visvamitra Posted March 5, 2014 Report Share Posted March 5, 2014 (edited) Próbkę Oxblood zassałem od Janykiela. Dziękuję. Można odnieść wrażenie, że jest to atrament dość popularny - zrecenzowali go już rbit9n , Akszugor , Mariusz888. I bardzo dobrze - można porównywać skany i punkty widzenia. Ślad pozostawiony patyczkiem higienicznym: ZDJĘCIE: SKAN: KLEKS: Dwie krople atramentu na ręczniku kuchennym: Mój program graficzny widzi ten kolor tak: INFORMACJE / PARAMETRY Producent: Diamine Kolor: Oxblood Opakowanie: kałamarz o objętości 30 lub 80 ml Dostępność w Polsce: dobra Cena: ok. 12-15 PLN za 30 ml, 35-40 PLN za 80 ml Nasycenie: silne Przepływ: dobry Cieniowanie: silne, bardzo mi się podoba Jakość linii: dobra Osadzanie się na stalówce: nie zauważyłem Wpełzanie na stalówkę: jak wyżej Rozruch: szybki Przebijanie: przebija na słabej jakości papierze Strzępienie: strzępi trochę na papierze Mondi Wysychanie: ok. 15 - 20 sekund na papierze Oxford MOJA OCENA: SUPER! SKANY (Pismo + cieniowanie): recenzję napisałem piórem Pilot 78G ze stalówką B 1. Na papierze no-name w firmowym notatniku 2. Na papierze OXFORD Edited March 5, 2014 by visvamitra Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
piotrsajnog Posted March 5, 2014 Report Share Posted March 5, 2014 Piękny on jest Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ann_gd Posted March 5, 2014 Report Share Posted March 5, 2014 do czorta, tak cudo. no to będę teraz jakiegoś Demon(nstrator)a szukać, przerabiać na zakraplacz i będzie pięknie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted March 5, 2014 Report Share Posted March 5, 2014 Bardzo lubię ten atrament, jest niebanalny. Czułem, że Ci się spodoba. No i nazwa adekwatna do koloru i jego zachowania na papierze. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kasiasemba Posted March 5, 2014 Report Share Posted March 5, 2014 kolor na zdjęciu bardzo odbiega od skanu. skan wpada w bordo, bardzo mi się podoba-taki jest naprawdę? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bosa Posted March 5, 2014 Report Share Posted March 5, 2014 Uwielbiam tego pana Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rbit9n Posted March 5, 2014 Report Share Posted March 5, 2014 (edited) kolor na zdjęciu bardzo odbiega od skanu. skan wpada w bordo, bardzo mi się podoba-taki jest naprawdę? zasadniczo, to oxblood to jest taki kolor: ale w rzeczywistości atrament jest bardziej taki: czyli cherry, a nie oxblood. jako że mam glany wiśniowe, to mi ten stan rzeczy pasuje nawet. Edited March 5, 2014 by rbit9n Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
visvamitra Posted March 5, 2014 Author Report Share Posted March 5, 2014 Zdjęcia robię zawsze w świetle słonecznym. Bardzo je lubię, bo ukazują bogactwo kolorów lepiej niż skany, ale o ile ktoś nie pisze mokrą stalówką na papierze satynowanym Mondi w samo południe i na zewnątrz, kolor będzie bliższy kolorowi na skanach Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kasiasemba Posted March 5, 2014 Report Share Posted March 5, 2014 Zdjęcia robię zawsze w świetle słonecznym. Bardzo je lubię, bo ukazują bogactwo kolorów lepiej niż skany, ale o ile ktoś nie pisze mokrą stalówką na papierze satynowanym Mondi w samo południe i na zewnątrz, kolor będzie bliższy kolorowi na skanach a to świetnie, super jest Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Inekane Posted March 5, 2014 Report Share Posted March 5, 2014 Podobny do De Atramentis Cherry... jak wisienkę zrecenzujesz to wrzuć porównanie Jestem ciekawa jak to wygląda. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ender Posted March 5, 2014 Report Share Posted March 5, 2014 Wszyscy są jak na razie na tak... jak widzę tylko dla pełni obrazu jakieś porównanie do paru podobnych by się zdało... sam kolor jak zwykle u każdego ciut inaczej będzie wyglądał, a pojęcie o odchyłach tylko poprzez porównanie można posiąść... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
aoirghe Posted March 5, 2014 Report Share Posted March 5, 2014 Przy takich porównaniach jest szansa, że któryś z porównywanych atramentów samemu się posiada i łatwiej wyrobić sobie wówczas opinię o wszystkich pozostałych. Kolor wygląda na bardzo atrakcyjny. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Geralt Posted March 5, 2014 Report Share Posted March 5, 2014 Bardzo ładny kolor. Świetny dla nauczyciela w jakiejś prestiżowej szkole angielskiej. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts