ArielN Posted January 8, 2012 Report Share Posted January 8, 2012 Cóż to za pióro? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
adamon Posted January 8, 2012 Report Share Posted January 8, 2012 Stawiałbym na P51, ale może być wiele innych... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alveryn Posted January 8, 2012 Report Share Posted January 8, 2012 (edited) A może jednak Hero 100? Może się mylę, ale kształt ziarna jakoś bardziej mi przypomina surogat, niż pierwowzór... X-Pen miał chyba inny pierścień... Edited January 8, 2012 by Alveryn Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
vit Posted January 8, 2012 Report Share Posted January 8, 2012 (edited) To będzie hero - modelu nie wiem skandal? edit: spóźniłem się z odpowiedzią Edited January 8, 2012 by vit Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
vit Posted January 8, 2012 Report Share Posted January 8, 2012 Jak dla mnie: stalówka - nie wiem czemu, tak mi sie wydaje sposób nie dopasowania tych pierścieni to takie swoiste wspomnienie Fakt jest faktem, że nie jestem i nie czuję się znawcą piór, ale pewne charakterystyczne (dla mnie) modele wydają mi się dobrze znane. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DomeN Posted January 8, 2012 Report Share Posted January 8, 2012 Również obstawiam Hero. Chciałem też was zapytać o stalówki tego typu, tzn. takie owijające spływak. W sumie łatwo je wymieniać i przekładać między piórami. Macie wśród nich jakiegoś swojego faworyta? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ArielN Posted January 9, 2012 Author Report Share Posted January 9, 2012 Odpowiedź: Hero 616. Skandal w tle: chińskie Hero produkowane są w znacjonalizowanej fabryce Parkera w Szanghaju. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Thay Posted January 9, 2012 Report Share Posted January 9, 2012 W dodatku przez jakiś czas na oryginalnych częściach Parkera... Do dziś można próbować używać 616 jako dawcę dla niektórych Parkerów 51. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pingwin Posted January 11, 2012 Report Share Posted January 11, 2012 Oj tam, oj tam. Nie producent, czyje części i w jakiej fabryce, ale jakość się liczy! A z tą u Hero nie najgorzej. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Thay Posted January 11, 2012 Report Share Posted January 11, 2012 Jak najbardziej (oj tam, oj tam ), nie jest źle. Mimo wszystko nie radzę porównywać jakości piór z początku produkcji ze współczesnymi. A najbardziej ucierpiały stalówki... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pingwin Posted January 12, 2012 Report Share Posted January 12, 2012 No jasne, że nie porównywać. Pokażcie mi jedną firmę, która nie obniżyła jakości produkcji od początku swego istnienia... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pan_Q Posted January 12, 2012 Report Share Posted January 12, 2012 Żeby daleko nie szukać: Duke Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pingwin Posted January 12, 2012 Report Share Posted January 12, 2012 (edited) Czy to tylko tak na odczep, czy rzetelne porównanie? Masz Duke'a z początku produkcji? O współczesnego nie pytam, bo wiem, że masz i to więcej niż jedno. Edited January 12, 2012 by Pingwin Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pan_Q Posted January 12, 2012 Report Share Posted January 12, 2012 Nie mam, niestety, ale opinia o ich produktach z początku "comebacku" jest dosyć nieszczególna, natomiast te które ja mam egzemplarze, czyli późniejsza produkcja, jakość bez zarzutu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pingwin Posted January 12, 2012 Report Share Posted January 12, 2012 Wybacz mi głupie pytanie, ale jaką ty możesz mieć opinię o wczesnych Dukach, skoro takiego nie masz??? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Thay Posted January 12, 2012 Report Share Posted January 12, 2012 Hmmm, ja nigdy nie biegałem z miarką na Księżyc, a mimo to wiem, jaka jest odległość do naszego naturalnego satelity. Wybacz, ale od tego są min. fora internetowe, by wypracowywać jakieś stanowiska, opinie, tworzyć recenzje, dzielić się wiedzą i doświadczeniem. itp. Nie musimy wszystkiego sprawdzać osobiście, możemy polegać na opiniach osób, którym ufamy. Ten mechanizm działa nie tylko w świecie piór... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pingwin Posted January 12, 2012 Report Share Posted January 12, 2012 Tak, wiem. Mimo tego na temat tego samego przedmiotu czy zjawiska opinie mogą być skrajnie różne, prawda? Możemy polegać na opiniach innych, oczywiście. Bez tego trzeba by pióra kupować z ciemno. Tak więc: czy ktoś ma (lub wie, że ktoś inny ma) pióro Duke z wczesnego okresu produkcji? Czy ktoś ma namiary na miejsce, gdzie posiadacz takiego pióra wyraził swą o nim opinię? Bo jeśli to podwyższenie poziomu produkcji jest stwierdzonym faktem - chylę czoła przed Firmą. Howgh! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pan_Q Posted January 13, 2012 Report Share Posted January 13, 2012 ... Czy ktoś ma namiary na miejsce, gdzie posiadacz takiego pióra wyraził swą o nim opinię?... To bez problemu znajdziesz na forach, tak jak napisał wyżej Thay. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Thay Posted January 13, 2012 Report Share Posted January 13, 2012 Aczkolwiek apel ciekawy - jeśli ktoś ma starsze modele Duke`a, niech się ujawni, prosimy! Ja w obecnej chwili włożyłem do piórnika także pióro Duka i nie narzekam... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted January 13, 2012 Report Share Posted January 13, 2012 chętnie poznam opinie o Duke Air Force One... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kerad Posted January 13, 2012 Report Share Posted January 13, 2012 Mam przyjaciół którzy mają sklep z piórami. Przed 5-6 laty zrezygnowali ze sprzedaży Duka z powodu ilości reklamacji, a sam byłem świadkiem jednej z nich. Poszedl klips po tygodniu użytkowania. Ale mówili, że maja naprawde dobre stalówki. Teraz nie wiem, nie interesuje się tą firmą. Mi sie przypomina sytuacja w Polsce jeszcze socjalistycznej, kiedy to dobre rozwiązania konstrukcyjne padały przez zastosowania nieodpowiednich materiałów, czego przykladem może być chyba Polski Fiata 125p. Montowany z części włoskich na początku podobno byl bardzo dobry. Potem już bylo znacznie gorzej. Myśle że znalazło by sie jeszcze wiele przykładów. Mam wrażenie, że podobnie jest jeszcze w Chinach w wielu przypadkach, czego ofiarą może jest i Duke. Gdzieś na etapie produkcji pakuje się materiały zastępcze niezgodne z projektem i są tego potem takie efekty. Ale to tylko moja teoria (domniemania) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pan_Q Posted January 13, 2012 Report Share Posted January 13, 2012 Też się do niego przymierzałem (a może i dalej sie przymierzam), podoba mi się, kolega z forum wystawił mu dobrą ocenę, ale jakoś nie mogę się przemóc. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pan_Q Posted January 13, 2012 Report Share Posted January 13, 2012 Mam przyjaciół którzy mają sklep z piórami. Przed 5-6 laty zrezygnowali ze sprzedaży Duka z powodu ilości reklamacji, a sam byłem świadkiem jednej z nich. Poszedl klips po tygodniu użytkowania.... Pingwin, zadowolony Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Thay Posted January 13, 2012 Report Share Posted January 13, 2012 To chyba kwestia egzemplarza. Ja piszę od ok. 3 miesięcy i jeszcze nic nie poszło. Odpukać... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pan_Q Posted January 13, 2012 Report Share Posted January 13, 2012 To chyba kwestia egzemplarza. Ja piszę od ok. 3 miesięcy i jeszcze nic nie poszło. Odpukać... Thay, ja z posiadanych egzemplarzy też jestem zadowolony, też jeszcze nic nie poszło Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts