pracuję nad tematem. Nie jest wykluczone, że była tam sama zapalniczka, chociaż w takim razie dziwi mnie, że wewnątrz jest gwint. Novator. Dokładnie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts