Interaktywny Posted September 1, 2014 Report Share Posted September 1, 2014 Witam, Jak w temacie. Poszukuję jakiegoś fajnego etui - najlepiej sześć sztuk, albo nieco więcej. Na razie znalazłem w internecie i na forum VISCONTI sześciosztukowe. Niestety koszt ponad 300 PLN Czy coś możecie polecić? Ew. nie skóra, ale wytrzymałość sprawdzona... Pozdrawiam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tsyrawe Posted September 1, 2014 Report Share Posted September 1, 2014 A gdzie ten Visconti w internecie? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Trevor Posted September 1, 2014 Report Share Posted September 1, 2014 Może alternatywą byłby tzw. naleśnik (?) A gdzie ten Visconti w internecie? Prawdopodobnie chodzi o ten model: http://wiecznepiora.eu/pl/p/Etui-na-piora-VISCONTI-szesciosztukowe/1181 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Interaktywny Posted September 1, 2014 Author Report Share Posted September 1, 2014 Nie żebym reklamował, ale to ten. Naleśniki jakoś mnie nie przekonują. Zbyt wiodkie = słaba ochrona... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
marwis Posted September 1, 2014 Report Share Posted September 1, 2014 U Scryby taniej trochę i pewnie da się negocjować. Visconti robi na 6 i 12 sztuk. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest nilfein Posted September 1, 2014 Report Share Posted September 1, 2014 Napisz do Innertomar - dystrybutora Viscontiego. Ceny mają znaaacznie lepsze niż w sklepach i sprzedają w detalu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
aoirghe Posted September 1, 2014 Report Share Posted September 1, 2014 (edited) Ja mam taki: http://allegro.pl/etui-piornik-skorzany-skora-marco-e-04s-4-kolory-i4494974025.html Noszę zazwyczaj 8-9 piór. Tylko musiałam wyciąć gąbeczkę, żeby warstwy się między sobą nie ocierały i wkładam do środka. A tak, to chwalę sobie ten piórnik. Edit: aukcja jest przypadkowa, na innych widziałam, że jest taniej. Edited September 1, 2014 by aoirghe Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Interaktywny Posted September 1, 2014 Author Report Share Posted September 1, 2014 Pelikan M800 to największe pióro jakie mam. Czy zmieści się do wyżej polecanych? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
aoirghe Posted September 1, 2014 Report Share Posted September 1, 2014 W moim piórniku zmieściłoby się 15 cm pióro. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ender Posted September 3, 2014 Report Share Posted September 3, 2014 (edited) Ja moje visconciaki (a mam podwójne, potrójne i no sześciopak...) kupiłem w Kaligrafie, sprowadzali na zamówienie... Na co dzień "eskadra" w nim stacjonuje... o taka... i sprawdza się wybornie... jak widać (lub nie...) to właśnie M800 i pochodna w nim dom swój znalazły... Edited September 3, 2014 by Ender Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mariusz888 Posted September 3, 2014 Report Share Posted September 3, 2014 (edited) 1 i 3 rozkładają na łopatki.... możesz dokładnie napisać które to modele? Czy 3 to M800 tortoiseshell? EDIT Widzę że edytowałeś i chyba faktycznie ale dla świętego spokoju zapytam Edited September 3, 2014 by Mariusz888 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ender Posted September 3, 2014 Report Share Posted September 3, 2014 1 i 3 rozkładają na łopatki.... możesz dokładnie napisać które to modele? Czy 3 to M800 tortoiseshell? EDIT Widzę że edytowałeś i chyba faktycznie ale dla świętego spokoju zapytam Pierwsze to toledo 900, a drugi to żółwik w rzeczy samej... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Interaktywny Posted September 3, 2014 Author Report Share Posted September 3, 2014 Eskadra - NICE! Etui chyba rozmiarowo OK. Nawet Montblanc 146 się chyba zmieści...? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kasiasemba Posted September 3, 2014 Report Share Posted September 3, 2014 Ja moje visconciaki (a mam podwójne, potrójne i no sześciopak...) kupiłem w Kaligrafie, sprowadzali na zamówienie... Na co dzień "eskadra" w nim stacjonuje... o taka... i sprawdza się wybornie... jak widać (lub nie...) to właśnie M800 i pochodna w nim dom swój znalazły... czekaj.. ale jak to się zamyka? wszak pióra nie złożą się na pół? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Andrew Posted September 3, 2014 Report Share Posted September 3, 2014 (edited) czekaj.. ale jak to się zamyka? wszak pióra nie złożą się na pół? Pióra wydają się być wyjęte - widać tam takie "rynienki, w które się je wsuwa i zamyka pokrowiec Za tą klapką jest schowana dalsza część etui Edited September 3, 2014 by iAndrew Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ender Posted September 3, 2014 Report Share Posted September 3, 2014 Pióra wydają się być wyjęte - widać tam takie "rynienki, w które się je wsuwa i zamyka pokrowiec Za tą klapką jest schowana dalsza część etui Bingo... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Interaktywny Posted September 4, 2014 Author Report Share Posted September 4, 2014 Już zamówione Dzięki za informacje, pozdrawiam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
baca Posted September 30, 2014 Report Share Posted September 30, 2014 Witajcie maniacy. Jestem pod wrażeniem "Eskadry" szczena w dół. Ale ale... co robicie z nasadka podczas pisania? Nakładanie jej na korpus pióra z tyłu w przypadku tanich piór ujdzie, po mojemu ale majac cacuszka typu "lotniczego' tzn. drogie powyżej 500 zł takie cos zakrawa na wandalizm. Tyłek korpusu sie po prostu powyciera i syfiaście to wygląda. Moje Watermany i Parkery to maja, nawet archaiczny Gunter Wagner z 1930 około roku też ma. Co nie dziiwi. Ale wszedłszy w posiadanie droga darowizny [az tak szalony nie jestem by była to droga kupna!!] MB Meisterstuck 149 zacząłem kombinowac. I co wyszło: -- pisząc trzymam nasadke w lewej łapce, jak kończe to składam piórko na 1 obrót bo za chwile będe ponownie pisał. Zawsze na biurku leży sciereczka, husteczka albo stare gacie jako podkładka pod pióro jak nie piszę: by sie nie rysowało i nie spadało ze stołu. W tym celu najlepsze sa stare gacie. I odkrycie: wykonałem etui typu kondonik z dermy czy skaju albo innego syfu, i zapycham tam piórko nasadka do środka!! A jak trzeba wyciskam je lekko jak pastę do zębów i wyciągam piórko pozostawiając nasadkę wewnątrz!! Popisze sobie, to wkładam do "kondonika" nie zapinając kliknięciem. Bo za chwile ponownie je wyjmę. Na koniec zabawy dopycham do końca i kłade piórko spac do szuflady. Można nimi wtedu rzuca gdy sa w etui, czego nie robie i nie polecam. Kondonik jest nieco ciasnawy by nie wypadło. Nie będe ukrywał że dumny jestem ze swego odkrycia ale z grzeczności zapytam Was, maniaków, co o tym sadzicie? Hej! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
silesiaus Posted September 30, 2014 Report Share Posted September 30, 2014 u mnie pióra są w pierwszej kolejności narzędziem a w drugiej obiektem podziwu, więc nie przejmuje się zadrapaniami "eksploatacyjnymi" a tak przy okazji dajcie linka na ten "sześciopak" Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
marwis Posted October 1, 2014 Report Share Posted October 1, 2014 (edited) (...) a tak przy okazji dajcie linka na ten "sześciopak" Sklep Scryba, podejdź na piechotkę Edited October 1, 2014 by marwis Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jalod Posted October 1, 2014 Report Share Posted October 1, 2014 Wersja ekonomiczna: http://www.ebay.pl/itm/251405693217?ssPageName=STRK:MEWAX:IT&_trksid=p3984.m1423.l2649 Maja tez na 48 piór i 2. Przesylka darmowa. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Czarodziej Posted October 1, 2014 Report Share Posted October 1, 2014 Wersja ekonomiczna: http://www.ebay.pl/itm/251405693217?ssPageName=STRK:MEWAX:IT&_trksid=p3984.m1423.l2649 Maja tez na 48 piór i 2. Przesylka darmowa. Dzięki - namiar się przyda Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
silesiaus Posted October 1, 2014 Report Share Posted October 1, 2014 https://www.youtube.com/watch?v=m6WvIoS4_Mo skorzystałem z rady i kupiłem dwa w razie W Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kasiasemba Posted October 1, 2014 Report Share Posted October 1, 2014 Witajcie maniacy. Jestem pod wrażeniem "Eskadry" szczena w dół. Ale ale... co robicie z nasadka podczas pisania? Nakładanie jej na korpus pióra z tyłu w przypadku tanich piór ujdzie, po mojemu ale majac cacuszka typu "lotniczego' tzn. drogie powyżej 500 zł takie cos zakrawa na wandalizm. Tyłek korpusu sie po prostu powyciera i syfiaście to wygląda. Moje Watermany i Parkery to maja, nawet archaiczny Gunter Wagner z 1930 około roku też ma. Co nie dziiwi. Ale wszedłszy w posiadanie droga darowizny [az tak szalony nie jestem by była to droga kupna!!] MB Meisterstuck 149 zacząłem kombinowac. I co wyszło: -- pisząc trzymam nasadke w lewej łapce, jak kończe to składam piórko na 1 obrót bo za chwile będe ponownie pisał. Zawsze na biurku leży sciereczka, husteczka albo stare gacie jako podkładka pod pióro jak nie piszę: by sie nie rysowało i nie spadało ze stołu. W tym celu najlepsze sa stare gacie. I odkrycie: wykonałem etui typu kondonik z dermy czy skaju albo innego syfu, i zapycham tam piórko nasadka do środka!! A jak trzeba wyciskam je lekko jak pastę do zębów i wyciągam piórko pozostawiając nasadkę wewnątrz!! Popisze sobie, to wkładam do "kondonika" nie zapinając kliknięciem. Bo za chwile ponownie je wyjmę. Na koniec zabawy dopycham do końca i kłade piórko spac do szuflady. Można nimi wtedu rzuca gdy sa w etui, czego nie robie i nie polecam. Kondonik jest nieco ciasnawy by nie wypadło. Nie będe ukrywał że dumny jestem ze swego odkrycia ale z grzeczności zapytam Was, maniaków, co o tym sadzicie? Hej! że jestes zdrowo kopnięty? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
silesiaus Posted October 1, 2014 Report Share Posted October 1, 2014 nerwica natręctw Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts