konis Posted June 26, 2014 Report Share Posted June 26, 2014 (edited) Pióro listonosz przyniósł już przedwczoraj, ale dopiero dziś miałem trochę "luzu", aby się nim pobawić. Na korpusie napis " Soennecken" i nic więcej. Pióro identyczne kształtem, wielkością i budową, jak szkolny Soennecken S6. Różnice, to właśnie inne inprinty na korpusie i różne stalówki. Szkolny S6 w kolorze burgunda ma stalową stalówkę S6, a zielony Soennecken złotą stalówkę. Pióro miało nieszczelny tłok, więc dorobiłem nową korkową uszczelkę. Musiałem rozebrać pióro, więc przy okazji wszystkie bebechy zostały gruntownie wypucowane. Śruba mechanizmu tłoka jest mosiężna, a więc solidna i nie do zdarcia. Wewnętrzny gwint prowadnicy też jest mosiężny. Gwinty nakrętki mocującej uszczelkę do tłoka są plastikowe, ale plastik jest dobrej jakości. Przyciąłem plasterek naturalnego korka z odkorkowanej flaszki portugalskiego Porto. Po zrobieniu w plasterku otworku o odpowiedniej średnicy, umocowałem go na prowadnicy tłoka. Plasterek korka z grubsza przyciąłem nożem. Dalej to już tylko papier ścierny. Im bliżej do docelowej średnicy uszczelki, tym papier drobniejszy. Trzeba szlifować delikatnie i z wyczuciem, beż pośpiechu. W końcu osiągnąłem zakładany efekt. Pozostało już tylko osadzić spływak i stalówkę, nabrać atramentu i można pisać. [/url] Stalówka, dość mała, ale za to jaka dzielna ! zdrówka Edited June 26, 2014 by konis Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
piter22 Posted June 26, 2014 Report Share Posted June 26, 2014 Piękny! Jak każdy Soennecken. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bosa Posted June 26, 2014 Report Share Posted June 26, 2014 (edited) A jak przyjemnie pisze! Edited June 26, 2014 by bosa Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zutka Posted June 26, 2014 Report Share Posted June 26, 2014 A jak przyjemnie pisze! noooo.... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
visvamitra Posted June 26, 2014 Report Share Posted June 26, 2014 Ładny. Soenneckeny mają to coś. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
vannolot Posted June 28, 2014 Report Share Posted June 28, 2014 A gdzie takie pióro listonosze pracują, bo też bym jednego zatrudnił? Dałoby się znaleźć to pióro tylko z cieńszą stalówką? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts