visvamitra Posted July 8, 2014 Report Share Posted July 8, 2014 Próbkę Imari Blue i czterech innych Wancherów dostałem od Romiiego. Dziękuję uprzejmie. Zachęcam do zapoznania się z zestawieniem autorstwa Rommiego. W recenzjach tych poszedłem na łatwiznę. W weekend przygotowałem zestawienie. Później z zestawienia powycinałem części poświęcone kolejnym kolorom i przez następne pięć dni powklejam je jako mini-recenzje poszczególnych kolorów a w sobotę wrzucę zestawienie wszystkich. Tym sposobem coś będzie się działo na forum codziennie Kolory atramentów z serii Szlak Jedwabny (Wancher Slk Road) odnoszą się do spraw związanych z tymże lub historią Japonii. Nazwa atramentu Imari Blue nawiązuje do niebieskiej porcelany produkowanej w porcie Imari na wyspie Kiusziu w Japonii. Historia jest całkiem ciekawa. Otóż okazuje się, że w zamierzchłych czasach Japonia nie była krajem wybitnie innowacyjnym ani otwartym na wymianę handlową z zagranicą. Kiedy w XV wieku koreańscy garncarze zawędrowali do Japonii, żeby pochwalić się swoim rzemieślniczym kunsztem i piękną niebieską ceramiką, nie wiedzieli, co czynią. Władca Japonii zachwycił się tą ceramiką i uznał, że jedynie japońska rodzina królewska jest godna jej posiadania i używania. W rezultacie Japonia najechała Koreę i, niejako przy okazji, japońskie władze uprowadziły koreańskich garncarzy, którzy do perfekcji opanowali sztukę wyrabiania porcelany. Z czasem produkcję porcelany przeniesiono na wyspę Kiusziu, w okolicach portu Imari, w pobliżu którego odkryto złoża porcelanowej glinki. Popatrzmy. INFORMACJE / PARAMETRY Producent: Wancher Kolor: Imari Blue Opakowanie: kałamarze o pojemności 100 i 30 ml Cena: ok. 50 - 60 PLN z kosztami wysyłki do PL. Nasycenie: bardzo dobre Przepływ: bardzo dobry Cieniowanie: widoczne Jakość linii: dobra na większości papierów Osadzanie się na stalówce: NIE na blaszce B Pilota 78G Wpełzanie na stalówkę: NIE na blaszce B Pilota 78G Rozruch: natychmiastowy Przebijanie: przebija trochę, ale nie jest źle Strzępienie: czasami, na papierze podłej jakości Wysychanie: znośne Inne: mimo ze nie przepadam za szarym, to ten zachowałbym, gdybym miał flaszkę. Żartowałem. Wtajemniczeni wiedzą, w czym rzecz. Bardzo podoba mi się ten niebieski. RHODIA Papier firmowy Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
KoN` Posted July 8, 2014 Report Share Posted July 8, 2014 Ty ty żartownisiu. Co do koloru, musiałbym zobaczyć w swojej Lamce bo coś mi się wydaje, że ten twój Pilot czasami trochę "uzwyczajnia" niektóre atramenty... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
visvamitra Posted July 8, 2014 Author Report Share Posted July 8, 2014 @KoN' - niektóre uzwyczajnia, innym robi przysługę W tym wypadku kolor jest trochę wypłaszczony, ale tragedii nie ma Już dawno zauważyłem, że jeśli kolor ma w sobie coś ciekawego w suchym Pilocie 78G, to w stalówce z ziarnem może tylko zyskać Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
empi Posted July 8, 2014 Report Share Posted July 8, 2014 "Ten szary" ma fajny niebieski odcień. Kolor mi się podoba, ale musi poczekać . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
comodsuda Posted July 11, 2014 Report Share Posted July 11, 2014 (edited) Super nasycenie, od razu "krzyczy" z zeszytu - jak sądzę. Podoba mi się, ale jednak za takimi nie przepadam.Edit: Takie pytanko. Miałeś styczność z Sargasso Sea od Diamine? Bo tak ze skanów mi go przypomina, a widziałem kiedyś ten atrament. Edited July 11, 2014 by comodsuda Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts