danio3334 Posted August 1, 2014 Report Share Posted August 1, 2014 Jakie modele polecacie w granicach 20-30 zł? Jeśli chcecie polećcie dobry atrament (patrz niżej). Ewentualnie droższe pod warunkiem opłacalności i dobrej wydajności. Moje oczekiwania : - tanie (patrz wyżej) - do szkoły - dobry stosunek jakość:cena - tani dobry,ciemno niebieski atrament - akceptuje szybkie pisanie - dobrze ślizga się po papierze Zgodzę się na 50 zł jeśli będzie to wraz z atramentem. Jeszcze jedno pytanie: Na ile starcza buteleczka atramentu? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
WojtiGazdi Posted August 1, 2014 Report Share Posted August 1, 2014 W takiej cenie to poszukaj np.: - Parker Vector +tłoczek - Zenit Omega +tłoczek - Hero 616 A atrament to mógłby być Pelikan niebieski - wtedy mieścisz się w kosztorysie. A słoiczek starczy naprawdę na długo Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
danio3334 Posted August 1, 2014 Author Report Share Posted August 1, 2014 Dodam tylko, że ewentualnie na ebay'u mogę poszukać ; moje pierwsze pióro (nie wliczając no-name za 2 zł w podstawówce) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Andrew Posted August 1, 2014 Report Share Posted August 1, 2014 Zerknij pod ten link. Może wypatrzysz coś dla siebie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Romii Posted August 1, 2014 Report Share Posted August 1, 2014 W takiej cenie to poszukaj np.: - Parker Vector +tłoczek - Zenit Omega +tłoczek - Hero 616 A atrament to mógłby być Pelikan niebieski - wtedy mieścisz się w kosztorysie. A słoiczek starczy naprawdę na długo Zdecydowanie nie Zenith - kupiłem 2 szt. - żaden nie nadaje się do tego żeby nim pisać. Stalówka do konkretnej roboty i przeszlifowania - teraz dosłownie drze papier, skuwka jakby od innego pióra - pasuje tak, jakby za chwile miała sama spaść, plastik chyba gorszy od HERB-a, klips się rusza - to wszystko w nowych, nieużywanych piórach. Nie polecam - nie nadaje się ani na pierwsze ani na żadne inne pióro. Z powyższego zestawienia Vector z jak najcieńszą stalówką + tłoczek. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
danio3334 Posted August 1, 2014 Author Report Share Posted August 1, 2014 A czy nie może być na naboje? Gorsza jakość? A gdyby wypełniać naboje atramentem ze strzykawki? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Restoration Posted August 1, 2014 Report Share Posted August 1, 2014 moze byc na naboje, mozesz napelniac je strzykawka. jakosc taka sama. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Romii Posted August 1, 2014 Report Share Posted August 1, 2014 Oczywiście że może - jeśli chce Ci się bawić strzykawką - do dużego naboju Parkera wejdzie ze 2x więcej atramentu niż do konwertera. Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
danio3334 Posted August 1, 2014 Author Report Share Posted August 1, 2014 Może podrzuci ktoś określenia na Ebay? tłoczek - pióro - długopis - nabój - stalówka - Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Romii Posted August 1, 2014 Report Share Posted August 1, 2014 @danio - czy to wrodzone lenistwo, czy jakiś inny powód? https://translate.google.pl/#pl/en/Mo%C5%BCe%20podrzuci%20kto%C5%9B%20okre%C5%9Blenia%20na%20Ebay%3F%0A%0A%20%0A%0At%C5%82oczek%20-%20%0A%0Api%C3%B3ro%20-%20%0A%0Ad%C5%82ugopis%20-%20%20%3AD%0A%0Anab%C3%B3j%20-%20%0A%0Astal%C3%B3wka%20- Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
danio3334 Posted August 1, 2014 Author Report Share Posted August 1, 2014 Niestety ale tak . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rittel Posted August 1, 2014 Report Share Posted August 1, 2014 (edited) No i słabo podpowiedziałeś, bo pióro i długopis google przetłumaczył tak samo. I tak dobrze że nie zrobił z pióra 'feather' Pióro wieczne to fountain pen.Długopis to ballpoint pen. Pióro kulkowe to rollerball pen. Do ebaya polecam słowo-klucz 'Pilot 78g'. Będzie pan zadowolony. W ramach założonego budżetu dostaniesz pióro, tłoczek, kilka naboi i przesyłkę do Polski. Pióro - przy stalówce F - jest bardzo oszczędne jeśli idzie o zużycie inkaustu. Edited August 1, 2014 by Rittel Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
piter22 Posted August 1, 2014 Report Share Posted August 1, 2014 Co to za kryterium 'do szkoły'? W szkole można pisać każdym piórem! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rittel Posted August 1, 2014 Report Share Posted August 1, 2014 Sailora czy Montblanka do szkoły podstawowej bądź gimnazjum (sądząc po budżecie i stylistyce wypowiedzi kol. danio3334) raczej bym nie brał Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
danio3334 Posted August 1, 2014 Author Report Share Posted August 1, 2014 (edited) Chodzi o pióro "do szkoły", czyli według mnie : szybko piszące (szybkie pisanie notatek) (jak to w szkole), nie uszkodzi się stalówka jeśli przypadkowo się mocniej (lub bardzo mocniej) naciśnie. Edited August 1, 2014 by danio3334 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ann_gd Posted August 1, 2014 Report Share Posted August 1, 2014 Jinhao lub Baoery - skoro ebay wchodzi w grę, to ustaw cenę max i lecisz z koksem! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mbmc2 Posted August 1, 2014 Report Share Posted August 1, 2014 Poszukaj na ebay albo aliexpress pióra Haolilai 908 Osobiście go nie mam, ale ma koleżanka i bardzo je chwali. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mbmc2 Posted August 1, 2014 Report Share Posted August 1, 2014 Sailora czy Montblanka do szkoły podstawowej bądź gimnazjum (sądząc po budżecie i stylistyce wypowiedzi kol. danio3334) raczej bym nie brał Wszystko zależy od gustu i osoby. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kAdi Posted August 1, 2014 Report Share Posted August 1, 2014 i chyba towarzystwa Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mbmc2 Posted August 1, 2014 Report Share Posted August 1, 2014 Wiedziałem, że czegoś nie dopisałem Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
endoor Posted August 2, 2014 Report Share Posted August 2, 2014 (edited) Natrafiłem na takie piórko: Sheaffer School. Może Cię zainteresuje. Niestety przesyłka do Polski kosztuje nieco ponad 10 USD. Możesz zobaczyć na tej aukcji. Edited August 2, 2014 by endoor Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Arek Posted August 2, 2014 Report Share Posted August 2, 2014 (edited) Ja polecam abyś dozbierał bądź poprosił kogoś o dołożenie trochę gotówki i zakupił Waterman Graduate ze stalówką F. Pióro lekkie, a więc ręka sie nie męczy przy pisaniu przez długi czas. Stalówka na tyle cienka że jest oszczędna, a jednocześnie nadaje sie również do matematyki. Pióro o prostym wyglądzie, niezbyt eleganckie ale również niezbyt dziecinne. Kolejne pióro do kolekcji można kupić przez Internet w ciemno, ale jeżeli to ma być Twoje (jak na razie) jedyne pióro do codziennego, dość intensywnego użytku to jednak radziłbym przejść sie po sklepach i posprawdzać kilka piór, popisać nimi w sklepie i wtedy dokonać wyboru tj. np. zakupić dane pióro przez Internet. Pozdrawiam, A.P. Edited August 2, 2014 by Arek Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
danio3334 Posted August 2, 2014 Author Report Share Posted August 2, 2014 (edited) Dziękuję wszystkim za odpowiedzi. Mój wybór (chyba) padł na Parker'a Vector'a. Mianowicie mam dylemat pomiędzy tymi wersjami: 1.- pióro bardzo mi się podoba, kosztuje 13$ (42zł) [Ebay], jednak nie ma tuszu 2. ładny wygląd, cena 9,5$(30zł) [Ebay], bez tuszu 3. - łądny wygląd, niska cena 11,5$(36zł) i do tego jeszcze TUSZ! Czy ten tusz opłaca się brać? Czy lepszy będzie bez tuszu? Jeszcze przed zakupem rozejże się w sklepach i może mi się odmieni. Jeśli macie coś podobnego kolorystycznie do nr 1 to dzielcie się (do 50). Edited August 2, 2014 by danio3334 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Dziku Posted August 2, 2014 Report Share Posted August 2, 2014 Litości. To jest a t r a m e n t Tusz jest do stempli i do akcesoriów kreślarskich. Vector... na studiach zajechałem takich kilka. Podoba Ci się - i to jest wartość najwyższa. Będziesz musiał z nim żyć. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
danio3334 Posted August 2, 2014 Author Report Share Posted August 2, 2014 (edited) Podświadomie myślałem o atramencie A jak wypada jakość? Edited August 2, 2014 by danio3334 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts