marek91 Posted May 23, 2014 Report Share Posted May 23, 2014 Witajcie,Tak jak obiecałem w przywitalnym poście zaprezentuję Wam dzisiajmoją małą (lecz sukcesywnie rozwijaną) kolekcję długopisów.Cała przygoda zaczeła się ok 3 lat temu kiedy to na Discovery trafiłemna odcinek programu "how it's made" gdzie pokazywali proces produkcjipiór i długopisów z okładzinami z drewna.Jako, że jestem gadżeciarzem, moja podświadomosć zaczęła krzyczeć:"chcesz takie coś!", laptop, allegro i... pierwsze rozczarowanie...jedyne co znalazłem to jakiś chiński zestaw pióro + długopis w ceniekilkudziesięciu złotych wykonany z bliżej nieokreślonego gatunku drewna,oprócz tego trafiłem też na jakiś produkt bodajże parkera.Jednak problemy widziałem dwa, jeśli chodzi o gadżety to nie przepadamza produktami masowymi, już tak mam że jeśli coś mają wszyscy to ja automatyczniejuż tego nie chcę Drugim problemem okazała się cena, chiński zestaw był zbyt tani jak na taki gadżeta drugi produkt był zbyt drogi, jak dobrze pamiętam to cena oscylowała w okolicach500zł a wydać chciałem najwyżej połowę tego.Jako że strasznie się napaliłem na jakiś przyrząd do pisania to ostateczniekupiłem chińskie pozłacane pióro firmy picasso, mam je do dziś i bardzo je lubię.Minęło 2,5 roku, temat czegoś piszącego z drewna przewijał się w mojej głowie corazczęściej, jako że od jakiegoś czasu prowadziłem już firmę i miałem odpowiednie środkizdecydowałem że zamiast kupić jaiejś produkt znanej marki wyprodukuję swój własnydługopis lub pióro.Pierwszy miesiąc zleciał mi na szukaniu dostawców, oglądaniu filmików z produkcji itd.Zajmowałem się tym głównie po godzinach, ot tak w ramach rozrywki.Części i osprzęt sprowadziłem z USA, żeby opłaciło się to sprowadzić musiałem kupić ponad 100 zestawów.Gdy dotarły części stwierdziłem, że jak już coś robić to z klasą, więc zamiast zwykłej sosny,dębu czy lipy, zacząłem rozglądać się za egzotycznymi gatunkami drewna, ostatecznieudalo mi się dorwać w przystępnej cenie czarny heban, redheart, amarant i osage orange.Kolejny miesiąc zleciał mi na dopracowywaniu procesu produkcji (lepsze określenie wyrobu)długopisów.Problemy miałem ze wszystkim, z cięciem, wierceniem, frezowaniem, toczeniem, szlifowaniem, lakierowaniem i składaniem.Gdy zrobiłem te upragnione kilka sztuk dla siebie stwierdziłem, że otworzę sklep ze swoimi wyrobami,robię to jednak bardziej hobbystycznie niż biznesowo,nie jestem nastawiony na masową produkcję, zależy mi na wyjątkowości produktu.Nie podam tu linku do sklepu bo nie lubie spamować, mam nadzieje że zrozumicie,gdyby ktoś był chętny to zapraszam do kontaktu na PW.Mam też w planie wyrób piór wiecznych, jednak póki co nie chcę pakować w tą zabawe jakiejśdużej kasy, szczególnie że robię to głównie dla siebie.Najważniejsze, wszystkie sugestie i porady mile widziene! Mam nadzieję że przypadną Wam do gustu p.s macie łatwe uploadowanie zdjęć, podoba mi się!pozdrawiamMarek Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ann_gd Posted May 23, 2014 Report Share Posted May 23, 2014 ależ zdolna młodzież nam rośnie! pierwsze z lewej kobiece wersje slim z klipsem jak Diplomat przypadły mi do gustu najbardziej, jestem pod wrażeniem! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
piter22 Posted May 23, 2014 Report Share Posted May 23, 2014 Piękne! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
visvamitra Posted May 23, 2014 Report Share Posted May 23, 2014 Ładne Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
AquaMAN Posted May 23, 2014 Report Share Posted May 23, 2014 No to już prosta droga do produkcji piór z drewna. Musisz tylko opracować sposób mocowania skuwki, czy ma być zakręcana na korpusie, czy zatykana na sekcji. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kasiasemba Posted May 23, 2014 Report Share Posted May 23, 2014 Ładne, szkoda że długopisy Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MrSteelNib Posted May 23, 2014 Report Share Posted May 23, 2014 Gdyby to były pióra... Bardzo mi się podobają. Gratuluję samozaparcia. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ju994lo Posted May 23, 2014 Report Share Posted May 23, 2014 Wyglądają super! Będę śledził ten wątek Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
marek91 Posted May 24, 2014 Author Report Share Posted May 24, 2014 Dzięki za słowa uznania, pióra mam w planach - jak najbardziej, niestety póki co ograniczają mnie fundusze, tym bardziej że pióra to dość droga impreza, tak więc najprawdopodobniej w pióra będe się bawił dopiero za 3-4 miesiące. No chyba że znalazło by cię 10-15 chętnych na długopisy Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
visvamitra Posted May 24, 2014 Report Share Posted May 24, 2014 Napisz mi link twego sklepu na PW. Ja wprawdzie długopisów nie dotykam, ale może mógłbym komus na prezent coś zanabyć, o ile ceny mnie nie zabiją Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zutka Posted May 24, 2014 Report Share Posted May 24, 2014 Jestem pod wrażeniem! Gratuluję pomysłu i zdolności. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zutka Posted May 24, 2014 Report Share Posted May 24, 2014 Napisz mi link twego sklepu na PW. Ja wprawdzie długopisów nie dotykam, ale może mógłbym komus na prezent coś zanabyć, o ile ceny mnie nie zabiją Też poproszę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
foxy Posted May 24, 2014 Report Share Posted May 24, 2014 Brawo! Ja też poproszę link Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mlody Posted August 17, 2014 Report Share Posted August 17, 2014 Podeślij mi również adres sklepu I leć z tematem tych piór )) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Felicja Posted August 17, 2014 Report Share Posted August 17, 2014 Baardzo udane Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
silesiaus Posted August 17, 2014 Report Share Posted August 17, 2014 poproszę o link na PW. Gratuluję pomysłu i wykonania Eko cacka są na naboje "parkerowskie"? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
endoor Posted August 18, 2014 Report Share Posted August 18, 2014 Piękne wyroby. Patrząc na ostatnie zdjęcie zacząłem zastanawiać się, czy może robisz też ołówki automatyczne? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Czarodziej Posted September 7, 2014 Report Share Posted September 7, 2014 Poproszę również na PW link do sklepu :-) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
magass Posted November 15, 2015 Report Share Posted November 15, 2015 poprosił bym też o link piękne Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pan_Q Posted November 15, 2015 Report Share Posted November 15, 2015 Długopisy górą Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
fasolus Posted March 12, 2016 Report Share Posted March 12, 2016 Po co Ci aż taka kolekcja? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
VojtasK Posted March 12, 2016 Report Share Posted March 12, 2016 A po co było czytać treść całego wątku? Ważne było "nabicie" ✔kolejnego posta...?? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rbit9n Posted March 14, 2016 Report Share Posted March 14, 2016 A po co było czytać treść całego wątku? Ważne było "nabicie" ✔kolejnego posta... ale giełda odblokowana, nieprawdaż? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
VojtasK Posted March 14, 2016 Report Share Posted March 14, 2016 Prawdaż, prawdaż... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
YAMAHAL Posted March 14, 2016 Report Share Posted March 14, 2016 ale giełda odblokowana, nieprawdaż? Czyżby kolejny <<< Amato - na chwile >>>? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts