Vilya Posted August 29, 2014 Report Share Posted August 29, 2014 Witajcie! Chociaż piór używam odkąd uczyłam się pisać, tak naprawdę niewiele wiem na ten temat. W najbliższym czasie chcę zaopatrzyć się w nowy sprzęt, bo używany do tej pory Parker Urban trochę się już zużył. Szukam pióra o raczej klasycznym wyglądzie, nieco podobnego do wspomnianego Parkera - czarny mat/srebrny, o zbliżonej grubości (nie przepadam za cienkimi piórami) i może minimalnie mniejszej wadze. Potrzebuję czegoś do codziennego użytku na studiach, w cenie ok. 150-180 zł. Jeśli okaże się, że za 20 zł więcej będę mogła kupić coś lepszego, to również rozważę (w tym Parkerze czarna obudowa się już mocno przetarła i zostały nieestetyczne złote ślady, czego chciałabym uniknąć w przyszłości). Czy moglibyście mi coś zaproponować? Do tej pory kupując pióro po prostu szłam do sklepu brałam pierwsze, które mi wpadło w oko. Niestety ponieważ mieszkam w małym mieście, to nie mam już zbyt dużego wyboru, a ciężko mi coś samej wybrać w Internecie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MarcinEck Posted August 29, 2014 Report Share Posted August 29, 2014 Pooglądaj np. Platinum Plaisir, lub inne pióra Platinum, albo Sailor, ewentualnie Kaweco... Coś powinnaś znaleźć pod swój budżet i gust... W japońskich piórach (platinum, sailor) stalówki są z reguły o 1 rozmiar cieńsze niż w europejskich (czyli ichniejsze M to europejskie F, ichniejsze F to nasze EF...itd... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Vilya Posted August 29, 2014 Author Report Share Posted August 29, 2014 Dziękuję, przejrzę sobie ich pióra. Na razie wpadł mi w oko Sheaffer Prelude, dlatego chciałam zapytać jak tu wygląda grubość stalówek w porównaniu np. z Parkerem? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ann_gd Posted August 29, 2014 Report Share Posted August 29, 2014 Prelude F i Parker F to cienkość i grubość, zdjęć tak na już to nie znajdę, ale mogę na jutro coś spróbować wyczarować do porównania Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bosa Posted August 30, 2014 Report Share Posted August 30, 2014 (edited) Dziękuję, przejrzę sobie ich pióra. Na razie wpadł mi w oko Sheaffer Prelude, dlatego chciałam zapytać jak tu wygląda grubość stalówek w porównaniu np. z Parkerem?Właśnie jego chciałam zaproponować Ja mam stalke F w moim Sheafferze, jak dla mnie, miłośniczki tłuściutkich kresek, jest cienka, ale przyjemnie i gładko się nią pisze.Ale fakt, tak jak Ann napisała, Fka Parkera jest chyba grubsza. Edited August 30, 2014 by bosa Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Vilya Posted August 30, 2014 Author Report Share Posted August 30, 2014 (edited) A ma ktoś z Was czarnego Prelude? Czy lakier się nie wyciera? Waham się między 373 a 340. Edited August 30, 2014 by Vilya Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ann_gd Posted August 31, 2014 Report Share Posted August 31, 2014 Ma, ale dopiero od czerwca tego roku w użyciu, więc jeszcze nic nie wiem, czy się wytarło czy nie... zapytam obdarowaną w najbliższym czasie, wiem jedynie, że mój fioletowy trzyma się dzielnie i nie odpryskuje Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest nilfein Posted September 1, 2014 Report Share Posted September 1, 2014 Jeśli nie zamierzasz rzucać Sheafferem, to marne szanse, aby coś odprysnęło...na moim długopisie Gift 300 dopiero co pojawiły się pierwsze oznaki zużycia w postaci przetarć, ale mam go od 2006 r., więc mu wybaczam... Z kolei na intensywnie użytkowanym piórze tej samej serii po 4 latach - zero śladów. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts