oskar164 Posted July 28, 2014 Report Share Posted July 28, 2014 Od kilku miesięcy przeglądam Państwa Forum i obserwuję toczące się na nim życie. Niektóre tematy czytałem po kilka razy czy to w celu poszukiwania pisadła dla siebie, czy też ze zwykłej ciekawości jak ta choroba może się potoczyć dalej. A trafiłem tutaj tak... Od 15 roku życia zbierałem monety. Systematyczne zbieranie kolejnego okazu poszerzało moją kolekcję, która leżała gdzieś głęboko pod łóżkiem i co wieczór mogłem spoglądać na moje cudeńka. Następnie poznałem swoją pierwszą dziewczynę, później kolejną i wtedy nastąpił przełomowy moment w moim życiu. Postanowiłem się ujawnić. Moją dziewczynę zdziwiło jak może kogoś interesować wydawanie pieniędzy na przedmioty które trafiają później do klasera i nie można się nimi pochwalić i są jedynie problematyczne, przecież trzeba ścierać z nich kurz. No tak, pomyślałem, może Ona ma faktycznie rację. Za oszczędności zakupiłem samochód aby móc jeździć do ukochanej, a całą kolekcję musiałem później sprzedać żeby stary Passat nadawał się do jazdy. Ponownie doznałem olśnienia. Sprzedałem korodujący samochód którym i tak "nie można się pochwalić". Zostałem bez samochodu, monet, ale za to z wierną dziewczyną i pierścionkiem zaręczynowym. Ta lokata przypadła Jej do gustu. Mnie pozostał dylemat co można zrobić z pozostającą stówką w kieszeni. Zajrzałem na portal aukcyjny i zakupiłem rodzinkę Lamy i okazało się, że pióroza zainfekowała mnie równie nieoczekiwanie co afrykański pomór świń polską trzodę chlewną. Pozdrawiam wszystkich i po tym przydługawym wstępie postaram się wrzucić zdjęcia stadka. Chciałbym również prosić Państwa o identyfikację dwóch Piórek zakupionych na targu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Akszugor Posted July 28, 2014 Report Share Posted July 28, 2014 Witaj. Ja zbierałem znaczki od 1981 roku, ale klasery zostawiłem bratu jak opuszczałem rodzinny dom. On niestety nie ma serca do kolekcjonowania znaczków Teraz zbieram pióra. Żona rozumie i chyba szanuje moją chorobę Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
oskar164 Posted July 28, 2014 Author Report Share Posted July 28, 2014 Waterman- wyglądem przypomina Phileas, jednak są dwa szczegóły, które przykuły moją uwagę: stalówka (cała pokryta złoceniem), pierścień za korpusem (skromny, bez logo Watermana) Drugie pióro, nie znam jego nazwy- było uszkodzone, napełniane systemem tłokowym, wymagało natychmiastowej pomocy. Sparciała uszczelka tłoka nie zaciągała atramentu i oddaliła mnie od momentu skreślenia pierwszego słowa. Uszczelkę wykonałem z korka po winie. Gdy już wydawało się, że to będzie to jedno magiczne, jedyne w swoim rodzaju pióro, nastąpiła chwila grozy. Dotykając palcem koło spływaka, na palcu pozostały u mnie ślady po atramencie. Prawdopodobnie jest tam jakaś uszczelka, która również prosi się o wymianę, tym razem nie potrafię naprawić tego sam. Prześlę później więcej zdjęć i dokładniej opiszę wadę. Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
oskar164 Posted July 28, 2014 Author Report Share Posted July 28, 2014 Stalówka niezidentyfikowanego pióra nosi napis: EDELCHROM 1st QUALITY, z początku nie była ideałem, drapała, przerywała przy kreśleniu pionowych linii. Pilniczek pomógł mnie poczuć magię zmiennej grubości stawianych znaków. To pióro, pomimo tego, że delikatnie cieknie, jest moim ulubionym i najchętniej przeze mnie używanym. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
M-kwadrat Posted July 29, 2014 Report Share Posted July 29, 2014 Witaj! Pełna zwrotów historia a finał z piórozą jednak jakże znany z tego forum ;-) Z identyfikacją piór to niestety nie pomogę. Lang may yer lum reek! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
empi Posted July 29, 2014 Report Share Posted July 29, 2014 Witam i pozdrawiam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ann_gd Posted July 29, 2014 Report Share Posted July 29, 2014 dzień dobry, nie ma już dla Ciebie ratunku Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Iux Posted July 29, 2014 Report Share Posted July 29, 2014 Ale najpierw nasz wątek o rymowaniu przeczytaj tam jest coś o wpływie piórozy na powodzenie związków )) Witaj! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Romii Posted July 29, 2014 Report Share Posted July 29, 2014 Witaj Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
aoirghe Posted July 29, 2014 Report Share Posted July 29, 2014 witaj:) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bosa Posted July 29, 2014 Report Share Posted July 29, 2014 Hej! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
endoor Posted July 30, 2014 Report Share Posted July 30, 2014 Witaj Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
urban_ct Posted July 30, 2014 Report Share Posted July 30, 2014 Witaj Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
oskar164 Posted July 31, 2014 Author Report Share Posted July 31, 2014 Dziękuję wszystkim serdecznie za miłe powitanie! Niestety, problem z identyfikacją piór wciąż nie został rozwiązany. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
vannolot Posted July 31, 2014 Report Share Posted July 31, 2014 cześć! ) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Romii Posted July 31, 2014 Report Share Posted July 31, 2014 Dziękuję wszystkim serdecznie za miłe powitanie! Niestety, problem z identyfikacją piór wciąż nie został rozwiązany. Niestety za mało zdjęć i nie widać szczegółów, żeby choć próbować poszukać. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zutka Posted August 1, 2014 Report Share Posted August 1, 2014 Dzień dobry Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rafalsiadaczka Posted August 2, 2014 Report Share Posted August 2, 2014 Czesc Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rbit9n Posted August 4, 2014 Report Share Posted August 4, 2014 hoka hey! ps. ja tez zbieram monety. i banknoty. tylko coś mnie się nie trzymają. też tak macie? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ewelaila Posted August 6, 2014 Report Share Posted August 6, 2014 Hej-hej:) Jeśli chodzi o identyfikację piór, to niestety nie umiem Ci pomóc. ps. ja tez zbieram monety. i banknoty. tylko coś mnie się nie trzymają. też tak macie? Też. Dziwnie zjawisko, prawda? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
delmariano Posted August 6, 2014 Report Share Posted August 6, 2014 Witaj ☺ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rbit9n Posted August 6, 2014 Report Share Posted August 6, 2014 Też. Dziwnie zjawisko, prawda? węszę spisek! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zacharow_info Posted August 6, 2014 Report Share Posted August 6, 2014 Waterman to prawdopodobnie model Phileas - nie robią date code'ów więc dokładnego rocznika raczej się nie dowiemy.Drugie pióro musiałbyś dokładniej sfotografować - szczególnie tłoczony napis. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ewelaila Posted August 7, 2014 Report Share Posted August 7, 2014 węszę spisek! Zaplanowane. Wszystko już od dawna zaplanowane... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kerad Posted August 13, 2014 Report Share Posted August 13, 2014 Ahoj Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts