Interaktywny Posted June 21, 2014 Report Share Posted June 21, 2014 Mam prośbę o poradę w wyborze atramentu do znawców tematu. Poszukuję kolorystyki coś w rodzaju sepia, zgnita zieleń przechodząca lekko w brąz albo coś w kierunku niebieskiego, byle nie za jasne, taki old style, jak czasami można zobaczyć w starych dokumentach, pismach. Na razie uwage zwrócił Iroshizuku ina-ho, Diamine Wagner. Chyba Caran d'ache ma też coś podobnego. Ciężko się zdecydować bo w komputerze np ina-ho różnie wygląda a dodatkowo płeć męska i rozróżnianie kolorów szwankuje Mam nadzieję, że nie namieszałem za bardzo, jeżeli chodzi o określenie celu poszukiwań. Proszę o ew. sugestie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Andrew Posted June 21, 2014 Report Share Posted June 21, 2014 Jeśli sepia to polecam Rohrer & Klingner Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bosa Posted June 21, 2014 Report Share Posted June 21, 2014 Zgniła zieleń to może: ? ...albo coś w kierunku niebieskiego, byle nie za jasne, taki old style... Diamine Majestic Blue? A możesz powiedzieć do czego Ci to potrzebne, to może łatwiej będzie wybrać? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Interaktywny Posted June 21, 2014 Author Report Share Posted June 21, 2014 (edited) Do codziennego pisania, ale żeby się wyróżniało. Ostatnio sporo piszę i jeden kolor zlewa mi się w niezrozumiałą masę. Poza tym chodzi za mną Sailor 1911 realo albo PG i spokoju nie daje Jeżeli uda się zakupić to chciałbym zalać czymś nowym. Ten stary zielony fajny!... Edited June 21, 2014 by Interaktywny Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Romii Posted June 21, 2014 Report Share Posted June 21, 2014 Diamine Meadow - u mnie na papierze wygląda na bardziej zgniły niż na skanach. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
konis Posted June 21, 2014 Report Share Posted June 21, 2014 Może taki. zdrówka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
marwis Posted June 21, 2014 Report Share Posted June 21, 2014 Poszukuję kolorystyki coś w rodzaju sepia, zgnita zieleń przechodząca lekko w brąz albo coś w kierunku niebieskiego (...) taki old style, jak czasami można zobaczyć w starych dokumentach, pismach. GvFC Moss Green - w kierunku zielonego, MB Midnight Blue - w kierunku starego dokumentu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
visvamitra Posted June 22, 2014 Report Share Posted June 22, 2014 Na początek pozwolę sobie wypromować swój temat, w którym zestawiłem 48 zieleni.Sądzę, że coś może wpaść ci w oko. Z atramentów łatwo dostępnych w Polsce polecam ci ALT GOLDGRUN Rohrer & Klingner. Jest świetny. Z atramentów, które trzeba sprowadzić z zagranicy polecam ci: OLDE EMERALD (Franklin - Christoph), JOIN OR DIE Organics Studio, GOLDEN BROWN Noodler's Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Inekane Posted June 22, 2014 Report Share Posted June 22, 2014 A ja zaproponuje może organics studio Join or Die Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
visvamitra Posted June 22, 2014 Report Share Posted June 22, 2014 Jak widzisz masz już dwie rekomendacje Join or Die. To bardzo udany atrament. Przypomniał mi sie jeszcze jeden - MUSK Stipuli. Rewelacja. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Interaktywny Posted June 22, 2014 Author Report Share Posted June 22, 2014 Bardzo dziękuję szanownym forumowiczą za rekomendacje! Rozszerzyły moje horyzonty Na mój gust to na razie chyba R&K Alt-Goldgrun i faktycznie ten Organics Studio - Join or die. Z racji dostępności chyba jako pierwszy R&K. Mam nadzieję, że średnia ze znalezionych obrazów nie będzie bardzo odbiegać od tego co jest w rzeczywistości, jeżeli chodzi o kolorystykę, bo z tego co widzę to co zdjęcie czy skan to są czasami b. duże różnice w wyglądzie. Stąd chyba najlepiej sprawdzać w sklepie... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
aoirghe Posted June 22, 2014 Report Share Posted June 22, 2014 Zwykły brązowy Waterman to świetny kolor z dobrymi właściwościami za przystępną cenę, Diamine Rustic Brown ma moim zdaniem taki staroświecki odcień i ładnie cieniuje, Manuscript Sepia... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kasiasemba Posted June 22, 2014 Report Share Posted June 22, 2014 (edited) Dla mnie hitem nad hity jest Waterman Brown wymieszany z Manuscriptem sepia. coś niesamowitego, a cieniowanie, że hoho. Leję je do mojego staruszka eyedroppera Edited June 22, 2014 by kasiasemba Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
aoirghe Posted June 22, 2014 Report Share Posted June 22, 2014 A w jakich proporcjach mieszasz? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ornus Posted June 22, 2014 Report Share Posted June 22, 2014 To jak już się mieszanie pojawiło, to proponuję kupić tanie dwa atramenty Pelikana: zielony i brązowy - i pobawić się w mieszanie w różnych proporcjach. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bosa Posted June 22, 2014 Report Share Posted June 22, 2014 To jak już się mieszanie pojawiło, to proponuję kupić tanie dwa atramenty Pelikana: zielony i brązowy - i pobawić się w mieszanie w różnych proporcjach. Pelikany są w ogóle bardzo wdzięcznym wyborem do ćwiczenia mieszania Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Inekane Posted June 22, 2014 Report Share Posted June 22, 2014 Potwierdzam, potrafię z nich zmieszać całkiem niezły ciemnozielony. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Interaktywny Posted June 22, 2014 Author Report Share Posted June 22, 2014 A takie mieszanie to daje stabilny kolor, bez jakichś nieprzewidywalnych efektów na pióro, stabilność atramentu, itp...? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ornus Posted June 22, 2014 Report Share Posted June 22, 2014 Ja zmieszałem: - brązowy i czarny - wyszedł ciemny, ziemisty brąz - niebieski i zielony - wyszedł ładny turkus - niebieski i fioletowy - wyszedł purpurowy Jak zapiszesz proporcje zmieszania kolorów, to będziesz miał stabilność koloru przy każdym mieszaniu. Próbuj, zobacz, jak pióro będzie pisać - mój turkus np. w trakcie pisania jest bardziej niebieski, a w miarę wysychania na papierze przechodzi bardziej w zieleń. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ender Posted June 22, 2014 Report Share Posted June 22, 2014 Piękna zgniła zieleń bez mieszania to MB Jonathan Swift… lub mniej zgniły Sailor... Całkiem fajnie zestawienie jest na FPN… Polecam uwadze... http://www.fountainpennetwork.com/forum/index.php/topic/230446-montblanc-jonathan-swift-seaweed-green/ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
visvamitra Posted June 23, 2014 Report Share Posted June 23, 2014 Jonathan Swift fajny jest, tylko, że już go nie produkują Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kasiasemba Posted June 23, 2014 Report Share Posted June 23, 2014 A w jakich proporcjach mieszasz? na oko, ze 2ml waterana i pół manuskripta Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
aoirghe Posted June 23, 2014 Report Share Posted June 23, 2014 na oko, ze 2ml waterana i pół manuskripta czyli 4:1 mniej więcej. Spróbuję pomieszać. Zachęciłaś mnie tym cieniowaniem Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kasiasemba Posted June 23, 2014 Report Share Posted June 23, 2014 no mówię Ci, daje czadu! od bardzo jasnego do bardzo ciemnego Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Akszugor Posted June 24, 2014 Report Share Posted June 24, 2014 no mówię Ci, daje czadu! od bardzo jasnego do bardzo ciemnego Poprosiłbym o próbkę pisma, bo jestem zainteresowany tym cieniowaniem, ale zaraz przeczytam: 'aparat zepsuty' lub 'mąż wziął w delegację' Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts