bukosz Posted September 17, 2014 Report Share Posted September 17, 2014 Dzisiaj pytanie z cyklu "Co Byście wybrali?" Szukam niedrogiego pióra do 100 PLN, oglądałem WIELE i wytypowałem trójkę, które mniej więcej są w podobnej cenie - Jinhao odstaje niższą ceną. Wszystkie trzy mi się w jakiś sposób podobają i wszystkie trzy to taśmowa produkcja. Pióro ma służyć do codziennej pracy, a nie stać mnie jeszcze na Lamy 2000 lub Parkera Duofolda. Jestem ciekawy Waszych opinii. Interesuje mnie płynne pisanie bez drapania, ale przy stalówkach M to chyba standard. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rittel Posted September 17, 2014 Report Share Posted September 17, 2014 To zależy czy wolisz metal (Pilot) czy niemetal (Lamy). Jinhao lepiej odpuść. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
piter22 Posted September 17, 2014 Report Share Posted September 17, 2014 Ja bym wziął Pilota. Ale ja jestem nudziarzem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Arek Posted September 17, 2014 Report Share Posted September 17, 2014 Wybrałbym Pilota. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Restoration Posted September 17, 2014 Report Share Posted September 17, 2014 Wybrałbym lamy, tylko nie EF-kę, bo mało atramentu podaje. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ann_gd Posted September 17, 2014 Report Share Posted September 17, 2014 Jinha nie, ale dlatego, że ma wąziutką sekcję i nawet przy moich drobnych dłoniach bywa to niewygodne, mam dwie 11 i je lubię, ale godziny wykładów skutecznie weryfikują wygodę pisania Lamy ok, ale może Al-Star? a już w ogóle to Pilot lub Sheaffer VFM Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ArielN Posted September 17, 2014 Report Share Posted September 17, 2014 Cześć Bukosz, wybór nie jest prosty, bo pióra wyglądają zupełnie inaczej i pochodzą z trzech różnych krajów. Niemieckie Safari to bardzo wygodne, niezawodne pióro. Mimo, że jest wykonane z plastiku (konkretniej z ABS-u), raczej nie będziesz musiał się martwić o jego wytrzymałość. Mam kilka egzemplarzy w różnych kolorach i nigdy żaden z nich mnie nie zawiódł. Ani pod względem walorów piśmienniczych, ani jakościowych. Lamy Safari było piórem forumowym w 2013 roku. Pilot MR to produkt japoński, więc stalówki będą o nieco mniej gładkim szlifie i pisały o stopień cieniej (japońska M-ka jak europejska F-ka itd.). W wersjach matowych lakier jest podatny na zarysowania. Niestety nie mam doświadczeń z Jinhao 11. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Arek Posted September 17, 2014 Report Share Posted September 17, 2014 a już w ogóle to Pilot lub Sheaffer VFM Właśnie. Sheaffer VFM to w tej kategorii cenowej bardzo dobry wybór. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Zero Posted September 17, 2014 Report Share Posted September 17, 2014 (edited) Ja bym wybrał Pilota, po pierwsze dlatego że to japońskie pióro a lubię japońskie pióra, po drugie dlatego że ma taką samą stalówkę jak Pilot 78G, który jest sprawdzony i również polecany przez ludzi na forum, po trzecie, w przeciwieństwie do Lamy Safari nie ma profilowanej sekcji i nie wymusza konkretnego chwytu. Edited September 17, 2014 by Zero Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
m_cudny Posted September 17, 2014 Report Share Posted September 17, 2014 Po czwarte Pilot MR jest zasilany nabojami/konwerterem International. W sumie to ani wada, ani zaleta, cecha po prostu, ale są łatwiej dostępne stacjonarnie. Dla mnie argument z profilowanym chwytem jest również na plus dla Pilota MR. Mam i używam obu piór, dlatego pozwoliłem sobie zabrać głos. Pozdrawiam, MC Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bukosz Posted September 17, 2014 Author Report Share Posted September 17, 2014 Dziękuje wszystkim za wyczerpujące odpowiedzi a teraz postaram sie je wszystkie podsumować. Dlaczego nie SHEAFFER - ostatnio kupiłem właśnie SHEAFFER 300 Żonie. Nie mam dużego doświadczenia ale jak dla mnie pióro piękne, starówka M, pisze bardzo gładko, jak dla mnie troszkę za grubo. IINHAO - tu przekonuje mnie cena ale skoro nie wiele ma do zaoferowania to nie będę sie nad nim skupiał, żeby na początku nie stracić zapału kupując i uzytkujac coś co nie bedzie sprawiać mi frajdy. LAMY SAFARI - faktycznie wyglądem odstaje od reszty niestety na minus. Wyglada zwyczajnie szkolnie jak zabawka. Nie twierdze ze jest super wykonane i fantastycznie pisze. Niemiecka robota to nie tylko samochody.... LAMY w jakimś ciekawym kolorze na pewno niedługo znajdzie sie w mojej kolekcji... Docelowo LAMY 2000 bo bardzo mi sie podoba. THE WINNER IS...... PILOT MR najprawdopodobniej czarny krokodyl, skoro linia jest cieńsza to wybieram M - bedzie pisać jak europejskie F wiec troche cieniej niż SHEAFFER Z Żony. Jutro szukam, kupuje a jak dojdzie na pewno odezwę się w innym dziale. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MrSteelNib Posted September 17, 2014 Report Share Posted September 17, 2014 Z Pilotem nie sposób zbłądzić. Bardzo solidne pióro. Cieszę się, że się zdecydowałeś właśnie na niego. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Czarodziej Posted September 17, 2014 Report Share Posted September 17, 2014 ... Dlaczego nie SHEAFFER - ostatnio kupiłem właśnie SHEAFFER 300 Żonie. Nie mam dużego doświadczenia ale jak dla mnie pióro piękne, starówka M, pisze bardzo gładko, jak dla mnie troszkę za grubo.... Mam właśnie wersję z M-ką, rzeczywiście dość grubo pisze... Może ktoś ma tanio do odsprzedania końcówkę z F-ką - do tego pióra?? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Arek Posted September 17, 2014 Report Share Posted September 17, 2014 Dlaczego nie SHEAFFER - ostatnio kupiłem właśnie SHEAFFER 300 Żonie. Nie mam dużego doświadczenia ale jak dla mnie pióro piękne, starówka M, pisze bardzo gładko, jak dla mnie troszkę za grubo. Zrobisz jak uważasz. Zarówno Pilot MR jak i Sheaffer VFM to świetne pióra. Jeśli chodzi o Sheaffer'a to wystarczy że wybierzesz stalówkę F i będziesz miał cieńszą linie niż żona. Używam tego pióra do matematyki więc zapewniam że pisze cienko, nigdy nie przerywa i świetnie współgra z czarnym atramentem Lamy - wychodzi w 100% czarne pismo. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bukosz Posted September 18, 2014 Author Report Share Posted September 18, 2014 Mam właśnie wersję z M-ką, rzeczywiście dość grubo pisze... Może ktoś ma tanio do odsprzedania końcówkę z F-ką - do tego pióra?? Już przerabiałem temat poszukiwania stalówki F jednak nie udało mi się jej znaleźć. Żona narazie pisze mało ale jak wróci do pracy to M-ka może szybko wypijać atrament... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Czarodziej Posted September 18, 2014 Report Share Posted September 18, 2014 (edited) ..Jeśli chodzi o Sheaffer'a to wystarczy że wybierzesz stalówkę F i będziesz miał cieńszą linie niż żona. Edited September 18, 2014 by Cyb0rg Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bukosz Posted September 18, 2014 Author Report Share Posted September 18, 2014 Tam jest tylko jeden model stalówki.... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Czarodziej Posted September 18, 2014 Report Share Posted September 18, 2014 Pytanie do znawców - Czy np. stalówka z Sheafera VFM podejdzie do Gift 300?? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
piter22 Posted September 18, 2014 Report Share Posted September 18, 2014 Pytanie do znawców - Czy np. stalówka z Sheafera VFM podejdzie do Gift 300?? Nie. Za to mam chyba stalówkę F do takiego Sheaffera, ale musiałbym poszukać. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bukosz Posted September 18, 2014 Author Report Share Posted September 18, 2014 Żona ma piękną linię Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
piter22 Posted September 18, 2014 Report Share Posted September 18, 2014 Słuszną linię ma nasza władza... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rbit9n Posted September 18, 2014 Report Share Posted September 18, 2014 Słuszną linię ma nasza władza... te Samson, nie bądź taki do przodu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Czarodziej Posted September 18, 2014 Report Share Posted September 18, 2014 Cóż chętnie bym porównał linię "F-ki" z Twoją żoną Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bukosz Posted September 19, 2014 Author Report Share Posted September 19, 2014 (edited) Cóż chętnie bym porównał linię "F-ki" z Twoją żoną Hehe ach te linie... Zamówiłem PILOT MR i czekam z niecierpliwością na przesyłkę. Edited September 19, 2014 by bukosz Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts