Agnes Posted June 2, 2014 Report Share Posted June 2, 2014 (edited) Witam wszystkich bardzo serdecznie Od pewnego czasu zainteresowałam się tematem piór wiecznych i pochłonął mnie on bez reszty. Czuję, że wkrótce stanie się to moją życiową pasją. Bardzo cieszę się, iż znalazłam to forum, gdyż stanowi ono prawdziwą skarbnicę wiedzy! Obecnie jestem na etapie zakupu pióra do codziennego użytku, które będzie moim pierwszym (wcześniej jedynie jakiś mizernej jakości Parker używany w szkole podstawowej). Chciałabym przeznaczyć na nie kwotę w wysokości do około 200zł, no chyba, że przekonacie mnie, iż coś droższego lepiej sprawdzi się stosownie do moich potrzeb. Przede wszystkim zależy mi na tym, aby pióro pisało dosyć cienko, gdyż sporządzać nim będę głównie notatki na zajęciach. Z tego co zdążyłam już się naczytać - powinnam szukać raczej takich ze stalówkami F. Obecnie moje typy to: Waterman Graduate, Waterman Hemisphere, Sheaffer VFM, Sheaffer Prelude, Sheaffer Gift Collection 100. Teraz moje pytania: czy stalówki F Watermana piszą grubiej niż F Sheaffera? Może ktoś chce mi polecić jeszcze jakiś inny model pióra? Wszelkie rady, wskazówki, sugestie będą bardzo mile widziane Część piór wymienionych przeze mnie jest tańszych, a część trochę droższych - jak sądzicie, czy lepiej zainwestować w coś już troszkę lepszego, czy może na początek jakiś tańszy egzemplarz? Edited June 2, 2014 by Agnes Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kasiasemba Posted June 2, 2014 Report Share Posted June 2, 2014 Oczywiście, że zainwestować w lepsze. z tych, które wymieniłaś polecam Prelude i Hemisferę. Fka watermanowska jest grubsza niż Sheaffera. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Agnes Posted June 2, 2014 Author Report Share Posted June 2, 2014 Dziękuję za odpowiedź, a mógłby ktoś wrzucić próbkę pisma Preluda, bo szukałam tutaj na forum, ale chyba nie znalazłam. Jeśli tu jest, to wystarczy mi link do strony Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ann_gd Posted June 2, 2014 Report Share Posted June 2, 2014 porównanie grubości z Watermanem Graduate, nawet z tym samym atramentem, możliwe do zrobienia na dniach Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Agnes Posted June 2, 2014 Author Report Share Posted June 2, 2014 O jaka szybka reakcja - super! Dziękuję Ci bardzo porównanie też będzie przydatne, gdyż właśnie nad tymi dwoma markami pióra się waham. A jeszcze z wyglądu bardzo podoba mi się Sheaffer Agio, co sądzicie? Oczywiście najlepiej ocenię po wizycie w sklepie, ale chciałabym najpierw mieć jakieś rozeznanie w temacie żeby w ogóle wiedzieć czego szukać. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ann_gd Posted June 2, 2014 Report Share Posted June 2, 2014 Odnośnie Agio to Akszugor wie więcej, bo ma, pisałam nim, lżejszy niż Prelude i do długiego pisania może być wygodniejszy, chociaż ja nawet F-C Basica maltretuję na wykładach i mi już nie stanowi waga pióra tak bardzo. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kasiasemba Posted June 2, 2014 Report Share Posted June 2, 2014 ja sądzę że Prelude jest świetnie wyważony, ani za cięzki, ani za lekki, w sam raz. przy długim pisaniu ręka się nie męczy, a jednocześnie czuje się, że ma się pióro w ręku. ja tam go bardzo lubię Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ann_gd Posted June 3, 2014 Report Share Posted June 3, 2014 Dorzucam tutaj zdjęcie, żeby nie szukać potem po PW kolory nie wyważone, ale nie o to przecież chodzi, eFka eFce nierówna, dowód przez popatrzenie: biała kartka to papier ksero, ta w kratkę to jakiś notesik, w mojej ocenie Prelude --> Graduate --> Lamy, od chudej do grubej Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Agnes Posted June 4, 2014 Author Report Share Posted June 4, 2014 Kurczę, jak już byłam zdecydowana na Sheaffera (przeważającym argumentem była linia cieńsza niż w Watermanie) to na podstawie załączonego powyżej zdjęcia stwierdziłam, że różnica w sumie jest minimalna pomiędzy tymi grubościami. Rozum podpowiada Sheaffer, a serce - Waterman i dylemat dalej się we mnie rozgrywa... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ann_gd Posted June 4, 2014 Report Share Posted June 4, 2014 Serce powinno podpowiadać Sheaffera a rozum Watermana, coś się Twoim narządom wew. pomyliło Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Agnes Posted June 4, 2014 Author Report Share Posted June 4, 2014 (edited) Hahaha to chyba faktycznie mam jakieś dziwne upodobania Albo to zależy kto jakiego głosu słucha Edited June 4, 2014 by Agnes Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Akszugor Posted June 4, 2014 Report Share Posted June 4, 2014 Mnie tam serce, rozum i portfel podpowiada - Pelikan Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kasiasemba Posted June 4, 2014 Report Share Posted June 4, 2014 Mnie tam serce, rozum i portfel podpowiada - Pelikan czy znajomi często wytykają ci, że jesteś monotematyczny? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Iux Posted June 4, 2014 Report Share Posted June 4, 2014 czy znajomi często wytykają ci, że jesteś monotematyczny? Jak widać tak!!! )) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts