visvamitra Posted September 16, 2014 Report Share Posted September 16, 2014 W moim odczuciu trudno znaleźć w Polsce atramenty, które oferowałaby lepszy stosunek ceny do jakości od produktów spółki Rohrer & Klingner. To są bardzo dobre atramenty. Próbkę Alt-Goldgrun dostałem od, hmm, dobre pytanie. Chyba od Petera? A może od Ann? Zlewałem a właściwie Ann zlewała mi na spotkaniu kilka próbek i straciłem rachubę, co od kogo zassałem. W każdym razie dziękuję Stara złota zieleń. Tak nazwano ten kolor. Czy słusznie? Sam nie wiem. Wiem natomiast, że jest to jeden z tych kolorów, które albo się komuś podobają, albo bardzo się nie podobają. Mnie bardzo się podoba, kolor ten ma w sobie to coś, co do mnie przemawia i sprawia, że próbkę zużyję z dużą przyjemnością. Dzięki long tom! Co do właściwości – cieniowanie jest doskonałe i atrakcyjne. Przepływowi nie mam nic do zarzucenia. Trochę przebija na tanim papierze. Ale tylko trochę. KROPLE ATRAMENTU NA RĘCZNIKU KUCHENNYM MARKI QUEEN ZE ZNANEJ SIECI DYSKONTÓW CHROMATOGRAFIA MÓJ PROGRAM GRAFICZNY WIERZY, ŻE AG WYGLĄDA MNIEJ WIĘCEJ TAK: ZAKRES KOLORU (użyłem narzędzia gradient w PSie, zaznaczyłem partie jasne i ciemne, w rezultacie powstał taki gradient - dla papieru kalendarzowego) INFORMACJE / PARAMETRY Producent: Rohrer & Klingner Kolor: Alt-Goldgrun Opakowanie: 50 ml Nasycenie: bardzo silne Przepływ: bardzo dobry w Pilocie 78G z blaszką B i w Baoerze 700 Cieniowanie: masywne, mnie bardzo odpowiada Uwagi: rewelacja Wysychanie: SKANY I ZDJĘCIA (Pismo + cieniowanie): W kalendarzu LEB MODEL Jinhao 599 HERO 5028, stub 1,9 OXFORD LYRECO 80g - papier xero Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rbit9n Posted September 16, 2014 Report Share Posted September 16, 2014 właśnie sobie uświadomiłem, nie! Ty mi uświadomiłeś, że nie robiłem rozdziału barwnego AGG. więc zrobiłem. pysznie się rozwinął. jak wyschnie to zeskanuję i podlepię. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
_ded_ Posted September 16, 2014 Report Share Posted September 16, 2014 Jest moim zdaniem absolutnie mega. Niechlujny pewien Niemiec przysłał mi pióro z resztką tego koloru. Dopisywałem tę resztkę z przyjemnością jakiś czas temu. To wiem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Romii Posted September 16, 2014 Report Share Posted September 16, 2014 Bardzo ładnie prezentuje się na skanach i zdjęciach - kolejna zieleń, którą kiedyś trzeba będzie nabyć. Dzięki za recenzje Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mariusz888 Posted September 16, 2014 Report Share Posted September 16, 2014 Bardzo fajny kolorek Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rittel Posted September 16, 2014 Report Share Posted September 16, 2014 Probke dostales ode mnie A za kolorem nie przepadam xD Od jakiegos czasu wyznaje tylko niebieskie i czarne inkausty. jestem nudny : P Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rbit9n Posted September 16, 2014 Report Share Posted September 16, 2014 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
visvamitra Posted September 16, 2014 Author Report Share Posted September 16, 2014 No i jest, ciekawa ta chromatografia, nawet róż wychodzi. @Rittel - nie wiem, co powiedzieć. Chyba podeślę ci jakąś pomarańczę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
aoirghe Posted September 16, 2014 Report Share Posted September 16, 2014 Świetny kolor, bardzo go lubię visvamitra, rbit, a ta chromatografia to co właściwie nam ukazuje? czy jeśli bym pomieszała kolory, które na niej wyszły, to otrzymałabym Alt Goldgrun? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rbit9n Posted September 16, 2014 Report Share Posted September 16, 2014 Świetny kolor, bardzo go lubię visvamitra, rbit, a ta chromatografia to co właściwie nam ukazuje? czy jeśli bym pomieszała kolory, które na niej wyszły, to otrzymałabym Alt Goldgrun? pokazuje nam, jak to jest zrobione. w sumie nic, ale ja tam lubię wiedzieć co i jak. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
comodsuda Posted September 16, 2014 Report Share Posted September 16, 2014 A w temacie- "jaki atrament dzisiaj kupiłeś?" oskarża się ten atrament o poszerzanie kreski i strzępienie. Zauważyłeś coś takiego visvamitro? Bo ja jakoś niespecjalnie, a zdarza mi się pisać po różnych nawet bardzo podłych papierach. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
visvamitra Posted September 16, 2014 Author Report Share Posted September 16, 2014 @aoirghe - to tak bardziej jako ciekawostkę należy traktować, czasami bardzo ładną. @comodsuda - nie zauważyłem, ale ja miałem dwukrotnie małej objętości próbki,które do dna wypisałem. Może Rittel się wypowie - ma flaszkę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bosa Posted September 16, 2014 Report Share Posted September 16, 2014 Ten kolor jest świetny! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Dziku Posted September 16, 2014 Report Share Posted September 16, 2014 Bardzo fajny kolor. Nie daje po oczach, a jednak zwraca uwagę. Recenzja jak zawsze - klasa. Dzięki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted September 16, 2014 Report Share Posted September 16, 2014 Atrament jest rewelacyjny, strzępi i pogrubia kreskę tylko na papierze do drukarki laserowej (HP colour laser 100 g/m2). Na Oxfordzie zachowuje się wzorowo. Świetna recenzja, jak zwykle zresztą. Czekam na zestawienie R&K Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rittel Posted September 16, 2014 Report Share Posted September 16, 2014 @visvamitra - mam Pomarańczowego Nicponia, ale chwilowo nie mam go w żadnym piórze. Tak samo jak R&K AltGoldgrun, więc nie powiem jak się zachowuje Swoją drogą zużyłeś więcej mojego AG niż ja sam xD Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Interaktywny Posted September 16, 2014 Report Share Posted September 16, 2014 W teście faktycznie nie widać strzępienia. Ciekawe... Może z moją butelką jest coś nie tak, w sensie z egzemplarzem. Może ktoś wody dodał albo coś? Jeśli kolega visvamitra jest zainteresowany butelką to mogę odstąpić darmo do ew testu na zawsze Proszę o ew namiary na PW to wyślę. Sam nie używam więc co się ma marnować... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gadzinisko Posted September 16, 2014 Report Share Posted September 16, 2014 A tak w ogóle, to da się gdzieś kupić te zachwalane przez ciebie Rohrer & Klingner w Warszawie bez zamawiania skądinąd? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rittel Posted September 16, 2014 Report Share Posted September 16, 2014 Nie. Ale jak kupisz min. 12 butelek to dostaniesz darmową wysyłkę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Restoration Posted September 16, 2014 Report Share Posted September 16, 2014 jak spojrzalem na 1 skan to juz mialem zaznaczac ze mi sie nie podoba, ale napisane slowa wygladaja nawet dobrze, lepiej niz czarnym Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kAdi Posted September 16, 2014 Report Share Posted September 16, 2014 (edited) U mnie od jakiegoś czasu siedzi w fleksie, a i zdarza się coś dłuższego nim pisać. Lubię go. Strzępi tylko na gorszej jakości papierze. W teście faktycznie nie widać strzępienia. Ciekawe... Może z moją butelką jest coś nie tak, w sensie z egzemplarzem. Może ktoś wody dodał albo coś? Na każdym papierze u Ciebie strzępi? Edited September 16, 2014 by kAdi Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Interaktywny Posted September 16, 2014 Report Share Posted September 16, 2014 Zalewałem tylko Pelikana z F-ką. Raczej przepływ jest obfity w tym piórze. Na Rhodia, Oxford albo lepszym gatunkowo, mniej chłonnym nie przypominam sobie, ale kreska jest generalnie wyraźnie grubsza i lubi przebijać. Jeżeli się mocniej naciśnie efekt jest wyraźniejszy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maguda Posted October 8, 2014 Report Share Posted October 8, 2014 To jest kolor, który planuję nabyć, bo jest mega. Choć za zieleniami nie przepadam. Ciekawe jaki przepływ będzie miał w cienko piszących piórach, bo ja tylko takich używam do pisania na codzień.. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rbit9n Posted October 9, 2014 Report Share Posted October 9, 2014 Ciekawe jaki przepływ będzie miał w cienko piszących piórach, bo ja tylko takich używam do pisania na codzień.. przepływ wszystkich R&K jest bardzo dobry. ja teraz ten atrament mam w parkerze 51 i muszę powiedzieć, że radzi sobie bardzo dobrze. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts