Jump to content

Waterman Expert II - skuwka odmawia współpracy

thefil9

Recommended Posts

Ostatnio udało mi się wejść w posiadanie ww. pióra, w wersji kolorystycznej w burgundowe ciapki, niestety, co innego na aukcji, co innego w rzeczywistośći - skuwka, chociaż po założeniu na tył korpusu, trzyma się na pierścieniu wprost wspaniale, to po zwykłym zamknięciu pióra, obraca się dookoła jak chce, ma też z poł mm luzu, chodzi w górę i w dół. Da się to jakoś poprawić? A, zapomniałbym o drugim mankamencie - każdy Expert II ma na górze skuwki taki pozłacany, owalny element - mój ma zamiast tego tylko otwór na ten element. To też idzie jakoś poprawić, czy w grę wchodzi tylko nowe pióro?

Tego to sam się domyśliłem ;). Ale właściwie masz rację, głupie pytanie zadałem, pamiętałem tylko żeby zadać dwa, no i to drugie oczywiście zadałem złe. Więc dołączę tutaj to dobre pytanie - na ringu jest bliżej nieokreślone zabrudzenie, i nie chcąc zniszczyć złocenia, uznałęm, że pióro wymyję, tylko, że nigdy tego nie robiłem. Wystarczy wrzucić na jakiś czas do szklanki z ciepłą wodą?

Zazwyczaj ciepła woda nie zaszkodzi. Ale Expert jest metalowy, więc musiałbyś go potem dokładnie wysuszyć żeby nie została w nim wilgoć.

Chyba że mówisz o ringu na uchwycie tuż za stalówką, to możesz śmiało wrzucić do wody. Ale spróbuj najpierw to przetrzeć mokrą szmatką, ew. z dodatkiem detergentu jeśli nie będzie chciało zejść.

Edited by Rittel