Ann_gd Posted September 12, 2014 Report Share Posted September 12, 2014 Błękitne w kropeczki. Cudnie śliczne i uroczo zgrabne. Złamało mi serce, ale już się dotarliśmy, a właściwie to piórko zostało dotarte do mnie może o tym na koniec. 1. Zgrabne, smukłe, szeroko zaobrączkowane, nawet ten klips tak filuternie zagięty... 2. Firmowe pudełeczko również niczego sobie, z ciekawą teksturą. 3. Powycierałam w miarę dokładnie i niemalże można mnie rozpoznać w odbiciu na czubeczku skuwki 4. Trochę zmieniło mi się światło i dopiero wtedy ten błękit zaczął wyglądać, jak należy, nie tylko atramenty zmieniają kolor 5. Stalówka z minimalnym grawerowanym wzorkiem – cud, miód, śliczniutka 6. Oj trochę się zaplątało, ale uratowałam. 7. Naboje jedynie dedykowane, tak schodkowo zwężane, piórko mało duże to i akcesoria zgrabne 8. Tak, tu też mnie prawie widać... 9. Ładnie, wyraźnie grawerowany numer seryjny 10. Spodobało mi się bez dwóch zdań nawet bez tych fatałaszków! 11. Delikatnie oznaczona grubość ziarna i maluteńki spływaczek 12. Taki niebieski to ja rozumiem. Niestety, czasami nie może być zbyt pięknie tak od razu, dotarcie stalówki przy moim pisaniu było niezbędne... Wymieniona sekcja na nową niewiele pomogła, stalówka już inaczej wzorzysta za to teraz już po wszystkim jest ok! Alveryn wyrównał taki dzióbek na końcu ziarna który mi przeszkadzał, oddał i ja się cieszę, mogę spać spokojnie i pisać Crossem, od jakiegoś czasu nie rozstaję się z nim. Aha, technikalia jeszcze: wysokie to to na jakieś 13,5 cm, szerokie - czy raczej wąskie na mniej niż 10 mm, wagowo coś koło 20 g, może ciut więcej, ale czuć je w dłoni, to nie plastikowy Pilot 78. A nie pochwaliłam się zakupem w odpowiednim temacie, no bo właśnie złamane serce i te sprawy, sami rozumiecie... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Iux Posted September 12, 2014 Report Share Posted September 12, 2014 Z autkiem sie nie komponuje ))) Zdecydowanie klejnocik dla kobiety Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Romii Posted September 12, 2014 Report Share Posted September 12, 2014 Pierwsza stalowka byla super, ta druga juz mniej mi sie podoba. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bosa Posted September 12, 2014 Report Share Posted September 12, 2014 Cóż za biżuteryje! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
endoor Posted September 13, 2014 Report Share Posted September 13, 2014 No świetna sesja zdjęciowa. Cross-y to na prawdę dobre pióra. Ze swojego jestem bardzo zadowolony. Próbka pisma pokazuje ładny mokry ślad. Stylistyka cross-ów nie wszystkim odpowiada, za to stalówki są na prawdę bardzo dobre. Gratulacje udanego zakupu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ann_gd Posted September 13, 2014 Author Report Share Posted September 13, 2014 No właśnie te stalówki.... złote zapewne lepsze, ale niestety mój wymarzony Crossik jeszcze jest dla mnie niedostępny, pilnuję się, żeby nie zakładać konta na ebay, bo dopiero mi się zaczną wydatki.... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
endoor Posted September 13, 2014 Report Share Posted September 13, 2014 Tak złote stalówki właściwie powinny być lepsze. Bywały już z resztą na forum, pewnie pamiętasz, namiętne dyskusje w których to sięgano po przeróżne parametry w rodzaju twardość, sprężystość, moduł Younga, etc. Tak z mojego doświadczenia, to chyba jedno z najgładziej piszących piór z jakim miałem do czynienia, to Faber-Castell Basic ze stalową stalówką F. Także 'Lama' mojej córki pisze tak, że wywołuje efekt „łał!”, szczególnie, że wygląd tego pióra niczego takiego nie zapowiada. Nawet Nakaya, albo Montblanc potrafią nieciekawie skrobać tudzież słychać szczególny poszum stalówki podczas pisania. Popróbowałem trochę nimi pisać na PenShow w Katowicach. Najlepiej piszące stalówki z mojego skromnego zbioru, to nie oszukujmy się, hehe adjustowane przez @Alveryna. Jak mi odesłał moje piloty to miałem normalny opad szczęki do pasa. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alveryn Posted September 13, 2014 Report Share Posted September 13, 2014 (edited) Teraz pewnie byłoby jeszcze lepiej, bo przerzuciłem się na micromesha. Szukałbyś szczęki w piwnicy. Trzeba by tu jakiś test polerki wysmażyć... Edited September 13, 2014 by Alveryn Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
piter22 Posted September 13, 2014 Report Share Posted September 13, 2014 Teraz pewnie byłoby jeszcze lepiej, bo przerzuciłem się na micromesha. Szukałbyś szczęki w piwnicy. Trzeba by tu jakiś test polerki wysmażyć... Ja też muszę sobie MM nabyć... Od dawna za mną chodzi Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
endoor Posted September 13, 2014 Report Share Posted September 13, 2014 Ja też muszę sobie MM nabyć... Od dawna za mną chodzi No właśnie ja też . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Felicja Posted September 13, 2014 Report Share Posted September 13, 2014 Ja też muszę sobie MM nabyć... Od dawna za mną chodzi Nabądź, nabądź... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Akszugor Posted September 13, 2014 Report Share Posted September 13, 2014 Pióro fajne, ale dlaczego nie czarne? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mariusz888 Posted September 13, 2014 Report Share Posted September 13, 2014 Bardzo fajne zdjęcia jak i opis - pióro ładne ale zdecydowanie kobiece Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Czarodziej Posted September 13, 2014 Report Share Posted September 13, 2014 >7. Naboje jedynie dedykowane, tak schodkowo zwężane, piórko mało duże to i akcesoria zgrabne Można prosić na tle linijki, lub papieru milimetrowego ten nabój? :-) Tak do kolekcji Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kasiasemba Posted September 13, 2014 Report Share Posted September 13, 2014 Ja też muszę sobie MM nabyć... Od dawna za mną chodzi no nie wierzę.. jeszcze nie kupiłes?? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rbit9n Posted September 15, 2014 Report Share Posted September 15, 2014 o, a tego renaulta to gdzie kupiłaś? bo moja Córa takiego chciała. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
_ded_ Posted September 15, 2014 Report Share Posted September 15, 2014 (edited) Micromesh jest git! Próbowałem wcześniej na kamieniach do ostrzenia, łącznie z marmurem i z pilnikami do polerowania szponów co żonie podwędziłem. Efekt był, ale jakiś. Mm wygrywa. Jest przewidywalny i ma konkretną gradację. Fajna opcja że można pojedyńcze dokupić jak sie któryś zacheta. No i piórko fajne Edited September 15, 2014 by _ded_ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ann_gd Posted September 15, 2014 Author Report Share Posted September 15, 2014 Pióro fajne, ale dlaczego nie czarne? Hrabio - bo konsekwencja to moje drugie imię, a ja na co dzień posługuję się tym pierwszym >7. Naboje jedynie dedykowane, tak schodkowo zwężane, piórko mało duże to i akcesoria zgrabne Można prosić na tle linijki, lub papieru milimetrowego ten nabój? :-) Tak do kolekcji zdjęcia... drażliwy to temat, postaram się ogólnie zrobić nabój do kolekcji. chcesz od zera, przepraszam, Zera, czy jak bądź, na środku skali, żeby nie było łatwo widać wymiaru? o, a tego renaulta to gdzie kupiłaś? bo moja Córa takiego chciała. na alledrogo, nie ja tylko rodziciel mój i niestety nie dla mnie, takie mnie nie kręcą. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
amato Posted September 20, 2014 Report Share Posted September 20, 2014 Moja pierwsza myśl na widok tego pióra brzmiała mniej więcej tak: "Jak napisać, że pióro jest okropne, żeby jednocześnie nie sprawić przykrości jego właścicielce..." Szukając okienka do szybkiej odpowiedzi po drodze minąłem pozostałe fotografie i muszę przyznać się do błędu. Pióro jest obłędne i kojarzy mi się z Afryką. Kiedy wysiadasz z samolotu na małym, zakurzonym lotnisku, widzisz tłustego celnika, który wachluje się starym amerykańskim Newsweekiem, kawałek dalej dostrzegasz kilka śpiących psów w cieniu, które wyglądają jakby od tygodnia nie żyły i kiedy wreszcie dostrzegasz automat, kiedyś na pewno czerwony, z wielkim napisem Coca-cola to myślisz sobie, że gorzej być nie mogło i chcesz natychmiast wracać do domu. Ale gdy kawałek za lotniskiem zobaczysz pierwszą zebrę, a potem antylopę, słonia i jakiegoś dziwnego węża to zdajesz sobie sprawę, że Afryka jest po prostu fascynująca. Trzeba tylko na nią spojrzeć z odpowiedniej perspektywy. I tak samo jest z tym piórem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Czarodziej Posted September 20, 2014 Report Share Posted September 20, 2014 ... chcesz od zera, przepraszam, Zera, czy jak bądź, na środku skali, żeby nie było łatwo widać wymiaru? .. Od zera poproszę Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts