Sylwia1gb Posted September 20, 2014 Report Share Posted September 20, 2014 Witam wszystkich serdecznie, mam male pytanie i prośbe o pomoc... otóz, mam tego Waterman (chyba Gentelman), śliczne piorko, zielone, zdaje sie, ze z lat 90ych i wszystko pięknie ale strasznie kiepsko 'ścieka' atrament. Muszę mocno naciskac stalówkę zeby pisać. Przy tym piórze np Pelikan to wręcz płynie, nie dotknę do papieru a już pisze a tutaj.... :/ czy to kwestia przemycia? czy moze ten typ tak ma? dziękuje z góry za każdą radę, wskazówkę, Sylwia Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kAdi Posted September 20, 2014 Report Share Posted September 20, 2014 Jeśli długo leżało nieużywane, porządne przemycie na pewno nie zaszkodzi. Ciepła woda, odrobina detergentu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sylwia1gb Posted September 20, 2014 Author Report Share Posted September 20, 2014 (edited) Jeśli długo leżało nieużywane, porządne przemycie na pewno nie zaszkodzi. Ciepła woda, odrobina detergentu. bede probowała, choc obawiam sie uzycia detergentow, nie znam sie na tym, a oto probka pisma, niebieska kreska to Lamy a blada-szara to Waterman, aczkolwiek i tak jakos na zdjeciu wyszlo ostrzej, w rzeczywistosci linia jest bardzo słaba... ostatnie zdjecie oddaje w pelni pismo, jak pisze normalnie-ani za lekko ani oczywiscie za mocno Edited September 20, 2014 by Sylwia1gb Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Czarodziej Posted September 20, 2014 Report Share Posted September 20, 2014 Pierwsze to wymyć, i zmieniłbym atrament na próbę. Oczywiście może to być kwestia ułożenia stalówki, ale nie jest winy model pióra Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kAdi Posted September 20, 2014 Report Share Posted September 20, 2014 bede probowała, choc obawiam sie uzycia detergentow, nie znam sie na tym Kropelka płynu do mycia naczyń wystarczy, nie ma się co bać. Możesz poszukać w internecie informacji na temat wyjścia stalowki i splywaka i spróbować - ale nic na siłę - jak się nie uda, dalej moczyć. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
konis Posted September 20, 2014 Report Share Posted September 20, 2014 Nie ma co się bać detergentów. Kropelka płynu do naczyń do słoiczka, szklanki, czy jakieś innego pojemniczka (ja używam butelki po atramencie), ciepła woda i.. Widok tuż po zanurzeniu sekcji w wodzie z detergentem. Widok po pięciu minutach. Już widać, że detergent z wodą rozpuszcza zaschnięty atrament. Na dnie zbiera się wymyty atrament. W razie potrzeby co godzinę zmień wodę z detergentem. Po 6 - 8 takich zmianach wpuść strumyczek wody z kranu do sekcji, aby dokładnie wypłukać pióro. Powinno pomóc. Dla zilustrowania wziąłem sekcję z zielonego Watermana Gentlemana. zdrówka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
amato Posted September 20, 2014 Report Share Posted September 20, 2014 Konis, dzięki, też skorzystam z tej procedury. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
konis Posted September 20, 2014 Report Share Posted September 20, 2014 Po dwudziestu minutach już całe dno jest zasłane. zdrówka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alveryn Posted September 20, 2014 Report Share Posted September 20, 2014 A jakby nie pomogło, służę myjką. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
maxi75 Posted September 20, 2014 Report Share Posted September 20, 2014 A jakby nie pomogło, służę myjką. Tak? A po jakim czasie oddasz pióro? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
marwis Posted September 20, 2014 Report Share Posted September 20, 2014 Ja się nie znam ale mój Gentleman (F) lubi baaaaardzo atramenty o dobrym przepływie. Z kilkoma współpracował jeszcze gorzej niż to, co widać na próbkach. Mycie oczywiście nie zaszkodzi a pewnie pomoże. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Czarodziej Posted September 20, 2014 Report Share Posted September 20, 2014 W razie czego też mogę wspomóc gratis myciem w myjce, ale myślę że gdyby to był ktoś z Warszawy, to odeszły by koszty przesyłek, i czas pomocy byłby najkrótszy ;-) Ale miejmy nadzieję że dobre wymoczenie i staranne płukanie wystarczy, bądźmy dobrej myśli Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
konis Posted September 20, 2014 Report Share Posted September 20, 2014 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alveryn Posted September 20, 2014 Report Share Posted September 20, 2014 Tak? A po jakim czasie oddasz pióro? Po około 5 minutach. To nie polowanie na część zamienną ani klejenie, gdzie nie jestem w stanie przewidzieć, ile czasu mi to zajmie. Trafiło mi się ostatnio kilka takich perełek pod rząd i efekt jest, jaki widać. Napisz na PW (albo tutaj, jeśli wolisz), do którego konkretnie pióra pijesz, bo może jest już zrobione, tylko muszę wysłać. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sylwia1gb Posted September 21, 2014 Author Report Share Posted September 21, 2014 Wielkie dzięki Wszystkim za radę i ogromnie dzięki Konis, za instrukcję w obrazkach i mega-wiedzę. zrobilam jak napisales, jest o niebo lepiej, jeszcze nie pisze tak ładnie jak Twój Waterman ale jestem na dobrej drodze :) dziekuje i pozdrawiam serdecznie! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MarcinEck Posted September 21, 2014 Report Share Posted September 21, 2014 Po dwudziestu minutach już całe dno jest zasłane. zdrówka zasłane? Płoszę bałdzo ;-) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts