reflex1 Posted April 22, 2014 Report Share Posted April 22, 2014 Witam, taki oto ambaras: otrzymałem w prezencie śliczne piórko Sheaffer Gift 300. Do pióra dołączony był tłoczek z charakterystyczną metalową końcówką u wylotu. Mam jednak wątpliwości czy ten tłoczek pasuje odpowiednio do pióra. Zauważyłem bowiem, że "siedzi" w piórze niepokojąco luźno, zupełnie inaczej niż inne moje tłoczki w pozostałych piórach. W tym brakuje wyraźnego oporu, który jest charakterystyczny przy wkładaniu np naboju z atramentem. Poza tym zamocowany tłoczek swobodnie się obraca wokół własnej osi co wydaje i się dość dziwne. Czy ten "typ" tak ma czy cos jest w tym przypadku niewporządku? Proszę o radę to w końcu Sheaffer... Pozdrawiam Paweł Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kasiasemba Posted April 22, 2014 Report Share Posted April 22, 2014 ale działa ok, czy chlapie atramentem? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ann_gd Posted April 22, 2014 Report Share Posted April 22, 2014 w Preludzie tłoczek wchodzi bardzo ciasno, ja go niemal wkręcam, żeby umiejscowić w sekcji. boś tu chyba nie jest tak. sprawdziłeś, czy nie masz jakiegoś pęknięcia? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
reflex1 Posted April 22, 2014 Author Report Share Posted April 22, 2014 Niby wszystko OK, ale przy próbie wyjęcia tłoczka z niewielką ilością atramentu cały się pobabrałem. Metalowa szyjka konwertera nosi ślady atramentu po zewnętrznej stronie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kasiasemba Posted April 22, 2014 Report Share Posted April 22, 2014 reklamuj go Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ann_gd Posted April 22, 2014 Report Share Posted April 22, 2014 to coś masz pęknięte, tak na moje. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
vela44 Posted April 22, 2014 Report Share Posted April 22, 2014 Ja mam Gift 100 od niedawna, pamiętam, że mój tłoczek też po prostu wsunęłam lekko i żadnego pykniecia czy większego oporu nie było. Zaniepokoiło mnie to, ale zaciągnęłam atrament, pióro pisze, nic się nie wylewa, widać tak musi być. Nie próbowałam wyjąc tłoczka od wtedy, żeby nie kusić losu, bo cała konstrukcja jest na moje niestabilna. Może jakiś posiadacz Gifta się wypowie? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pior_nick Posted April 22, 2014 Report Share Posted April 22, 2014 Przy wyciąganiu tłoczka pióro odwracam stalówką do góry, ale to chyba oczywiste Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Andrew Posted April 22, 2014 Report Share Posted April 22, 2014 W moim Gift 100 tłoczek wchodzi w wyraźnym oporem, więc albo z powtarzalnością wymiarów mają problemy, albo tłoczek do wymiany Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
reflex1 Posted April 22, 2014 Author Report Share Posted April 22, 2014 No to mam dylemat...Moze wypowie się jeszcze ktoś kto używa Gift 300 z tłoczkiem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
reflex1 Posted April 22, 2014 Author Report Share Posted April 22, 2014 Jutro wysyłam piórko z reklamacja. Dziękuję za rady. Mam nadzieję że reklamacja zostanie uwzględniona. Po wszystkim zdam relację. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ann_gd Posted April 22, 2014 Report Share Posted April 22, 2014 do Preluda nawet nabój ciasno wchodzi, a spływaki raczej mają na jedno kopyto robione. dawaj znać, jak reklamacja się rozstrzygnie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Interaktywny Posted April 22, 2014 Report Share Posted April 22, 2014 (edited) Tłoczek powinien wchodzić z oporem. Generalnie stosuje naboje, bo przygoda z tłoczkiem zakończyła się niepowodzeniem. Atrament nie spływał dobrze. Po odwróceniu do góry nogami i ponownie do pisania pozostaje u góry tłoczka. Na forum sugerowano zmianę atramentu. Ale nalany strzykawką do pustego naboju problemu nie było. Próbowałem Sheaffer Blue-black i Pelikan Edelstein Topaz. W sprawie tloczkow odsylam też do http://www.piorawieczneforum.pl/index.php?/topic/4630-sheaffer-300-gift-collection-konwerter-t%C5%82oczek/ Edited April 22, 2014 by Interaktywny Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ann_gd Posted April 22, 2014 Report Share Posted April 22, 2014 w naboju chyba zostaje kuleczka, co jest pomocne przy spływaniu atramentu w dół, ale to już wtrącałam w tym temacie, który podlinkowałeś Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Interaktywny Posted April 22, 2014 Report Share Posted April 22, 2014 Zgadza się. To na pewno pomaga Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
reflex1 Posted April 24, 2014 Author Report Share Posted April 24, 2014 Pióro już do mnie wraca. Reklamacja została uznana. Jutro spodziewam się przesyłki, wówczas opowiem co i jak Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
vela44 Posted April 24, 2014 Report Share Posted April 24, 2014 Szybko poszło. Czekamy na rezultaty. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
reflex1 Posted April 29, 2014 Author Report Share Posted April 29, 2014 Szybko poszło. Czekamy na rezultaty. Mogę się już cieszyć na nowo piórem Sheaffer. Tłoczek siedzi w piórze pewnie i ciasno. Nic się nie leje a atrament pobierany jest bezproblemowo. Firmie z Krakowa dziękuję za szybką realizację reklamacji. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
vela44 Posted April 29, 2014 Report Share Posted April 29, 2014 To miłego użytkowania Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts