Spam Posted September 14, 2014 Report Share Posted September 14, 2014 ...dawno... dawno temu... gdy palenie było glamour......na reklamie z jakiegoś pisma z 1935 rokuTen model zapalniczki był produkowany przez firmę Art Metal Works Company w USA i Anglii w latach 1935 - 1948... Louis V. Aronson 11 czerwca 1934 roku opatentował kombinację ołówka mechanicznego z zapalniczką benzynową. Patent nr 92,996...zapalniczka opatentowana w USA, Kanadzie i Wielkiej Brytanii......produkowany w dwóch wersjach: model 15250 z czarnym uchwytem piśmiennym oraz model 15252 z perłowo-zielonym uchwytem piśmiennym. zapalniczka wykonana z chromowanego mosiądzu i róznymi teksturami oraz plastikowym uchwytem piśmiennym......się składa, że mam dwa egzemplarze modelu 15250... jeden prawdopodobnie przedwojenny... drugi powojenny...Zapalniczka jest masywna... 14,3 cm długości i 13mm średnicy......w pudełku jest angielski nos... z ulotką... sądząc po zmianach produkcja powojenna......potrzebne było czyszczonko......starsza wersja wyposażona była w gumkę do mazania... u mnie został jedynie pierścień po gumce......ten ołówek z pudełkiem... młodszy... sygnowany TRADE RONSON MARK PENCILITER MADE IN ENGLAND U.S. PAT. RE. N 19,023 BRIT. PAT. 291,695...starsza wersja... sygnowana RONSON PENCILITER U.S. RE PAT. 19023 A M W-NEWARK. N.J....ołówek mechaniczny na grafit fi 1mm...zasobnik na kilka grafitów......kilka lat... kilka różnic......pisze......świeci......załączona instrukcja... ...pomimo, że jest to staroć... o sporym rozmiarze i słusznej wadze... a grafit ma średnicę 1,1 mm... to dobrze się pisze tym ołówkiem... grafit stabilnie trzyma się w automacie... a bądź co bądź nietuzinkowy kształt sprawia, że ten zapalniczko-ołówek jest bardzo ciekawym gadżetem... Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Akszugor Posted September 14, 2014 Report Share Posted September 14, 2014 GENIALNE! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zutka Posted September 14, 2014 Report Share Posted September 14, 2014 Jestem pod wrażeniem Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
endoor Posted September 14, 2014 Report Share Posted September 14, 2014 Coś pięknego! Duże gratulacje i szacunek. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bosa Posted September 14, 2014 Report Share Posted September 14, 2014 Dzięki, że to zamieściłeś. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Spam Posted September 14, 2014 Author Report Share Posted September 14, 2014 ...pierwsza generacja tych zapalniczek Ronsona jest msz najfajniejsza... druga generacja nie ma już tego uroku... ...poglądowo z sieci ...wychodziły w kilku wersjach... plasticznej, chromowanej, pozłacanej... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Romii Posted September 14, 2014 Report Share Posted September 14, 2014 Świetne! A najlepsze jest to że działają zarówno jeśli chodzi o ogień jak i o pisanie. Piękna sprawa. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted September 14, 2014 Report Share Posted September 14, 2014 Powaliło mnie. Świetna prezentacja :-) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rbit9n Posted September 15, 2014 Report Share Posted September 15, 2014 muszę dziecku podsunąć pomysł, co ma mi kupić na dzień ojca. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pan_Q Posted October 24, 2015 Report Share Posted October 24, 2015 Jednym słowem REWELACJA Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts