mbmc2 Posted June 30, 2014 Report Share Posted June 30, 2014 Witam Zastanawiam się nad kupnem pióra Parker IM Czy jest on wygodny do pisania, nie skrobie, gładko przesuwa się po papierze? Pytam się o to, ponieważ moje ostatnie pióro ze stalówką iridium point germany 6 strasznie skrobało mimo, że nie przyciskałem. Z góry dziękuje Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
piter22 Posted June 30, 2014 Report Share Posted June 30, 2014 Nie, nie, nie, nie, nie. Amen. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mbmc2 Posted June 30, 2014 Author Report Share Posted June 30, 2014 Dlaczego się nie opłaca?? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
piter22 Posted June 30, 2014 Report Share Posted June 30, 2014 Bo jest zaprzeczeniem Twoich wymagań. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mbmc2 Posted June 30, 2014 Author Report Share Posted June 30, 2014 (edited) A jakie mi polecasz (nie musi być Parkera). Dodam jeszcze, że będzie bardzo użytkowany Edited June 30, 2014 by mbmc2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
piter22 Posted June 30, 2014 Report Share Posted June 30, 2014 Nie polecam Parkera. Zalezy jaki budżet. Ja bym polecał Platinum #3776 albo Sailora Profit Standard... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mbmc2 Posted June 30, 2014 Author Report Share Posted June 30, 2014 do 150zł wiem że to mało ale robie remont to mi troche zejdzie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
piter22 Posted June 30, 2014 Report Share Posted June 30, 2014 Ja też robię remont. Tylko ja go uskuteczniam, nie zlecam. Dozbieraj i kup Mesę... Znaczy Platinum Napisz więcej jakie by miało być to pomożemy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alveryn Posted June 30, 2014 Report Share Posted June 30, 2014 (edited) Czy jest on wygodny do pisania, nie skrobie, gładko przesuwa się po papierze? Pisak za prawie 100 zł (przynajmniej w stacjonarnym detalu), którego sercem jest stalówka z Vectora za ok 30 zł, zapakowana w niezbyt ergonomiczną sekcję przymocowaną do niezbyt ładnego pióra o wykoślawionych proporcjach. Do tego skuwka jest znana z wyrabiania się. Stalówka potrafi być bardzo przyjemna, ale po sesji z polerką. Za te same 100 zł kupisz sobie np. to (pierwsza lepsza aukcja, w wyborze kierowałem się niczym; spora szansa, że na zdjęciu prawie widać m.in. próbę Zołta ). Edited June 30, 2014 by Alveryn Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mbmc2 Posted June 30, 2014 Author Report Share Posted June 30, 2014 Nie przepadam za ebayem. Poszukasz coś wygodnego do pisania w polskim allegro albo podaj mi nazwę. Dzięki za starania Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mbmc2 Posted June 30, 2014 Author Report Share Posted June 30, 2014 (edited) A tak z innej bajki: o co chodzi z tymi rodzajami stalówek np. M F itd. Do piter22: musi być nowe nie skrobać gładko przesuwać się po papierze powinno być wytrzymałe dobrze by było gdyby działało na łoczku jak i na zwykłym naboju Edited June 30, 2014 by mbmc2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
vela44 Posted June 30, 2014 Report Share Posted June 30, 2014 Grubość kreski F jest cieńsza od M. IMka nie polecam, mam, piękne jak dla mnie pióro, ale nie praktyczne, bo tak z grubsza ujmując-nie pisze. Szkoda kasy, bo możesz trafić dobry egzemplarz, ale lepiej zagrać w lotto jak masz takie szczęście. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mbmc2 Posted June 30, 2014 Author Report Share Posted June 30, 2014 jaka jest taka średnia to znaczy nie za gruba nie za cienka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mbmc2 Posted June 30, 2014 Author Report Share Posted June 30, 2014 Grubość kreski F jest cieńsza od M. IMka nie polecam, mam, piękne jak dla mnie pióro, ale nie praktyczne, bo tak z grubsza ujmując-nie pisze. Szkoda kasy, bo możesz trafić dobry egzemplarz, ale lepiej zagrać w lotto jak masz takie szczęście. Moje też nie chce pisać Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest nilfein Posted June 30, 2014 Report Share Posted June 30, 2014 Krótko i na temat - chcesz wytrzymałe do pisania, a nie do szpanowania, z gładką stalówką i za sensowną cenę? Zainwestuj w Lamy Safari/Vista/AlStar. Pełno tego na Allegro. W 150 zł wyrobisz się z kupnem pióra+tłoczka+atramentu (widziałem takie oferty na tym portalu - chyba Vista za 122 zł z przesyłką). Wyglądem nie powala, ale spełnia swoje zadanie. Stalka F (fine) jest cieńsza od tej w jakimkolwiek Parkerze w tym przedziale cenowym i pisze. Gładko i przyjemnie. Zasadnicze różnice w tych trzech modelach są takie: - Safari jest plastikowe i najtańsze (jakieś 60-70 zł), - Vista jest plastikowa transparentna, ale nieco droższa (jakieś 80-100 zł), - AlStar jest aluminiowa i najdroższa (jakieś 120-130 zł). Wykaż odrobinę samodzielności i wyszukaj sobie te pióra na Allegro. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ann_gd Posted June 30, 2014 Report Share Posted June 30, 2014 W żadnym wypadku IM. Zaznacz górną granicę ceny np. na allegro i podaj nazwy piór, które wpadną Ci w oko, a wtedy łatwiej będzie napisać coś o każdym z nich a tutaj wrzucę Ci takie robocze porównanie grubości kresek Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mbmc2 Posted June 30, 2014 Author Report Share Posted June 30, 2014 Dzięki już szukam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alveryn Posted June 30, 2014 Report Share Posted June 30, 2014 (edited) Nie przepadam za ebayem. Poszukasz coś wygodnego do pisania w polskim allegro albo podaj mi nazwę. Dzięki za starania Ja ostatnio nie przepadam za "polskim allegro", ale co kto lubi. Coś wygodnego do pisania w cenie "internetowej" do 150 zł? Na przykład: Sheaffer Prelude, Sheaffer Agio, Lamy Safari, Sheaffer Imperial, prawdopodobnie to, Parker Sonnet, Pelikan M200, Pilot 78G, Pilot Elite, Pilot Plumix/Pluminix. O każdym z tych piór ktoś może powiedzieć, że pisze się nim wygodnie. Każde daje nieco inne odczucia. Ale każdym z nich pisało mi się o niebo lepiej, niż Parkerem I.M. Edited June 30, 2014 by Alveryn Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mbmc2 Posted June 30, 2014 Author Report Share Posted June 30, 2014 ok znajde wszystkie na allegro Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest nilfein Posted June 30, 2014 Report Share Posted June 30, 2014 Jeszcze jedno pytanie, aczkolwiek zasadnicze: jaki masz charakter pisma? Jeśli drobny, to raczej coś azjatyckiego (Piloty - ich F to tak jak europejskie EF - extra fine) lub coś z Sheaffer'a ze stalówką F. Jeśli zaś stawiasz większe litery i lubisz nieco bardziej obfitą kreskę, to Lamy (F spokojnie wystarczy), Pelikan (F lub M) lub w ostateczności Parker Sonnet (F). Weź też poprawkę, że Sonnet i jakikolwiek Pelikan znacznie przekroczy Twój budżet przy zakupie nówki sztuki... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mbmc2 Posted June 30, 2014 Author Report Share Posted June 30, 2014 lubię bardziej obfitą kreskę Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mbmc2 Posted June 30, 2014 Author Report Share Posted June 30, 2014 (edited) http://allegro.pl/pioro-wieczne-lamy-al-star-6-kolorow-i4296807666.html http://allegro.pl/pioro-wieczne-lamy-vista-transparentne-naboje-i4350444479.html http://allegro.pl/pioro-wieczne-lamy-safari-rozne-stalowki-okazja-i4342555030.html http://allegro.pl/czy-wiesz-jak-wygodne-jest-pioro-parker-reflex-i4364830863.html http://allegro.pl/pioro-waterman-graduate-chrom-lsniace-stalowka-f-i4360820176.html http://allegro.pl/stalowka-do-piora-waterman-hemisphere-gt-ct-ef-f-m-i4376218760.html szukam dalej Edited June 30, 2014 by mbmc2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mbmc2 Posted June 30, 2014 Author Report Share Posted June 30, 2014 (edited) czy ten tłoczek jest dobry? http://allegro.pl/parker-tloczek-do-wiecznych-pior-de-luxe-i4293563269.html Edited June 30, 2014 by mbmc2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kAdi Posted June 30, 2014 Report Share Posted June 30, 2014 lamy safari, transparent i al-star różnią się jedynie materiałem z którego wykonany jest korpus, ktoś wyżej o tym wspominał. poza tym podałeś 1 link do stalówki do Watermana Hemisphere, nie do całego pióra Parkera bym sobie odpuścił całkowicie a o Graduate nic Ci nie powiem, gdyż nie używałem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mbmc2 Posted June 30, 2014 Author Report Share Posted June 30, 2014 aha ok musiałem pomylić link Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts