visvamitra Posted July 15, 2014 Report Share Posted July 15, 2014 W pracy nic się dzisiaj nie dzieje, ale to cisza przed burzą, która rozpocznie się jutro i potrwa z tydzień. Będzie intensywnie. A że dzisiaj jest leniwie, to wyjąłem z plecaka pióra, które ze sobą noszę i przejechałem stalówkami po notatniku marki Lyreco. Kartkę wyrwałem, podszedłem do xero i zeskanowałem, wykadrowałem w paincie i wrzucam. Jakby ktoś się nudził, to niech odgadnie atramenty Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ewelaila Posted July 15, 2014 Report Share Posted July 15, 2014 (edited) Dwa atramenty przyciągnęły moją uwagę na dłużej*, strzelam, że mogą to być: M Waterman - któryś z niebieskich autorstwa Nicponia (piękne cieniowanie), M Aurora - Pilot Iroshizuku Yama-Budo. Trafiłam chociaż z jednym? *) czyt. wylądują na niekończącej i systematycznie powiększającej się liście "Do kupienia"... EDIT: Literówki. Edited July 15, 2014 by Ewelaila Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
visvamitra Posted July 15, 2014 Author Report Share Posted July 15, 2014 Trafiłaś z Yama-Budo Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Romii Posted July 15, 2014 Report Share Posted July 15, 2014 To ja napisze, co mi do głowy przychodzi Waterman - coś od Nicponia - niebieski 4 może? Jinhao - parker blue? Jinhao - gdzieś to już widziałem nie mam pojęcia Diamine burnt siena? Franklin - Montblanc? tofie? albo coffe brown? Aurora - Wancher Violet Pilot - Wancher brown Gama -? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Romii Posted July 15, 2014 Report Share Posted July 15, 2014 no to ja na pewno nie trafiłem z Aurorą Może też choć jeden? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Akszugor Posted July 15, 2014 Report Share Posted July 15, 2014 A ja dla ułatwienia dodam, że wystarczy popatrzeć na ostatnie recenzje Łukasza i już wiadomo co kryje się pod niektórymi kreskami piór Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
visvamitra Posted July 15, 2014 Author Report Share Posted July 15, 2014 @Akszugor - coś w tym jest, ALE tylko dwa z tych atramentów zrecenzowałem. pozostałe czekają w kolejce Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
empi Posted July 15, 2014 Report Share Posted July 15, 2014 Na telefonie słabo widać ale obstawiam Franklin - visconti brązowy Waterman - przypomina sailora błękitny Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
visvamitra Posted July 15, 2014 Author Report Share Posted July 15, 2014 @Empi - Visconti Brown faktycznie jest na zestawieni, ale nie we Franklnie Sailora jeszcze nigdzie nie nabiłem. Ale atrament, który znalazł się w Carence przypomina Sky High, masz dobre oko . Późnym wieczorem napiszę, co w czym się znajduję. Może ktoś jeszcze będzie chciał się pobawić. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
empi Posted July 15, 2014 Report Share Posted July 15, 2014 (edited) mój Prelude pisze tym atramentem bardzo podobnie to Twojego Franklina . W takim razie Viskonti musiał by być w Jinhao 159, ale to z kolei oznacza że Jinhao ma słaby przepływ . Jak będziesz testował Viskonti Brown to użyj kilku piór, możliwe że jednym atramentem uzyskasz całą paletę brązów . Ps. Zapraszam wszystkich forumowiczów do odwiedzenia "Forum od kuchni" i zapoznania się z pomysłem na identyfikator PWF. Edited July 15, 2014 by empi Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nicpon Posted July 15, 2014 Report Share Posted July 15, 2014 Ja z kolei obstawiam że Visconti jest Pilot 78G, Jinhao 159 strasznie leje, to pewnie jest w nim jakiś pomarańcz. Jest tam jakiś mój atrament Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
visvamitra Posted July 15, 2014 Author Report Share Posted July 15, 2014 Nie ma Twojego atramentu. Masz rację, że w Jinhao jest pomarańcz i że w Pilocie 78G jest Visconti. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Interaktywny Posted July 15, 2014 Report Share Posted July 15, 2014 Obstawiam Amber Edelstein w Jinhao 159 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Interaktywny Posted July 15, 2014 Report Share Posted July 15, 2014 F Franklin - Noodler's Golden Brown? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nicpon Posted July 15, 2014 Report Share Posted July 15, 2014 Nie ma Twojego atramentu. Masz rację, że w Jinhao jest pomarańcz i że w Pilocie 78G jest Visconti. Miało być twierdzenie że nie ma tam mojego atramentu, a jakoś tak wyszło chyba pytanie Tak czy siak, mam pytanie, jak znajdujesz pióra Gama? (indyjskie) ma tendencje do chlapania? Mam swoje wality 69, ale z nich korzystam w większości do testowania atramentów, a naszła mnie chrapka na ebonitowe pióra, a na ostatnim spotkaniu była właśnie Gama Hawk ze szczotkowanego ebonitu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
silesiaus Posted July 15, 2014 Report Share Posted July 15, 2014 czwarte od góry jak zgadniecie to chętnie później nabędę Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
visvamitra Posted July 15, 2014 Author Report Share Posted July 15, 2014 No dobrze, jest wieczór a ja wróciłem do domu, wiec mogę powiedzieć, co jest co Od góry mamy: Waterman Carene - Jules Verne Nautilus Blue Organics Studio Jinhao 15 - Royal Blue, Camlin Jinhao 159 - L. Scott Fitzgerald Golden Twenties Orange, Organics Studio Franklin-Chrisrtoph M27 - Amber, Pelikan Edelstein (to było podchwytliwe, pióra nie używałem ze dwa miesiące, więc atrament przysechł trochę i ściemniał) Aurora Kona - Yama-Budo, Pilot Iroshizuku Pilot 78G - Brown, Visconti (poznajcie urok italiki Pilota, trochę spłaszcza kolory) Gama Airborne - Poussiere de Lune, J. Herbin @Nicpoń - Gamy sobie chwalę, cudów nie ma, ale to przywoite piórka. Ebonit robi dobre wrażenie, stalówki wymagały dopieszczenia. Mam już recenzję napisaną i zdjęcia porobione, może w sobotę wrzucę na forum. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ewelaila Posted July 16, 2014 Report Share Posted July 16, 2014 Trafiłaś z Yama-Budo A czy atarmenty Organics Studio są gdzieś u nas dostępne? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nicpon Posted July 16, 2014 Report Share Posted July 16, 2014 Najbliżej w Europie to na the Writing Desk. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rbit9n Posted July 16, 2014 Report Share Posted July 16, 2014 a ja myślałem, że ten w carene to bleu mediterranee. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
visvamitra Posted July 16, 2014 Author Report Share Posted July 16, 2014 W sumie jest podobny i też trochę taki wodnisty. Przy tych odcieniach nie ma opcji rozróżnić na monitorze, chyba że ktos ma aparat wzrokowy taki jak badany przez angielskich naukowców okaz "tetrachromatu" czyli osoby, która ma cztery (a nie trzy jak "zwykli" ludzie) receptory w oku i rozróżnia jakieś 99 milionów kolorów Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rbit9n Posted July 17, 2014 Report Share Posted July 17, 2014 W sumie jest podobny i też trochę taki wodnisty. Przy tych odcieniach nie ma opcji rozróżnić na monitorze, chyba że ktos ma aparat wzrokowy taki jak badany przez angielskich naukowców okaz "tetrachromatu" czyli osoby, która ma cztery (a nie trzy jak "zwykli" ludzie) receptory w oku i rozróżnia jakieś 99 milionów kolorów piszą, że rozróżnia o 99 mln kolorów więcej. tak czy siak, widzi "kolory, których nie ma". Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
visvamitra Posted September 26, 2014 Author Report Share Posted September 26, 2014 A dzisiaj mój zestaw wygląda tak: Kolorów na razie nie zdradzę, ale cztery są nie do odgadnięcia. Resztę da się ogarnąć, jak ktoś to widział, ale też nie są zbyt popularne. Ten ostatni to koszmarny Soft Mint. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted September 26, 2014 Report Share Posted September 26, 2014 W twsbi zatankowamy jest J. Herbin Lie de the. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dawid09890 Posted September 26, 2014 Report Share Posted September 26, 2014 W TWSBI stawiam na Hakodate Gagome od Sailor'a. W pierwszym Pilocie Zielony Myśliwski od Nicponia, w trzecim R&K Verdura. Mam nadzieję że chociaż w jednym przypadku trafiłem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts