visvamitra Posted April 25, 2014 Report Share Posted April 25, 2014 (edited) Brilliant Red Pelikana to chyba najbrzydsza ze znanych mi czerwieni. Mówię NIE. INFORMACJE / PARAMETRY Producent: Pelikan Kolor: Brilliant Red Opakowanie: kałamarz o objętości 30 ml Cena: między 9 - 11 PLN za kałamarz o pojemności 30 ml Nasycenie: dobre Przepływ: dobry w Pilocie 78 G z blaszką B Cieniowanie: nie za silne Jakość linii: dobra Osadzanie się na stalówce: nie zauważyłem Wpełzanie na stalówkę: nie zauważyłem Rozruch: szybki Przebijanie: nie przebija na Oxfordzie ani na PolJecie. Na innych papierach nie próbowałem. Wysychanie: OK MOJA OCENA: Nudna, bezpłciowa landrynka. Nie. Po prostu nie. ZDJĘCIA (Pismo + cieniowanie): recenzję napisałem piórem Pilot 78G ze stalówką B 1. Na papierze Rhodia Edited April 25, 2014 by visvamitra Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nicpon Posted April 25, 2014 Report Share Posted April 25, 2014 Trochę pomarańczowa ta czerwień... Ale w sumie to nawet mogłaby się podobać w pewnych zastosowaniach Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
visvamitra Posted April 25, 2014 Author Report Share Posted April 25, 2014 @Nicpon - i to właśnie problem z tą "czerwienią". Czerwienią to ona tylko chce być. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
AquaMAN Posted April 25, 2014 Report Share Posted April 25, 2014 Ten atrament może mieć swoich fanów chyba tylko ze względu na cenę, ja dodam od siebie, że nie nadaje się do mieszania z innymi atramentami, bo tworzą się farfocle, które zatykają kapilary spływaka i pióro nie chce pisać. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
aoirghe Posted April 25, 2014 Report Share Posted April 25, 2014 Dobrze wiedzieć, żeby nie mieszać. Kolor bez rewelacji, ale właściwości ma niezłe, nie miałam z nim żadnych problemów, startował, jak marzenie, spływał w sam raz, nie ma się do czego przeczepić. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ann_gd Posted April 25, 2014 Report Share Posted April 25, 2014 jaskrawy, do sprawdzania kolosów jak znalazł Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kasiasemba Posted April 25, 2014 Report Share Posted April 25, 2014 jaskrawy, do sprawdzania kolosów jak znalazł nieeee, brzydactwo okropne. kupiłam go i część zużyłam do mieszanek, a część wylałam, taki był brzydki... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
visvamitra Posted April 25, 2014 Author Report Share Posted April 25, 2014 @kasiasemba - nie dziwię ci się Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ender Posted April 25, 2014 Report Share Posted April 25, 2014 Nie,... stanowcze Nie... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Cwiekoszczak Posted April 25, 2014 Report Share Posted April 25, 2014 (edited) Strzasznie badziewny atrament, mi zapychał pióra bardziej niż kwiatuszki od Diamine. Edited April 25, 2014 by Cwiekoszczak Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rittel Posted April 25, 2014 Report Share Posted April 25, 2014 Dobrze wiedzieć, żeby nie mieszać. Kolor bez rewelacji, ale właściwości ma niezłe, nie miałam z nim żadnych problemów, startował, jak marzenie, spływał w sam raz, nie ma się do czego przeczepić. Jest się do czego przyczepić. Robi koszmarne wykwity. To jedyny atrament, którego używałem z tą przypadłością. Oddałem go siostrze... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
visvamitra Posted April 26, 2014 Author Report Share Posted April 26, 2014 @Rittel, ty chyba swojej siostry nie lubisz Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
aoirghe Posted April 26, 2014 Report Share Posted April 26, 2014 Jest się do czego przyczepić. Robi koszmarne wykwity. To jedyny atrament, którego używałem z tą przypadłością. Oddałem go siostrze... No cóż, mi nie robił, ale to przecież kwestia pióra i daleka jestem od tego, by nie skorzystać na doświadczeniu innych <wylewa Pelikana do sedesu, niech sobie tam robi wykwity>... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zutka Posted May 30, 2014 Report Share Posted May 30, 2014 jaskrawy, do sprawdzania kolosów jak znalazł Zgadzam się nieeee, brzydactwo okropne. kupiłam go i część zużyłam do mieszanek, a część wylałam, taki był brzydki... Piękny nie jest, ale wypracowania gimnazjalistów też nie, więc... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kasiasemba Posted May 30, 2014 Report Share Posted May 30, 2014 ja sprawdzam licealistom. i to ma być dla mnie przyjemność,więc wiesz Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zutka Posted May 30, 2014 Report Share Posted May 30, 2014 Wyszłabym od tego, czy sprawdzanie może być przyjemnością Ale jak skończę pelikana, sięgnę po inną czerwień - już nawet wiem, jaką. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kasiasemba Posted May 30, 2014 Report Share Posted May 30, 2014 Może, może. choć zazwyczaj to jednak orka na ugorze czego uczysz? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zutka Posted May 30, 2014 Report Share Posted May 30, 2014 Języka ojczystego. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kasiasemba Posted May 30, 2014 Report Share Posted May 30, 2014 w? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zutka Posted May 30, 2014 Report Share Posted May 30, 2014 W wiejskim gimnazjum. Moi uczniowie mówią, że na Śląsku, ale nie można im wierzyć - bo to Zagłębie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
piter22 Posted May 31, 2014 Report Share Posted May 31, 2014 Sosnowiec? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zutka Posted May 31, 2014 Report Share Posted May 31, 2014 Sosnowiec? Na szczęście nie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
empi Posted July 29, 2014 Report Share Posted July 29, 2014 Możliwe że będzie mi potrzebna jakaś czerwień, ale raczej nie ta. Wychowałem się w "Trójkącie Trzech Cysorzy" . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomtol Posted July 29, 2014 Report Share Posted July 29, 2014 Ja również odradzam, zakupiłem przed przeczytaniem jakichkolwiek informacji o tym atramencie. Atrament jest blady, bez wyrazu. Choć dopiero zaczynam świadomą przygodę z piórami i nie znam się za bardzo, to nie kryłem rozczarowania przy tym jak i innych atramentach Pelikana. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
visvamitra Posted July 29, 2014 Author Report Share Posted July 29, 2014 Wypróbowałem już całkiem sporo atramentów i muszę przyzać, że Brilliant Red Pelikana jest jednym z najgorszych w ogóle. Jest to TOTALNE badziewie, które radzę omijać z daleka. Gorszy jest chyba tylko Onyx od Diamine. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts