Jump to content

Notes a'la midori

endoor

Recommended Posts

Jakiś rok temu zainteresowałem się notesem Midori. Jak wiadomo tzw. „midori traveler's notebook”, to taki sprytny kawałek skórzanej okładki z gumkami pozwalającymi na mocowanie różnego rodzaju wkładek. Siła pomysłu tkwi w jego prostocie. Okładka jest właściwie 'wieczna', wkłady wymienne, a jest ich kilkadziesiąt rodzajów tak, że każdy może niemal w dowolny sposób przystosować terminarz i/lub notes do swoich potrzeb. Dostępna jest cała masa gadżetów łącznie z wkładką na wizytówki i uchwytem na przyrząd do pisania. Moim zdaniem wokół tego notesu narosło coś w rodzaju swoistej i w jakiejś mierze prestiżowej stylistyki podróżniczo-pisarskiej. Od razu się przyznam, że ta aura całkiem mi odpowiada.

Oryginalny zestaw podstawowy kosztuje bez mała 100 USD. Pojedyncza wkładka, to wydatek na poziomie 4 EUR. Koszty wysyłki, to ok 8 EUR. Zadziałała oczywiście 'niewidzialna ręka rynku' i dla przykładu w serwisie AliExpress znalazłem „identyczne” notesy za ok 30 USD. Zupełnie dobry terminarz można kupić w kraju w cenie ok 30 zł dlatego założyłem, że mogę wydać maksymalnie 2-3 krotną wielokrotność tej kwoty.

Jako potencjalny przyszły użytkownik miałem do pokonania jeszcze jedną barierę. Otóż notes midori akceptuje jedynie wkładki w unikalnym formacie (nieco węższym od a5 i trochę dłuższym), a ja chciałem, żeby pasowały zwykłe bruliony dostępne w sklepie papierniczym powiedzmy w formacie a5 ew. b5. Pomyślałem też, że w przypadku formatu a5 skóra użyta do wykonania okładek winna być nieco sztywniejsza, żeby okładki nie uległy załamaniu pod naciągiem gumki zamykającej całość.

Przy obu powyższych założeniach można jedynie okładki tego typu wykonać samodzielnie ew. komuś zlecić. Szczęśliwie udało mi się znaleźć kuśnierza (p. Suchanek), który zgodził się wykonać takie okładki wg mojego pomysłu, a nawet sam zaproponował swoje rozwiązania.

DSCN1550_zps2f492473.jpg

Do wykonania okładki użyto skóry licowej, garbowanej odczynnikami roślinnymi. Grubość 3mm, ale obecnie wydaje mi się, że skóra jest za sztywna i zupełnie dobra byłaby skóra o grubości ok 2mm. Musiałem kupić płat rozmiaru a3 ponieważ potrzebne były naddatki ponad rozmiar a4 - ok 3cm na grzbiet i po 1cm na krawędzie. Taki płat skóry kosztował mnie ok 50 zł.

DSCN1559_zps23a478c1.jpg

DSCN1556_zps942eb0a3.jpg

Przy okazji zrobiłem własny terminarz. Po prostu terminarze kupowane w sklepach irytowały mnie przerostem formy nad treścią, układem godzin itp., a chciałem mieć coś własnego i oryginalnego. Terminarz oprócz daty zawiera tylko cztery pola: Zdarzenie, Działanie, Do zrobienia, Notatki. Logika jest mniej więcej taka, że z zaplanowanym o jakiejś porze zdarzeniem wiąże się jakaś akcja – działanie do zrobienia np. Kino → kupić bilety. Do zrobienia – to jakieś sprawy do zrobienia w ciągu dnia, ale nie przypisane do żadnej konkretnej godziny. Notatki – oczywiste.

DSCN1566_zpsd1b2f79a.jpg

Terminarz ten wykonałem wg przepisu zamieszczonego w serwisie Youtube.

Użyłem okładek ze starego kołonotatnika formatu b5.

DSCN1562_zpsad906cbb.jpg

Po zszyciu terminarz okazał się dość gruby, a chciałem jeszcze zmieścić zeszyty i stąd właściwie pomysł żeby okładkę zrobić na niejako podwójny notes typu Midori. Całość kosztowała mnie 70 zł.

DSCN1561_zps4f074344.jpg

DSCN1552_zpsc960c93b.jpg

DSCN1564_zps1e4d8d34.jpg

Odrębna kwestia, to kolor okładek oraz ich ewentualna konserwacja. Fajnie byłoby mieć okładki naturalnie postarzone, sfatygowane – takie z aurą podróżniczą. Skóra naturalnie ciemnieje na słońcu natomiast trzeba ją konserwować żeby nie utraciła elastyczności i nie popękała. Na serwisach dla amatorów jeździectwa wyczytałem, że najlepsze do konserwacji skóry (siodła, lejce itp.) są preparaty wykonane na bazie wosków pszczelich. Oryginalne pasty tego typu są dosyć drogie, ale znalazłem preparaty do konserwacji obuwia – Coccine: olej do skór i pastę na bazie wosków, oba w sumie za całe 11 zł.

Ten własny notes a'la midori użytkuję gdzieś od początku tego roku. Niestety skóra nie zbrązowiała jakoś znacząco. To pewnie dlatego, że mało podróżuję. ;)

Edited by endoor

Bardzo przyjemne Midori świetne wykonanie, ładnie się prezentuje, gratuluję!  :)
Szczególnie podoba mi się terminarz, prosty i funkcjonalny.... sam muszę o takim pomyśleć,
bowiem okładkę opartą na systemie Midori już popełniłem (muszę ją obfotografować)
wówczas, również się pochwalę....
Jeśli chodzi w wspomniane przez Ciebie preparaty do konserwacji skór, mogę polecić "balsam do pielęgnacji skór na bazie
naturalnego wosku pszczelego" używam tego specyfiku i jestem bardzo zadowolony....cena może nie jest rewelacyjna,
wszak za 30ml trzeba zapłacić ok. 15 PLN