zutka Posted May 27, 2014 Report Share Posted May 27, 2014 Bardzo kusi mnie, by kupić pióro z fleksującą stalówką. Czytałam dobre opinie o piórach Mabie Todd - ale jestem zupełnie zielona w temacie. Czy możecie mi doradzić? Warto kupić to pióro: http://www.ebay.co.uk/itm/VINTAGE-MABIE-TODD-CO-LTD-SWAN-FOUNTAIN-PEN-/291150844764?pt=UK_Home_Garden_PensPencils_WritingEquipment_SM&hash=item43c9f1535c Czy ono ma tę stalówkę fleksującą czy nie? Czy to dobre pióro? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rittel Posted May 27, 2014 Report Share Posted May 27, 2014 Powinno mieć fleksującą stalówkę, ale jest szalenie małe, dlatego nie wiem czy to dobry pomysł na początek. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Akszugor Posted May 27, 2014 Report Share Posted May 27, 2014 Bardzo kusi mnie, by kupić pióro z fleksującą stalówką. Czytałam dobre opinie o piórach Mabie Todd - ale jestem zupełnie zielona w temacie. Czy możecie mi doradzić? Warto kupić to pióro: http://www.ebay.co.uk/itm/VINTAGE-MABIE-TODD-CO-LTD-SWAN-FOUNTAIN-PEN-/291150844764?pt=UK_Home_Garden_PensPencils_WritingEquipment_SM&hash=item43c9f1535c Czy ono ma tę stalówkę fleksującą czy nie? Czy to dobre pióro? Określ przedział cenowy, jaki możesz przeznaczyć na takie pióro. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
hako Posted May 27, 2014 Report Share Posted May 27, 2014 Fajne piórko. Ciekawe (czytaj rzadsze) ze względu na te zielone wstawki. Stalówki Nr 2 Swana często bywają co najmniej semi-flex. Z nałożoną na koniec pióra skuwką ringtopy mają normalną długość pozwalającą na oparcie pióra w siodełku dłoni. Ja polecam ten egzemplarz. Ale cena moze poszybować w ostatnim momencie ze względu na atrakcyjność modelu. hako Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zutka Posted May 28, 2014 Author Report Share Posted May 28, 2014 Określ przedział cenowy, jaki możesz przeznaczyć na takie pióro. Szczerze - nie wiem. Chciałabym niezłe pióro, ale jak najtańsze w kategorii "niezłe". Nie mam pojęcia, za ile można kupić stare pióro z taką stalówką, jaka mnie interesuje. Cena z aukcji wydaje mi się jeszcze do zaaprobowania i z tego, co czytałam, za taką kwotę można już nabyć niezłe piórko. Ale przyznam, że czuję się zagubiona w ilości marek, opinii... Fajne piórko. Ciekawe (czytaj rzadsze) ze względu na te zielone wstawki. Stalówki Nr 2 Swana często bywają co najmniej semi-flex. Z nałożoną na koniec pióra skuwką ringtopy mają normalną długość pozwalającą na oparcie pióra w siodełku dłoni. Ja polecam ten egzemplarz. Ale cena moze poszybować w ostatnim momencie ze względu na atrakcyjność modelu. hako To mnie zmartwiłeś Też podoba mi się to piórko, ale wolałabym, żeby nikt nie licytował Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zutka Posted May 28, 2014 Author Report Share Posted May 28, 2014 Powinno mieć fleksującą stalówkę, ale jest szalenie małe, dlatego nie wiem czy to dobry pomysł na początek. Czyli większe jest lepsze? W ogóle nie brałam tego pod uwagę. Musze w takim razie jeszcze sobie podoczytywać. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Romii Posted May 28, 2014 Report Share Posted May 28, 2014 Powiem z doświadczenia - nie napalaj się na to konkretne pióro. Jego cena poszybuje jak napisał wcześniej @hako. Poobserwuj miesiąc, dwa aukcje i dopiero rób przymiarki do zakupów. Zastanów się jeszcze czy będziesz tego pióra z flexem używać na codzień, czy tylko sporadycznie do napisania paru zdań. Bo jak masz zamiar nim pisać ciągle to musi być w idealnej kondycji. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kasiasemba Posted May 28, 2014 Report Share Posted May 28, 2014 Ceny są różne, można trafić. Ja kupiłam pióro z lat 50-tych z fleksem za 100zł z przesyłką, w stanie idealnym. Tak jak ktoś wyżej napisał, trzeba poobserwować i próbować. W którymś momencie ktoś zapomni zalicytować, albo komputer się komuś zawiesi, czy tam co Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Akszugor Posted May 28, 2014 Report Share Posted May 28, 2014 Ceny są różne, można trafić. Ja kupiłam pióro z lat 50-tych z fleksem za 100zł z przesyłką, w stanie idealnym. Tak jak ktoś wyżej napisał, trzeba poobserwować i próbować. W którymś momencie ktoś zapomni zalicytować, albo komputer się komuś zawiesi, czy tam co Jakie pióro Kasiu? A co do Swana z e-baya, to strasznie zapuszczony model. Nie widać dobrze na zdjęciach, ale spływak nie oryginalny, bo bez podpisu. Swan miał fioła na podpisywanie SWAN bądź "SWAN" wszystkich swych części w piórach, spływak, stalówka, skuwka, rączka, pokrętło tłoka... Mam Swana z lat 40-tych w stanie wzorowym. Zastanawiam się czy nie sprzedać Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rittel Posted May 28, 2014 Report Share Posted May 28, 2014 Czyli większe jest lepsze? W ogóle nie brałam tego pod uwagę. Musze w takim razie jeszcze sobie podoczytywać. Nie zawsze: http://www.piorawieczneforum.pl/index.php?/topic/2316-temat-miesiaca-gigantyczne-piora/ Chodzi o to, żeby pasowało rozmiarem do Twojej ręki - nie za duże i nie za małe. Zmierz swoje pióra, którymi dobrze Ci się pisze i będziesz mieć jakieś porównanie Mam Swana z lat 40-tych w stanie wzorowym. Zastanawiam się czy nie sprzedać Pokaż! Najlepiej na PW Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
aoirghe Posted May 28, 2014 Report Share Posted May 28, 2014 Mam Swana z lat 40-tych w stanie wzorowym. Zastanawiam się czy nie sprzedać Trzymałam w ręku to piórko, potwierdzam, że fajnie pisze Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kasiasemba Posted May 28, 2014 Report Share Posted May 28, 2014 Jakie pióro Kasiu? A co do Swana z e-baya, to strasznie zapuszczony model. Nie widać dobrze na zdjęciach, ale spływak nie oryginalny, bo bez podpisu. Swan miał fioła na podpisywanie SWAN bądź "SWAN" wszystkich swych części w piórach, spływak, stalówka, skuwka, rączka, pokrętło tłoka... Mam Swana z lat 40-tych w stanie wzorowym. Zastanawiam się czy nie sprzedać Watermana Championa. Mi też możesz pokazać tego Swana Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
aoirghe Posted May 28, 2014 Report Share Posted May 28, 2014 Nie zawsze: http://www.piorawieczneforum.pl/index.php?/topic/2316-temat-miesiaca-gigantyczne-piora/Mój Boże! Co to za potwór? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zutka Posted May 28, 2014 Author Report Share Posted May 28, 2014 Jakie pióro Kasiu? A co do Swana z e-baya, to strasznie zapuszczony model. Nie widać dobrze na zdjęciach, ale spływak nie oryginalny, bo bez podpisu. Swan miał fioła na podpisywanie SWAN bądź "SWAN" wszystkich swych części w piórach, spływak, stalówka, skuwka, rączka, pokrętło tłoka... Mam Swana z lat 40-tych w stanie wzorowym. Zastanawiam się czy nie sprzedać Też bym chciała zobaczyć Co do stanu TEGO pióra - też pomyślałam, ze jest trochę zaniedbane, ale widząc to, co robicie z piórami, by przywrócić im blask pomyślałam, że i to da się ogarnąć. Na oryginalność uwagi nie zwróciłam. Nie zawsze: http://www.piorawieczneforum.pl/index.php?/topic/2316-temat-miesiaca-gigantyczne-piora/ Chodzi o to, żeby pasowało rozmiarem do Twojej ręki - nie za duże i nie za małe. Zmierz swoje pióra, którymi dobrze Ci się pisze i będziesz mieć jakieś porównanie Pokaż! Najlepiej na PW Najlepiej pisze mi się Hero 330 - cienkim i niedużym, więc małe pióro będzie dla mnie tym najlepszym - tak sądzę W ogóle przymierzałam się jeszcze do zakupu nowego Noodler's Ahab, ale opinie są tak różne, że zwątpiłam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kasiasemba Posted May 28, 2014 Report Share Posted May 28, 2014 Noodlersa sobie daruj. Co do oryginalności, pewności nie ma. Mój Swan na ten przykład napis na spływaku ma, ale tak starty, że jak ktoś nie wie, że powinien tam być, to nie wiem, czy go dojrzy. zawsze możesz poprosić sprzedawcę o dodatkowe zdjęcia Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zutka Posted May 28, 2014 Author Report Share Posted May 28, 2014 Jeszcze takie wypatrzyłam: http://allegro.pl/pioro-swan-nr6142-z-roku-1938-swietny-zielony-flex-i4253897811.html Łaaadne Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Romii Posted May 28, 2014 Report Share Posted May 28, 2014 Ładnych piór na aukcjach jest dużo. Za którymś razem trafisz na to odpowiednio fleksujace. Niestety jak ktoś napisał na aukcji - celujesz w pióro, które ma ponad 70 lat - nie bądź zdziwiona, jeśli coś z nim nie będzie tak. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zutka Posted May 28, 2014 Author Report Share Posted May 28, 2014 (edited) Ładnych piór na aukcjach jest dużo. Za którymś razem trafisz na to odpowiednio fleksujace. Niestety jak ktoś napisał na aukcji - celujesz w pióro, które ma ponad 70 lat - nie bądź zdziwiona, jeśli coś z nim nie będzie tak. Na razie się zachwycam. Słucham doświadczonych. Pooglądam sobie,douczę się i zacznę konkretne poszukiwania. Teraz mam lekki zawrót głowy,bo piór dużo i opinii też. Ale przynajmniej jak już kupię, to będzie to udany zakup. Ps. No chyba że trafi się coś niespodziewanie Edited May 28, 2014 by zutka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Romii Posted May 28, 2014 Report Share Posted May 28, 2014 Proszę bardzo: http://www.ebay.pl/itm/Namiki-Falcon-Fountain-Pen-Black-Resin-Broad-60252-B-/281102571556 o Falconie poczytasz w necie/ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zutka Posted May 28, 2014 Author Report Share Posted May 28, 2014 Za drogi... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
aoirghe Posted May 28, 2014 Report Share Posted May 28, 2014 Zajrzyj tutaj: http://www.piorawieczneforum.pl/index.php?/topic/4600-flexy-temat-zbiorczy/ sporo piór z flexem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zutka Posted May 28, 2014 Author Report Share Posted May 28, 2014 Dzięki Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Akszugor Posted May 28, 2014 Report Share Posted May 28, 2014 Nie ukrywam, że gustuję w starych piórach. Niektóre nowe nie zasługują na swą cenę. A nowe tak samo się psują, jak stare, ba, czasem nawet przed zakupem są już uszkodzona bądź niedopracowane (mowa o nowych). Odrestaurowane, stare pióro ze złotą stalówką - miód na me serce i święto dla dłoni. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts