szalonakrowa Posted June 10, 2014 Report Share Posted June 10, 2014 (edited) Moneta Montblanc - czy istnieje? Dowiedziałam się pocztą pantoflową od kolekcjonera starszego ode mnie, że istnieją monety Montblanc. Czy to jest prawda? Jakiego rodzaju są to monety? Edited June 10, 2014 by szalonakrowa Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tool Posted June 10, 2014 Report Share Posted June 10, 2014 Moneta Montblanc - czy istnieje? Dowiedziałam się pocztą pantoflową od kolekcjonera starszego ode mnie, że istnieją monety Montblanc. Czy to jest prawda? Jakiego rodzaju są to monety? Jedyne monety Montblanc jakie przychodzą mi do głowy to "monety" które służyły do napełniania zbiorniczka w piórze przez szczelinę w którą wtykało się takową monetę. Jeśli się nie mylę to widziałem takie coś z lat 20-tych. Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ArielN Posted June 10, 2014 Report Share Posted June 10, 2014 Czy moneta Montblanc istnieje? Jak najbardziej. Istnieje. 1 Meisterstuck, bo zapewne to on był bohaterem plotki, stanowił formę reklamową produktów Montblanc. Wykorzystanie monety do celów promocyjnych to w świecie piór nie była nowość. Sięgał po nią np. Waterman (Knock Wood - The Royal Currency of Utopia). Poniżej egzemplarz, który znajduje się w moim posiadaniu. Niestety mocno nadgryziony zębem czasu. Montblanc 1 Meisterstuck, źródło: archiwum własne Montblanc 1 Meisterstuck, źródło: archiwum własne Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
konis Posted June 10, 2014 Report Share Posted June 10, 2014 Istnieje taka moneta. To moneta wybita w 2009 r. przez Republikę Palau o nominale 5 dolarów. Ale przedstawia ona masyw Montblanc, a nie pióro. zdrówka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ArielN Posted June 11, 2014 Report Share Posted June 11, 2014 I kolejny egzemplarz. Tym razem w dużo lepszym stanie: Moneta Montblanc, źródło: zdjęcie autorstwa sprzedawcy Moneta Montblanc, źródło: zdjęcie autorstwa sprzedawcy Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
szalonakrowa Posted June 23, 2014 Author Report Share Posted June 23, 2014 Czyli to prawda ? Cudownie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts