Rittel Posted June 18, 2014 Report Share Posted June 18, 2014 Kiedyś zdarzyło mi się kupić Montblanka 24. Bardzo mi się spodobał. Na tyle, że postanowiłem znaleźć mu towarzysza do kompletu - Montblanka 22. Kupiłem 'Füllhalter Montblanc' po zdjęciach identyfikując go jako model nr 22. Jakież było moje zdziwienie, gdy odebrałem przesyłkę i znalazłem w niej kolejną dwudziestkęczwórkę Zdziwienie było jeszcze większe, gdy przyjrzałem się obu piórom. Dla porządku będę je nazywał 'starsze' i 'nowsze' biorąc pod uwagę moment, kiedy do mnie dotarły - jak się to ma do faktycznego okresu produkcji - nie mam pojęcia. Na większości zdjęć porównawczych pióro starsze jest po lewej stronie, natomiast młodsze - po prawej. Notka - pióro 'nowsze' ma widoczne pęknięcie na korpusie. Na razie jest szczelne, ale korpus zostanie wymieniony na nowy przy najbliższej sposobności. Dwa takie same pióra? A może jednak nie? Punkt pierwszy. Nieco inny wygląd zewnętrzny spływaków: Punkt drugi. Szerszy 'pierścień' odznaczający tłok od korpusu w starszym piórze: Punkt trzeci. Inne napisy na pierścieniu skuwki. 'Montblanc - No 24 -' w starszym: I 'Montblanc 24 Montblanc 24' w nowym: Punkt czwarty. Na koniec najbardziej rzucająca się w oczy różnica, czyli złoty pierścień oddzielający sekcję od korpusu. W starym piórze jest fragmentem stożka, w nowym to wycinek walca spasowany z niebieskim pierścieniem okienka podglądu. Delikatnie rozkręcone pióra: Różnic wewnątrz jeszcze nie zaobserwowałem - obejrzę oba pióra przy wymienianiu korpusu w nowszym. Które jest faktycznie starsze, a które nowsze? A może są jeszcze inne wersje? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
konis Posted June 18, 2014 Report Share Posted June 18, 2014 Produkcja tego modelu trwała 10 lat. Od 1960 do 1970 roku. To jest pewnie tak jak z samochodami. model niby ten sam, ale każdego roku coś się zmienia. A to inny kształt reflektorów, a to jakaś dodatkowa listwa na karoserii. To samo pewnie jest z piórami. po co tłuc przez cały czas stożkowy ring, kiedy produkcja zwykłego pierścienia jest mniej skomplikowana i pozwala zaoszczędzić materiał. zdrówka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts