ArielN Posted May 30, 2014 Report Share Posted May 30, 2014 W tym miesiącu tematem przewodnim są pióra wyprodukowane przez naszych zachodnich sąsiadów. Prezentujemy pióra niemieckie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kasiasemba Posted May 30, 2014 Report Share Posted May 30, 2014 (edited) Posypią się ptaki i ptasie kupy Edited May 30, 2014 by kasiasemba Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
_ded_ Posted May 30, 2014 Report Share Posted May 30, 2014 O, to ja będę miał prośbę o identyfikację, ale wieczorkiem, jak pstryknę fotki. Przedmiotem wątpliwości są dwa Pelikany 140, a dokładnie to z jakich lat produkcji pochodzą. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rittel Posted May 30, 2014 Report Share Posted May 30, 2014 Nie pytajcie mnie co to. Nie mam do niego stalówki. Więcej kiedy dostanę kilka piór z naprawy. Może jeszcze w tym miesiącu... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rbit9n Posted May 30, 2014 Report Share Posted May 30, 2014 oryginalny nie będę. dam trzy paski. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
_ded_ Posted May 30, 2014 Report Share Posted May 30, 2014 Zgodnie z zapowiedzią proszę o pomoc i identyfikacji roczników moich ptakunów. Jeśli to mozliwe oczywiście. Oba to 140, stalówki sygnowane tak samo. Różnice jakie ja zaóważyłem to krztałt klipsa i charakter stalówki. Jedna twarda i cienka, druga mięciutka i raczej gruba przy normalnym nacisku. przy mocniejszym fajny flex. Oba bardzo lubie choć ideałem byłby dla mnie mix obu w jednym, czyli cieniutko na dzień dobry, przy mocniejszym nacisku miękko i grubo Na przedostatniej fotce stalówka flexująca-ta troszkę garbata. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
konis Posted May 31, 2014 Report Share Posted May 31, 2014 Posypią się ptaki i ptasie kupy Pewnie tak. Ale pióra niemieckie, to nie tylko Pelikan i Montblanc. Osmia, Faber Castell, Lamy, Bohler, Soennecken, Geha, Kaweco i wiele innych. zdrówka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
konis Posted May 31, 2014 Report Share Posted May 31, 2014 No to zaczynamy w porządku alfabetycznym. Na początek dwa pióra produkowane przez Hermana Bohlera, jednego z założycieli Osmii. Bohler Gold. Bohler Sterling Silver. cdn zdrówka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kasiasemba Posted May 31, 2014 Report Share Posted May 31, 2014 to pierwsze cudowne! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
konis Posted May 31, 2014 Report Share Posted May 31, 2014 Na literkę G. Geha Goldwing. Graf von Faber Castell - Anello Titanium. cdn zdrówka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
konis Posted May 31, 2014 Report Share Posted May 31, 2014 Literka K - Kaweco. Dwa piórka, które bardzo lubię. Dodam tylko, że współczesne modele, próbujące nawiązać do chlubnych tradycji firmy, to już tylko łabędzi śpiew. Ale trzymam kciuki, może firma osiągnie ten poziom, którym chlubiła się przed laty. cdn zdrówka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
konis Posted May 31, 2014 Report Share Posted May 31, 2014 Literka O - Osmia. Moja ulubiona marka. Osmia 222. Osmia 446. W latach 50-tych Osmia była silną konkurencją dla Montblanca. Model 446 był alternatywą dla MB 146, a wyższy model Osmia 448 dla MB 149. Porównanie Osmii 446 z MB 146 G z lat pięćdziesiątych. W tych latach wybrałbym Osmię. Osmia 964. cdn zdrówka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
_ded_ Posted May 31, 2014 Report Share Posted May 31, 2014 To ja dorzucę jeszcze dwa semi flexy. Kaweco rocznik '50 i Geha tez z lat '50. Info o datach z aukcji Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Akszugor Posted May 31, 2014 Report Share Posted May 31, 2014 (edited) STELLA (Niemcy, 1960) - szkolne piórko z semi fleksem fot. JBM Faber-Castell Basic (black & silver, 2010) fot. Aksz Lamy (wersja forumowa, 2012) fot. Aksz Edited May 31, 2014 by Akszugor Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sylwia1gb Posted May 31, 2014 Report Share Posted May 31, 2014 W tym miesiącu tematem przewodnim są pióra wyprodukowane przez naszych zachodnich sąsiadów. Prezentujemy pióra niemieckie. temat dla mnie na czasie ostatnio piszę piórem Lamy Studio, ktore zaprojektowal niezyjący juz niestety szwajcarski architekt: Hannes Wettstein. podoba mi sie taka stylistyka Bauhausu... a pisze sie swietnie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ann_gd Posted May 31, 2014 Report Share Posted May 31, 2014 trochę się tego znalazło 3 Rotringi, Esprit, Freeway i Core Dwóch Dyplomatów spod znaku Adidasa, Traveller i Esteem Srebrny Senator i jego brat długopis, Pelikanem zajmiemy się za chwilę ależ one się błyszczą M150 Lamki, ALstar i Vista Póki co nieśmiertelny F-C Basic, Akszugora wpływ na mój wybór jest nader oczywisty Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
_ded_ Posted May 31, 2014 Report Share Posted May 31, 2014 I jeszcze najświeższy zakup. E-motion gruby na eM. Tłusta stalówka i korpus jak hipopotam. Bardzo fajnie pisze obiema stronami stalówki ale sądzę że można się nim z powodzeniem bronić też. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Karen Posted May 31, 2014 Report Share Posted May 31, 2014 Faber-Castell Loom PianoŁapie absolutnie wszystkie odciski palców i łatwo się rysuje, ale i tak je kocham. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
michalop Posted May 31, 2014 Report Share Posted May 31, 2014 to ja od drugiego końca : U jak Uhu, ... no i jeszcze stare Kaweco piotrek Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
_ded_ Posted May 31, 2014 Report Share Posted May 31, 2014 Czy Twoje Kaweco też ma flexa? Ciekaw jestem bo podobno te nowe już nie mają. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
konis Posted June 1, 2014 Report Share Posted June 1, 2014 Literka S - Soennecken. Soennecken 444. Soennecken S 6 - piórko szkole dla starszych klas. I piórko wyposażone w stalówkę S4, ale to nie jest piórko szkolne. To raczej taki budżeciak dla każdego. cdn zdrówka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
AquaMAN Posted June 1, 2014 Report Share Posted June 1, 2014 (edited) Ale mamy tu piękny wysyp Niemiaszków - Mnie ty brakuje jeszcze szkolnych piór Made in Germany. Lamy Safari/Allstar jest szkolne (no to oprócz Lamiaka). Edited June 1, 2014 by WaterMAN Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Akszugor Posted June 1, 2014 Report Share Posted June 1, 2014 Soennecken to wspaniałe pióra. To następny producent po Pelikanie, który znajdzie miejsce w moim piórniku Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rbit9n Posted June 2, 2014 Report Share Posted June 2, 2014 (edited) lamy 2000 pelikan m100 weiss Edited June 2, 2014 by rbit9n Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
aoirghe Posted June 2, 2014 Report Share Posted June 2, 2014 Pióro, które przypomina szpunt do beczki ewentualnie kołek na wampiry, ale jeśli zlekceważy się jego paskudny image, odkręci skuwkę i przyłoży do kartki papieru... to pisanie jest czystą poezją. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts