Jump to content

Montblanc 24 - takie same, ale inne

Rittel

Recommended Posts

Kiedyś zdarzyło mi się kupić Montblanka 24. Bardzo mi się spodobał. Na tyle, że postanowiłem znaleźć mu towarzysza do kompletu - Montblanka 22. Kupiłem 'Füllhalter Montblanc'  po zdjęciach identyfikując go jako model nr 22. Jakież było moje zdziwienie, gdy odebrałem przesyłkę i znalazłem w niej kolejną dwudziestkęczwórkę :D

Zdziwienie było jeszcze większe, gdy przyjrzałem się obu piórom. Dla porządku będę je nazywał 'starsze' i 'nowsze' biorąc pod uwagę moment, kiedy do mnie dotarły - jak się to ma do faktycznego okresu produkcji - nie mam pojęcia.

Na większości zdjęć porównawczych pióro starsze jest po lewej stronie, natomiast młodsze - po prawej.

Notka - pióro 'nowsze' ma widoczne pęknięcie na korpusie. Na razie jest szczelne, ale korpus zostanie wymieniony na nowy przy najbliższej sposobności.

Dwa takie same pióra?

hIGbZ85.jpg

A może jednak nie?

lBcVvCl.jpg

Punkt pierwszy. Nieco inny wygląd zewnętrzny spływaków:

Nlq4xDj.jpg

Punkt drugi. Szerszy 'pierścień' odznaczający tłok od korpusu w starszym piórze:

2cX7FZh.jpg

Punkt trzeci. Inne napisy na pierścieniu skuwki. 'Montblanc - No 24 -' w starszym:

Vr2qxK2.jpg

y0fc3RQ.jpg

XTS77Sc.jpg

rBpGYVY.jpg

1YnL3hC.jpg

I 'Montblanc 24 Montblanc 24' w nowym:

aIzVsnc.jpg

rUP2aqL.jpg

fs5MHoc.jpg

WmCBnZC.jpg

IDQ8h4c.jpg

Fci8pCE.jpg

Punkt czwarty. Na koniec najbardziej rzucająca się w oczy różnica, czyli złoty pierścień oddzielający sekcję od korpusu. W starym piórze jest fragmentem stożka, w nowym to wycinek walca spasowany z niebieskim pierścieniem okienka podglądu.

VfrImod.jpg

Delikatnie rozkręcone pióra:

3hC6wur.jpg

3raLTzb.jpg

SS0sen6.jpg

TUqykaO.jpg

Różnic wewnątrz jeszcze nie zaobserwowałem - obejrzę oba pióra przy wymienianiu korpusu w nowszym.

Które jest faktycznie starsze, a które nowsze? A może są jeszcze inne wersje?

Produkcja tego modelu trwała 10 lat. Od 1960 do 1970 roku.

To jest pewnie tak jak z samochodami. model niby ten sam, ale każdego roku coś się zmienia.

A to inny kształt reflektorów, a to jakaś dodatkowa listwa na karoserii.

To samo pewnie jest z piórami. po co tłuc przez cały czas stożkowy ring, kiedy produkcja zwykłego pierścienia jest mniej skomplikowana i pozwala zaoszczędzić materiał.

zdrówka