aoirghe Posted August 15, 2014 Report Share Posted August 15, 2014 Jak w temacie: czy ktoś się orientuje, ile Pelikanów pierwszego rocznika jest obecnie na świecie? Jakie uzyskują ceny? Czy są rzadsze niż taki np. Toledo? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ArielN Posted August 16, 2014 Report Share Posted August 16, 2014 Cześć Aoirghe! Wydaje mi się, że znalezienie odpowiedzi na postawione pytania nie będzie łatwe. O ile ceny to rzecz do uchwycenia ze względu na prawo popytu i podaży (oraz historię sprzedaży w domach aukcyjnych i ebay'u ), o tyle ustalenie ilości istniejących dziś egzemplarzy Pelikanów wyprodukowanych w 1929 roku będzie graniczyło z niemożliwością. Podobnie z porównaniem do Toledo. Z pewnością pierwszorocznikowych piór jest mniej niż Pelikanów 100, z pewnością ich ceny są wyższe, ale proporcje pozostają do odkrycia. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
aoirghe Posted August 16, 2014 Author Report Share Posted August 16, 2014 Dziękuję, ArielN. Może powinnam inaczej sformułować to pytanie: czy zdarzyło Ci się kiedykolwiek przez te lata, kiedy interesujesz się piórami, mieć w ręce taki egzemplarz, gdzieś go widzieć (na aukcji, na pen show, gdziekolwiek)? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Inekane Posted August 16, 2014 Report Share Posted August 16, 2014 Ja widziałam jeden kilka miesięcy temu na ebayu, tak mi się wydaje. Był podpisany Pelikan 1929. Cena była taka że się nie wczytywałam w opis... coś w okolicach 2000$ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alveryn Posted August 16, 2014 Report Share Posted August 16, 2014 A sprzedał się? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Inekane Posted August 16, 2014 Report Share Posted August 16, 2014 Nie mam pojęcia, nie śledziłam aukcji Cenę potraktowałam uśmiechem i przeglądałam dalej. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ArielN Posted August 16, 2014 Report Share Posted August 16, 2014 Dziękuję, ArielN. Może powinnam inaczej sformułować to pytanie: czy zdarzyło Ci się kiedykolwiek przez te lata, kiedy interesujesz się piórami, mieć w ręce taki egzemplarz, gdzieś go widzieć (na aukcji, na pen show, gdziekolwiek)? O ile mnie pamięć nie myli to jeden egzemplarz przewijał się podczas pierwszych spotkań PWF w Warszawie. Kupiony za 240 złotych na pchlim targu. Za zachodnią granicą jest łatwiej. Na ebay'u co jakiś czas się pojawiał, ale cen niestety nie pamiętam. Ja widziałam jeden kilka miesięcy temu na ebayu, tak mi się wydaje. Był podpisany Pelikan 1929. Cena była taka że się nie wczytywałam w opis... coś w okolicach 2000$ Szukając wyceny danego modelu powinniśmy się skupić na cenach transakcyjnych. Na jednym z pchlich targów proponowano mi Parkera Vectora za 650 zł. Sprzedawca argumentował, że ma stalówkę wykonaną z białego złota, a to, wiadomo, odpowiednio kosztuje . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts