Mayen Posted May 26, 2014 Report Share Posted May 26, 2014 Witam, poszukuję pióra wiecznego i jest mi naprawdę trudno dokonać wyboru. Po pierwsze pióro musi być baaardzo wytrzymałe, przez najbliższy rok musi wytrzymać minimum kilkaset stron a4 na miesiąc, a potem studia, to może trochę ulgi dostanie. Chciałbym, aby było metalowe, ale nie emaliowane, ponieważ już miałem kilka piór (i czego wstydzę się ) nie wytrzymały przez lata szkoły, pierwszym uszkodzeniem była zawsze farba (i "ostatecznym" stalówka), teraz już trochę zmądrzałem i postanowiłem wrócić do piór . Waga dla mnie jest nieważna, stalówka... hmm najpraktyczniejsza była by XF, ale boję się, że jak kupię jakiś bardzo ładny tusz, to może on nie pokazywać swojej pełnej krasy (koloru). Podoba mi się bardzo Sheaffer Intensity. Cena: w zestawie z tuszem chciałbym zejść poniżej 300 zł. Z góry dziękuję za pomoc Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Akszugor Posted May 26, 2014 Report Share Posted May 26, 2014 Ja zawsze i wszędzie będę polecał Pelikany Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Restoration Posted May 27, 2014 Report Share Posted May 27, 2014 cos takiego moze? cena to jakies 280-290zl (w pl) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mayen Posted May 27, 2014 Author Report Share Posted May 27, 2014 Ten Faber przemawia do mnie, ale są też o nim opinie, że lubi dużo atramentu lać i boję się, że przy moich notatkach (chem i mat) może mi zlać się tekst. Akszugor, a dokładnie? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Akszugor Posted May 27, 2014 Report Share Posted May 27, 2014 Jeśli metalowe z cienką stalówką to Sheaffer Agio. Bardzo lubię ten model. Jeśli Pelikan to polecam stare modele, co prawda nie są metalowe, ale wytrzymałe i prawdę mówiąc nie ma co się zepsuć w Pelikanie. Pobieranie atramentu proste jak drut, pojemność spora, stalówki złote i piszą jak marzenie. Ceną do 300-350 powinieneś osiągnąć większość fajnych modeli 400, 300, 140. Kolory i rozmiary stalówek do wyboru Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mayen Posted May 27, 2014 Author Report Share Posted May 27, 2014 (edited) Sheaffer Agio też całikem śliczny, co do Pelikanów to podoba mi się bardzo M150. I mam uraz do używanych rzeczy, odkąd spędziłem kilka mc na zabawie z reklamacją. To są moje "relikwie" i od lewej, które najnaj lubiłem i to jest styl który uwielbiam i może coś podobnego, nie licząc Parker Urban Premium, które zostało mi ukradzione . Tak, wszystkie są uszkodzone tak samo - stalówka(może później założe temat na naprawie, to coś wymyślę ). Edit:hmm nie chce dodać zdj Edit2: udało się Edited May 27, 2014 by Mayen Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest nilfein Posted May 27, 2014 Report Share Posted May 27, 2014 A co konkretnie robisz ze stalkami? Aha, no i do piór to polecamy raczej atrament niż tusz... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mayen Posted May 27, 2014 Author Report Share Posted May 27, 2014 (edited) Za młodszego najzwyczajniej spadały mi z ławki przez nieuwagę i co najdziwniejsze nie musiały nawet lądować prosto na stalkę, żeby ją wykrzywić. A tusz to takie przyzwyczajenie . Ostatecznie mam w szawce Parkera Quink czarny i niebieski Pelikan 4001, więc może skuszę się wyjść poza budżet Edited May 27, 2014 by Mayen Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alveryn Posted May 27, 2014 Report Share Posted May 27, 2014 Tego Prelude mocno artystycznie rozgiąłeś. Niezły talent. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mayen Posted May 27, 2014 Author Report Share Posted May 27, 2014 To były paniczne naprawy... ehhh Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
piter22 Posted May 27, 2014 Report Share Posted May 27, 2014 Zębami? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mayen Posted May 28, 2014 Author Report Share Posted May 28, 2014 Przeważnie takimi dużymi szczypcami, ale i tak stalki były nie lekko wygięte, ale 90 stopni. Ostatecznie kupiłem Faber-Castell e-motion i tylko czekam żeby załadować go koenigsblau . Sheaffer będzie też, bo strasznie mnie urzeka klasycznością, ale następnym razem Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Romii Posted May 28, 2014 Report Share Posted May 28, 2014 Za młodszego najzwyczajniej spadały mi z ławki przez nieuwagę i co najdziwniejsze nie musiały nawet lądować prosto na stalkę, żeby ją wykrzywić. A tusz to takie przyzwyczajenie . Ostatecznie mam w szawce Parkera Quink czarny i niebieski Pelikan 4001, więc może skuszę się wyjść poza budżet Kiler prawdziwy Kiler . Przerzuć się na najtańsze Vector-y do czasu aż przestaną spadać z ławki . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mayen Posted May 28, 2014 Author Report Share Posted May 28, 2014 Romii, to było spokojnie 9-5 lat temu i już nie mam takiego problemu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts