Jump to content

Witam serdecznie!

chomsky

Recommended Posts

Mieszkam nad Sanem, na samej granicy Pogóza Przemyskiego i Dynowskiego. Pracuję w szkole jako belfer. Trafiłem do Was bo zainteresowała mnie kaligrafia, traktuję ją jako formę terapii- działa.

Jestem posiadaczem przynajmniej dwudziestu piór wiecznych i sporej ilości atramentów. Piórami piszę od zawsze, a mam już 55lat. Interesuje mnie muzyka, fotografia, podglądanie przyrody ożywionej i tej nieożywionej. Prywatnie, mąż, tata i dziadek. Pozdrawiam wszystkich i liczę na pomoc w różnych kwestiach.

W Pogórzu zgubiłem "r", ot i początek niezły.

No tak, z takim nicknamem to rzeczywiście fatalnie się złożyło redface

Ale witaj i pochwal się swoją stajnią i osiągnięciami kaligraficznymi /...

Sam się uczyłeś, czy jakieś kursa odbywałeś...?

Prócz miejsca zamieszkania mamy wiele cech podobnych, tyle że ja jestem nawet ciut starszy ;-), no i z kaligrafii raczej nic mi nie wychodzi

Witaj więc na forum i czuj się jak u siebie w domu...

Z kaligrafii również nic mi nie wychodzi, zainteresowałem się nią ponieważ pisanie mnie uspokaja, taka terapia. Sam nie wiem dlaczego właśnie kaligrafia, jednak intuicja nie myli, pomaga. Powtarzam wiadomości z zakresu języka łacińskiego i angielskiego. Notatki staram się wykonywać wolno i dość starannie. Zaczynam zbierać materiały pomocne w kaligrafii, stąd moja obecność na forum.

Posiadam cztery pióra Tombow- japońskie z stałowkami F. Dwa typu Obiect i dwa Hawana. Ze cztery Parkery, nie leżą mi specjalnie. Dwie Omegi-Zenith, ze stalówkami 2 i 4 piszą fajnie. Pióro marki Titanum. Do kaligrafii, 6x Pilot Plumix, EF, F, M, M, B, BB. Herlitza "my pen style" 1,4. Komplecik Herlitza z trzema końcówkami 1,1  1,5  2,5. Kilka tanich marketowych piór, w których przeszlifowałem stalówki na "italikę", nawet się sprawdzają. Będę próbował kupić jakieś pióro fleksujące, raczej nowe, niż stare. Może jakiś komplecik Manuscripta do kaligrafii? Jeszcze jakieś Plumixy? Nie po to by mnożyć byty, ale by mieć różne grubości i różne atramenty jednocześnie.

W domu troszkę się podśmiechują, ale wolą jak piszę niż jak gderam.

Edited by chomsky

No całkiem niezła stajnia. :).

Jeszcze z ogólnie dostępnych kaligraficznych jest Pilot Parallel. Pisałem i bardzo piknie ;-)

Jedyne co mi się nasuwa to refleksja na temat stalówek typu flex.

Panuje powszechna opinia, że najlepsze są stare fleksy, potrafiące pisać o EF do BBB.

Mam taką stalówkę w MB mojej Mamy (pióro rocznik 1935, Mama ma nieco więcej latek ;-) i stalówka faktycznie ma absolutnie niedoścignione możliwości...

Więc raczej rozglądnij się jakimś przedwojennym piórem...

MarcinEck, aoirghe- zakup starego fleksującego pióra obarczony jest ryzykiem. Nie jestem gotowy by takie pióro reperować. Stąd pomysł na "nowego" fleksa, zresztą nie bardzo wiem co to by miało być.

No risk no fun :)

Przyznam się, że nie bardzo umiałbym Ci poradzić co kupić nowego z fleksem...

MarcinEck, aoirghe- zakup starego fleksującego pióra obarczony jest ryzykiem. Nie jestem gotowy by takie pióro reperować. Stąd pomysł na "nowego" fleksa, zresztą nie bardzo wiem co to by miało być.

Nowe fleksy to chociażby indyjskie wynalazki. Podobno (mówię podobno, bo ze "starymi" fleksami nie miałem do czynienia, ale jestem w stanie w to uwierzyć) nie piszą tak dobrze jak stare pióra, ale zawsze warto spróbować. Zwłaszcza, że koszt nie jest jakiś specjalny.