tsyrawe Posted February 6, 2014 Report Share Posted February 6, 2014 (edited) Przygotowuję materiał do paru postów; niestety troche to zajmie, dłużej niż sądziłem. Tymczasam więc, ciekawostka z mojej ulubionej książki p pożółkłych, starych kartkach — "Sweet Roman Hand" — która stała się moją książką nierozłączką, biblią italiki i źródłem inspiracji. Oto pismo angielskiej królowej Elżbiety I, dwa przykłady z młodości i wieku dojrzałego. Edited February 6, 2014 by tsyrawe Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
vela44 Posted February 6, 2014 Report Share Posted February 6, 2014 Może jest to tam jasno określone, ale jakoś nie wyłapałam, pierwsze od góry to z młodości? Czy dokładnie odwrotnie? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tsyrawe Posted February 6, 2014 Author Report Share Posted February 6, 2014 Górne z młodości. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
aoirghe Posted February 6, 2014 Report Share Posted February 6, 2014 Psycholog miałby sporo tu do powiedzenia Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rbit9n Posted February 6, 2014 Report Share Posted February 6, 2014 ale, ale. aż sprawdziłem w jakich latach żyła JKM Elżbieta I Tudor, otóż 1533 - 1603. czyli w latach 1550-1553 nie była żadną dziewczyną (jak na ówczesne standardy), a w 1603 r. była już nobliwą staruszką (jak na ówczesne standardy). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
vela44 Posted February 6, 2014 Report Share Posted February 6, 2014 Powiem tak: chciałabym umieć tak pisać jak Elżbieta I w młodości, bo to co jej wychodziło później, to kiedy się spieszę już teraz potrafię. Swoją drogą ta książka musi być bardzo interesująca. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rbit9n Posted February 6, 2014 Report Share Posted February 6, 2014 Powiem tak: chciałabym umieć tak pisać jak Elżbieta I w młodości, bo to co jej wychodziło później, to kiedy się spieszę już teraz potrafię. Swoją drogą ta książka musi być bardzo interesująca. idzie się nauczyć: nie jest to może dokładnie to samo pismo, ale krój dość podobny. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tsyrawe Posted February 6, 2014 Author Report Share Posted February 6, 2014 Swoją drogą ta książka musi być bardzo interesująca. Bardzo. Z dziesiątkami przykładów pisma znanych i nieznanych ludzi. Wrzucę jeszcze jakieś ciekawostki. Podobnie jak w cvzasach współczesnych, ludzie potrafili nieźle bazgrolić. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
vela44 Posted February 6, 2014 Report Share Posted February 6, 2014 Nieźle by wyglądały kartki świąteczne wypisane ręcznie takim pismem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bosa Posted February 6, 2014 Report Share Posted February 6, 2014 Nieźle by wyglądały kartki świąteczne wypisane ręcznie takim pismem. Albo przepis na barszczyk. Pismo późniejsze przypomina mi nieco recepty Chociaż... Z odrobiną wprawy i je da się odczytać. Choć tutaj pewnie @rbit9n jest większym ekspertem niż ja. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
elessar Posted February 6, 2014 Report Share Posted February 6, 2014 Kilka lat temu na studiach miałem okazję przyjrzeć się z bliska XVI wiecznemu rękopisowi (właściwie tym co zostało z dokumentu fundacyjnego pewnego opactwa cysterskiego)... to już dzieło sztuki, pięknie wykaligrafowane literki, misterna robota. Ehhh człowiek wiele by dał żeby tak się nauczyć pisać. ;] Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tsyrawe Posted February 6, 2014 Author Report Share Posted February 6, 2014 Kaligrafia to nie fizyka kwantowa. Każdy może się nauczyć. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
KoN` Posted February 6, 2014 Report Share Posted February 6, 2014 Kaligrafia to nie fizyka kwantowa. Każdy może się nauczyć. Z pozdrowieniami dla studentów którzy zdają fizykę kwantową w sesji. Wszystkiego się da nauczyć. Z pisaniem "teraz" problem polega na tym, że wszędzie zastępowane jest klepaniem w klawiaturę... Przez co ucząc się do egzaminów, zamiast zapamiętywać wzory, patrzę na swoje pismo w notatkach i zastanawiam się co zmienić żeby było ładniejsze... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tsyrawe Posted February 6, 2014 Author Report Share Posted February 6, 2014 Z pozdrowieniami dla studentów którzy zdają fizykę kwantową w sesji. Ha, ha. Ja to mam już wieki za sobą. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ann_gd Posted February 7, 2014 Report Share Posted February 7, 2014 mnie czeka mechanika kwantowa... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rbit9n Posted February 7, 2014 Report Share Posted February 7, 2014 Albo przepis na barszczyk. Pismo późniejsze przypomina mi nieco recepty Chociaż... Z odrobiną wprawy i je da się odczytać. Choć tutaj pewnie @rbit9n jest większym ekspertem niż ja. ja mam przepis na risotto. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tsyrawe Posted February 7, 2014 Author Report Share Posted February 7, 2014 Chyba receptę na risotto. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rbit9n Posted February 7, 2014 Report Share Posted February 7, 2014 receptę mam na nienawiść. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ender Posted February 8, 2014 Report Share Posted February 8, 2014 Ja tam wolę to... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tsyrawe Posted February 8, 2014 Author Report Share Posted February 8, 2014 Niektórzy, tak słyszalem, po prostu potrzebują receptę na czopki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rbit9n Posted February 8, 2014 Report Share Posted February 8, 2014 Niektórzy, tak słyszalem, po prostu potrzebują receptę na czopki. jest duży wybór czopków bez recepty. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
inkyzen Posted February 8, 2014 Report Share Posted February 8, 2014 jest duży wybór czopków bez recepty. Jednak nie ma to jak kręcone. M.f.supp. Dtd No 12. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rbit9n Posted February 8, 2014 Report Share Posted February 8, 2014 toczonych czopków już niema, i deseczki odeszły w dal. ale nie, czopków mi nie żal. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ender Posted February 8, 2014 Report Share Posted February 8, 2014 (edited) pewnie za globulkami tęsknisz?... pamiętam, lata temu dysputę z pewnym "fachowcem" na sensem wkręcania amoksycyliny z kwasem klawulanowym w powyższe… Edited February 8, 2014 by Ender Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tsyrawe Posted February 9, 2014 Author Report Share Posted February 9, 2014 Przestańcie. Elżbieta się w grobie przewraca. A was pokręci i już nigdy nic nie napiszecie italiką Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts