Kisielow Posted September 6, 2014 Report Share Posted September 6, 2014 Cóż, to tak jak w temacie, szukam dwóch mocno nasyconych, intensywnych kolorów. Czerwonego i Zielonego. Jeśli ktoś czytał temat w powitaniach, nastawiłem się na Diamine Red Dragon i Ultra Green. Ale tak zanim zamówię, ciekaw jestem czy ma ktoś lepsze propozycje ^^. Chciałbym krwisty czerwony, żadnej żarówki, raczej ciemniejszy, ale nie wpadający w brąz, natomiast zielony w rodzaju soczystej, ciemnej, ocienionej trawy. Miło by było gdyby był względnie łatwo dostępny w Polsce . Jakieś sugestie? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rittel Posted September 6, 2014 Report Share Posted September 6, 2014 Nicpoń Ciemnoczerwony, Nicpoń Zielony.Oba mam, używam i sobie chwalę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kebabożerca Posted September 6, 2014 Report Share Posted September 6, 2014 Chciałbym krwisty czerwony, żadnej żarówki, raczej ciemniejszy, ale nie wpadający w brąz, Diamine Monaco Red. Jest prześliczny. Elegancja w czystej postaci. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Restoration Posted September 6, 2014 Report Share Posted September 6, 2014 montblanc irish green? niestety ceny w pl sa zbyt duze. diamine oxblood? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
visvamitra Posted September 6, 2014 Report Share Posted September 6, 2014 Diamine Red Dragon / Monaco Red / Oxblood lub Rohrer & Klingner Moprinda. Co do zieleni: Moss Green Gras von Faber Castell lub Zielony Sosnowy / Galusowy 2 forumowego kolegi Nicponia. Ultragreen jest fajny, ale nie jest mega intensywny. Ciekawą opcją może być też Lierre Sauvage J. Herbin, ale jest jaśniejszy. Rzuć okien tutaj. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Andrew Posted September 6, 2014 Report Share Posted September 6, 2014 Nicpoń Galusowy Zielony #2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
piotrsajnog Posted September 6, 2014 Report Share Posted September 6, 2014 Czerwone: Diamine Red Dragon lub Oxblood. Zielone: Diamine Delamere, Woodland lub Sherwood. Wszystkich używam i polecam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bosa Posted September 6, 2014 Report Share Posted September 6, 2014 (edited) Chciałbym krwisty czerwony, żadnej żarówki, raczej ciemniejszy, ale nie wpadający w brąz, natomiast zielony w rodzaju soczystej, ciemnej, ocienionej trawy. Diamine Syrah oraz Diamine Evergreen. Edited September 6, 2014 by bosa Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kAdi Posted September 6, 2014 Report Share Posted September 6, 2014 Nicpoń Galusowy Zielony #2 Podpisuję się pod tym atramentem wszystkimi rękami - jest świetny. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kisielow Posted September 6, 2014 Author Report Share Posted September 6, 2014 Z czerwieni bardzo mi podchodzą Monaco Red i Red Dragon. Z zielonych chodziło mi natomiast o trochę inny odcień ;p. Źle go troszkę opisałem, ale patrząc na te z zestawienia (które swoją drogą jest CUDOWNE), podchodzą mi bardzo Amazon Caran d'Ache i Penman Emerald, których cena skutecznie je ode mnie odsunęła ;p. Moss Green też jest całkiem całkiem, może się skuszę na próbę na paczkę naboi. Jeszcze Woodland Green Diamine wpadł na listę do rozważenia. Nie wiem, czy to wina monitora, ale mam wrażenie, że Galusowy Zielony wpada trochę w turkus, jak jest w rzeczywistości? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Romii Posted September 6, 2014 Report Share Posted September 6, 2014 Ani pierwszy ani drugi zielony galusowy od Nicponia nie wpada w turkus. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Andrew Posted September 6, 2014 Report Share Posted September 6, 2014 (edited) Ani grama w Zielonym Galusowym #2 turkusu tylko solidna, soczysta, ciemna (po kilkunastu minutach) zieleń Edited September 6, 2014 by iAndrew Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Andrew Posted September 6, 2014 Report Share Posted September 6, 2014 1. http://www.piorawieczneforum.pl/index.php?/topic/5270-zielony-galusowy-drugiej-generacji-nicpo%C5%84/ 2. http://www.piorawieczneforum.pl/index.php?/topic/5680-nicpo%C5%84-kwzi-zielony-galusowy-2/ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kAdi Posted September 6, 2014 Report Share Posted September 6, 2014 Nie wiem, czy to wina monitora, ale mam wrażenie, że Galusowy Zielony wpada trochę w turkus, jak jest w rzeczywistości? Nie. Tylko soczysta, mocno nasycona zieleń przy #2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kisielow Posted September 7, 2014 Author Report Share Posted September 7, 2014 Sprawdziłem na drugim komputerze i na telewizorze, macie rację ;p. Jest tak wiele kolorów a tak mało kasy :C. Szczególnie, że jeszcze wpadłem na zestawienie bursztynów i takie też chcę. Lista must have, robi się coraz dłuższa ;p. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Andrew Posted September 7, 2014 Report Share Posted September 7, 2014 Sprawdziłem na drugim komputerze i na telewizorze, macie rację ;p. Jest tak wiele kolorów a tak mało kasy :C. Szczególnie, że jeszcze wpadłem na zestawienie bursztynów i takie też chcę. Lista must have, robi się coraz dłuższa ;p. Spokojnie, później będziesz chciał do tych wszystkich atramentów osobne pióro Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Restoration Posted September 7, 2014 Report Share Posted September 7, 2014 Sprawdziłem na drugim komputerze i na telewizorze, macie rację ;p. Jest tak wiele kolorów a tak mało kasy :C. Szczególnie, że jeszcze wpadłem na zestawienie bursztynów i takie też chcę. Lista must have, robi się coraz dłuższa ;p. ja jak zaplace za atramenty ktore zamowilem, planuje zakup pozapiorowy, juz zbieram na jakies fajne vintage piorko, ktore wycisnie cos z tych inkaustow ktore zamowilem Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kisielow Posted September 8, 2014 Author Report Share Posted September 8, 2014 Wędruje do mnie paczka naboi Moss Green... Razem z Sheafferem VFM ;p, także na razie zakup innych mi się opóźni ^^. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Czarodziej Posted September 8, 2014 Report Share Posted September 8, 2014 Kurcze, jeszcze nie miałem atramentów od Nicponia, ale po wypowiedziach coraz bardziej mnie kusi ich wypróbowanie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Dziku Posted September 8, 2014 Report Share Posted September 8, 2014 Wędruje do mnie paczka naboi Moss Green... Razem z Sheafferem VFM ;p, także na razie zakup innych mi się opóźni ^^. Moss Green od GvFC to bardzo dobry wybór. Mnie tak podszedł, że zarzuciłem poszukiwanie innych zieleni. Jakości płynu nabojowego nie znam gdyż nabyłem tradycyjną butelkę atramentu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kisielow Posted September 10, 2014 Author Report Share Posted September 10, 2014 Przed chwilą odebrałem paczkę. Kolor jest cudowny! Nie to, czego szukałem, ale jeszcze lepiej! Po prostu nie przyszło mi do głowy, że taki odcień może być tak śliczny . Zdaje się, że zostanie w Sheafferze na stałe :v. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Dziku Posted September 10, 2014 Report Share Posted September 10, 2014 Mówiłem, że Moss Green nie zawiedzie. Dla mnie to zielonoatramentowy Graal. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
visvamitra Posted September 10, 2014 Report Share Posted September 10, 2014 Moja ulubiona zieleń. Ale Nicpoń depcze GvFC po piętach. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nicpon Posted September 10, 2014 Report Share Posted September 10, 2014 Moja ulubiona zieleń. Ale Nicpoń depcze GvFC po piętach. Zobaczymy czy któryś z nowych galusowych bardziej Cię urzeknie;) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Romii Posted September 11, 2014 Report Share Posted September 11, 2014 Nicponiu - na nowe galusowe piszę się obiema rękami . Daj znać jak będziesz maił coś gotowe. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts