aoirghe Posted February 23, 2014 Report Share Posted February 23, 2014 Czy watermanowska przedwojenna stalówka NW3 pasuje do każdego modelu Watermana? A do innego pióra? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Inekane Posted February 23, 2014 Report Share Posted February 23, 2014 (edited) Uuuu, ładna stalówka. Wszystkie dwa moje Watermany to też wintydże ale pisałam pożyczonym Hemiszem i wątpię czy NW5 by tam pasowała. Edit: Nie będzie. Tak wygląda W3 która jest niemalże identyczna do NW3 A tak Watermanowskie (zdjęcie z fpn). Od lewej Watermanowskie to Hemi, Preface, Charleston Edited February 23, 2014 by Inekane Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
aoirghe Posted February 23, 2014 Author Report Share Posted February 23, 2014 Czyli stalówka NW3 pasuje tylko do Watermana z numerem 3 na końcu? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Inekane Posted February 23, 2014 Report Share Posted February 23, 2014 (edited) Niekoniecznie ale musisz szukać starego pióra. Przed kupieniem swojej 515 z NW5 miałam w ręce Watermana z W2. Chwilę bo chwilę ale nie wydaje mi się, żeby różnica rozmiarów była duża. Zazwyczaj w Watermanowskich stalówkach (np. Ideal) liczba oznaczała rozmiar ale tu nie jestem pewna, brakuje mi porównania. Edit: Problemem może być jeszcze spływak. Ja swojej 515 nie rozmontowuję ale jest tam płaski, klasyczny, charakterystyczny dla starych piór (i flexów) płaski spływak. Nie wiem czy zwykły wydoli takiej stalówce przy kresce BB. Edited February 23, 2014 by Inekane Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts