Rotifyld Posted August 12, 2014 Report Share Posted August 12, 2014 Witam, idę właśnie do liceum i głównie dzięki opiniom znajomych postanowiłem zakupić pióro. Sęk w tym, że jestem w tych kwestiach całkowicie zielony, a przeglądanie kolejnych tematów na tym forum tylko pogarszało sprawę, dlatego postanowiłem poradzić się na tym forum. Najważniejszymi dla mnie wymaganiami są: cena ~100 zł, ponieważ jest to moje pierwsze pióro i nie mam zamiaru przepłacać jeżeli miałoby ono tylko leżeć na półce koniecznie z jak najcieńszą stalówką; kieruję się na przedmioty ścisłe i przede mną liczne wzory i ciasne dopiski; z tym że tutaj pytanie - czy lepsza do tych celów jest EF, czy F? Dodam że mam dość "brzydki" charakter pisma wielofunkcyjność - chciałbym być w stanie pisać na wszelkich rodzajach papieru I jeszcze miło byłoby, gdyby możliwa była (nie wiem jak to się profesjonalnie nazywa, więc nazwę intuicyjnie) wymiana stalówki na jakąś grubaśną, w sensie do kaligrafii, ponieważ koleżanka ostatnio pożyczyła mi takie "szerokie" wieczne pióro i muszę przyznać że spodobała mi się taka forma marnotrawienia wolnego czasu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rittel Posted August 12, 2014 Report Share Posted August 12, 2014 Do kaligrafii lepiej wziąć oddzielne, np Pilot Plumix (wyniesie Cię 30zł z przesyłką) lub Pilot Parallel (trochę drożej, ale też dużo większe szerokości są dostępne, do 6mm).Zdecydowanie EF, F bywa bardzo często zby grube żeby komfortowo pisać co bardziej skomplikowane formuły matematyczne. F nada się tylko w piórach japońskich, tam rozmiarówka jest nieco inna i F bywa cieńsze niż europejskie EF.Zachowanie na różnych papierach zależy w głównej mierze od atramentu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rotifyld Posted August 12, 2014 Author Report Share Posted August 12, 2014 Urzekł mnie ten Parallel Tylko jakie do niego naboje? Czy opłaca się brać te oryginalne? Na jakimś filmie gościu proponował użycie bodajże zakraplacza, tylko z czym to bi się wtedy jadło? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rittel Posted August 12, 2014 Report Share Posted August 12, 2014 Wlewasz co chcesz, albo do naboju albo po prostu w korpus pióra. Na dzień dobry z piórem dostajesz dwa naboje, więc w razie czego masz co uzupełniać. W kupowanie mu nabojów nie ma się co bawić, drogie są a pióro żre inkaust jak szalone. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Restoration Posted August 12, 2014 Report Share Posted August 12, 2014 do przedmiotow scislych w liceum mozesz smialo brac fke. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts