oskar164 Posted August 1, 2014 Report Share Posted August 1, 2014 (edited) Pióra zakupione u Staruszki na targu w Brukseli za łączną kwotę 10 euro z watermanowskim, skórzanym etui. Wymiar korpusu ze zdjęcia= korpus + sekcja. W piórze nie Waterman wymiar samego korpusu: 8.5 cm Waterman: 8.5 cm- korpus, 11 cm- korpus i sekcja, skuwka- 6,8 cm, pióro z nałożoną skuwką: 13.8 cm Wszelkie wskazówki i uwagi krytyczne są mile widziane! Pozdrawiam. Edited August 1, 2014 by oskar164 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
konis Posted August 1, 2014 Report Share Posted August 1, 2014 Na pierwszym, na korpusie jest napisane co to za pióro, trzeba tylko przeczytać. Zdjęcie jest na tyle małe, że ja nie widzę. Drugie to to Waterman Phileas. zdrówka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
oskar164 Posted August 1, 2014 Author Report Share Posted August 1, 2014 Dziękuję! Na korpusie napisane jest: The Charlex Pen Self Filling Reg. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
konis Posted August 1, 2014 Report Share Posted August 1, 2014 Za 10 euro, to jesteś szczęściarz. Samo etui jest więcej warte, a Phileas wygląda OK. Model ten z wiekiem nabiera wartości, bo jest poszukiwany. zdrówka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
oskar164 Posted August 1, 2014 Author Report Share Posted August 1, 2014 Piszą wspaniale ! Charlex delikatnie flexuje i jestem Nim zachwycony. Chciałbym dowiedzieć się gdzie i kiedy został wyprodukowany a wujek google nie potrafi udzielić mi odpowiedzi na te pytania. Pozdrawiam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kasiasemba Posted August 2, 2014 Report Share Posted August 2, 2014 Wujek yahoo też nie wie. pewnie jakaś mała firma, strzelałabym że lata 50/60.. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
swierblewskaj Posted September 26, 2014 Report Share Posted September 26, 2014 A taki Montblanc Generation faktycznie jest oryginalny? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mac.kozinsky Posted September 26, 2014 Report Share Posted September 26, 2014 W tym "The Charlex Pen" co jest napisane na stalówce? MSZ coś tam było kombinowane jeśli chodzi o stalówkę i spływak, ale jak działa i daje radość to w sumie mało istotne Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Claash Posted September 27, 2014 Report Share Posted September 27, 2014 W tym "The Charlex Pen" co jest napisane na stalówce? MSZ coś tam było kombinowane jeśli chodzi o stalówkę i spływak, ale jak działa i daje radość to w sumie mało istotne Nie no, dlaczego kombinowane? Po prostu spływak siedzi ciut za płytko. Wygląda na nie zużyty, z resztą jak, chyba całe pióro. Zdaje mi się, że pióro zostało wyprodukowane w jednym z krajów Beneluksu, ewentualnie w Danii. Ten styl i ten problem z identyfikacją. Dołączam się do pytania o inskrypcje na stalówce. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
oskar164 Posted January 5, 2016 Author Report Share Posted January 5, 2016 (edited) Nie no, dlaczego kombinowane? Po prostu spływak siedzi ciut za płytko. Wygląda na nie zużyty, z resztą jak, chyba całe pióro. Zdaje mi się, że pióro zostało wyprodukowane w jednym z krajów Beneluksu, ewentualnie w Danii. Ten styl i ten problem z identyfikacją. Dołączam się do pytania o inskrypcje na stalówce. Pióro, Charlestone, zakupione zostało w Belgii na bazarze . Na stalówce widnieje napis: EDELCHROM 1st quality. Nowość zakupiona przed Świętami. Pióro pisze świetnie, nie jest jednak w moim stylu. Edited January 5, 2016 by oskar164 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
oskar164 Posted January 5, 2016 Author Report Share Posted January 5, 2016 I jeszcze jedno piórko... W tym przypadku sytuacja jest odwrotna. Stalówka jest dla mnie zdecydowamie za duża i nie daje orzyjemności z pisania. Ostatnio moim podstawowym piórkiem jest Parker 45 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Makary Posted January 17, 2016 Report Share Posted January 17, 2016 Witam Proszę o pomoc. Czy ktoś może zidentyfikować tego Watermana? Czeka go ewentualna naprawa i nie wiem czy to ma sens (koszty). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Thay Posted January 17, 2016 Report Share Posted January 17, 2016 Waterman Centurion Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MarcinEck Posted January 17, 2016 Report Share Posted January 17, 2016 (edited) Wujek Gógiel po francusku pokazał takie Charlexy http://www.ebay.fr/itm/Stylo-plume-vulpen-fountain-pen-fullhalter-CHARLEX-PEN-nib-ecriture-writing-/401019951321 i całe stadko tu : http://www.toutvendre.be/s?k=Stylo%20plume%20vulpen%20fountain%20pen%20fullhalter%20CHARLEX%20nib%20%C3%A9crit&s=4 Edited January 17, 2016 by MarcinEck Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Makary Posted January 17, 2016 Report Share Posted January 17, 2016 Waterman Centurion Dziękuję za pomoc. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kalixt Posted January 18, 2016 Report Share Posted January 18, 2016 5903596677.jpg I jeszcze jedno piórko... W tym przypadku sytuacja jest odwrotna. Stalówka jest dla mnie zdecydowamie za duża i nie daje orzyjemności z pisania. Ostatnio moim podstawowym piórkiem jest Parker 45 To Sheaffer Prelude model 357... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
oskar164 Posted January 18, 2016 Author Report Share Posted January 18, 2016 To Sheaffer Prelude model 357... Serdecznie dziękuję! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Cement Posted January 23, 2016 Report Share Posted January 23, 2016 http://images77.fotosik.pl/191/4755624835810477med.jpghttp://images77.fotosik.pl/191/a8a2627e26c29133med.jpgktoś? coś? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
drEvil Posted January 31, 2016 Report Share Posted January 31, 2016 (edited) Mam nadzieję, że wątek właściwy. Znalazłem w szufladzie pióro "No name"- czy rzeczywiście pochodzi od tego największego producenta dóbr wszelkich? A może uda się obarczyć odpowiedzialnością za jego powstanie jakąś firmę? O zwykłego IPG bym nie pytał, ale to ma tłoczkowy (!) system napełniania- obraca się końcówką korpusu, przy okazji usiłując utrzymać na miejscu pierścień w kolorze złotym. Wykonane z plastiku, stalówka- wedle napisów na niej- złota, 14k, próby 585. Klips zdobiony w kielichy (">" tylko dziobkiem w dół). Średnica w najszerszym miejscu 12 mm, długość bez skuwki: 123 mm, zamknięte: 136 mm Ogólne wrażenie nie wskazuje, że to górna półka; może średnia, ale dlatego tylko, że na dolnej nie było już miejsca. Proszę o pomoc w identyfikacji. Dziękuję. [edycja] "B" raczej nie oznacza wielkości stalówki, bo linie zostawia jak F/M. Edited January 31, 2016 by drEvil Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bryan Posted January 31, 2016 Report Share Posted January 31, 2016 (edited) Mam nadzieję, że wątek właściwy. Znalazłem w szufladzie pióro "No name"- czy rzeczywiście pochodzi od tego największego producenta dóbr wszelkich? A może uda się obarczyć odpowiedzialnością za jego powstanie jakąś firmę? O zwykłego IPG bym nie pytał, ale to ma tłoczkowy (!) system napełniania- obraca się końcówką korpusu, przy okazji usiłując utrzymać na miejscu pierścień w kolorze złotym. Wykonane z plastiku, stalówka- wedle napisów na niej- złota, 14k, próby 585. Klips zdobiony w kielichy (">" tylko dziobkiem w dół). Średnica w najszerszym miejscu 12 mm, długość bez skuwki: 123 mm, zamknięte: 136 mm Ogólne wrażenie nie wskazuje, że to górna półka; może średnia, ale dlatego tylko, że na dolnej nie było już miejsca. Proszę o pomoc w identyfikacji. Dziękuję. [edycja] "B" raczej nie oznacza wielkości stalówki, bo linie zostawia jak F/M. To jest Herlitz Bugatti - taki łabędzi śpiew Herlitza przy próbie wejścia trochę wyżej niż pióra szkolne. Na pierścieniu skuwki może, ale nie musi być napis Bugatti, bo ten 'model' był również produkowany w wersji noname z pozłacaną stalówką i innym kształtem captopu. Mam u siebie właśnie dwa: jednego z napisem Herlitz Bugatti i złotą stalówką, drugiego 'no name' ze złoconą stalówką, bez napisów i z innym kształtem captopu i pokrętła tłoka, reszta identyczna. Edited January 31, 2016 by Bryan Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts