Alveryn Posted July 31, 2014 Report Share Posted July 31, 2014 (edited) Raport z pola bitwy #1: Rozdzieliłem, co nie było sklejone. Metalowe elementy skuwki - do galwanizacji. Skuwka pęknięta w dwóch miejscach - do klejenia. Korek oddzielony od mechanizmu i wrzucony do parafiny, może się zregeneruje. Spływak wybity, przepuszczony przez ultradźwięki. Pokrętło tłoka niedemontowalne, tłok trzeba zaimpregnować, nasmarować i poskładać przed klejeniem. Korpus i sekcja jak widać. Waham się pomiędzy klejem celuloidowym a takim jednym niedawnym wynalazkiem (nie mam celuloidu w kolorze okienka, ale jest ubytek materiału, czymś będę musiał wypełnić). Stalówka po krótkiej kuracji odmładzającej płótnem micromesh 12.000 i pastą polerską. Rozumiem miłośników patyny, ale ja lubię widzieć grawer. Działania opcjonalne na później: - pomalowanie korpusu na czarno (chyba się nie zdecyduję, ostatnio "demonstratory" są w cenie), - usunięcie graweru z korpusu (też się waham, bo to prawie jak malowanie), - wypełnienie oznaczeń złotą farbką (to zrobię na samym końcu, jeśli się uda reanimacja ), - znalezienie nowego korpusu (mało prawdopodobne, ale...). Edited July 31, 2014 by Alveryn Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
visvamitra Posted July 31, 2014 Report Share Posted July 31, 2014 Mnie ciekawi, na ile uda sie to skleić. Czekam na część dalszą relacji Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alveryn Posted July 31, 2014 Author Report Share Posted July 31, 2014 Będzie jak z każdym klejeniem tego typu - raczej miesiące prób, niż jeden szybki strzał. Chyba, że pierwszy eksperyment okaże się strzałem w dziesiątkę... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Romii Posted August 1, 2014 Report Share Posted August 1, 2014 Może ten nadawał by się na dawce: http://www.ebay.pl/itm/Vintage-Black-Fountain-Pen-Montblanc-Nib-Decorated-Cap-Band-Made-in-Germany-/131255308270 Chociaż to inny model - ale cena na razie zachęcająca. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alveryn Posted August 1, 2014 Author Report Share Posted August 1, 2014 Pióro trochę z innej bajki. Są widoki na dawcę, ale z wersji z innym systemem napełniania. Jak się nie uda albo brzydko wyjdzie, to zawsze jest plan awaryjny. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts