INAHON Sp. z o.o. Posted December 9, 2011 Report Share Posted December 9, 2011 W. A. Sheaffer Pen Co. = WASP A jeszcze lepsze jest to, że obecnie Sheaffer = BIC Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pan_Q Posted December 9, 2011 Report Share Posted December 9, 2011 To wiemy są na forum również fani Sheaffera Historia Sheaffera w dwóch słowach tutaj: http://www.piorawieczneforum.pl/index.php?/topic/383-pan-q-na-tropie-%e2%80%a6-czesc-4-prezenty-czyli-sheaffer-prelude/ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
INAHON Sp. z o.o. Posted December 9, 2011 Author Report Share Posted December 9, 2011 Tak, tak - historia Sheaffera jest nam znana. Mamy go w swojej ofercie od grudnia 1990 r. Oj jak ten czas leci Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pan_Q Posted December 9, 2011 Report Share Posted December 9, 2011 (edited) Domyślam się, że jest Ci znana, chciałem tylko Ci uzmysłowić, że nam również, ale chętnie przeczytamy, jakieś bardziej dokładne opracowanie, jeśli chciałbyś zaprezentować Edited December 9, 2011 by Pan_Q Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
INAHON Sp. z o.o. Posted December 9, 2011 Author Report Share Posted December 9, 2011 Jasne...tylko jak się dostanę do pracy, czyli w poniedziałek Sheaffer, Cross czy Aurora - w tych markach postaram się pomóc, jeśli ktoś będzie czegoś potrzebować. Natomiast nie wiem nadal, czy mogę tu zamieścić ofertę sprzedaży limitowanych wersji piór wiecznych w bardzo atrakcyjnych cenach - do kogo powinienem się zwrócić? Pomyślałem sobie, że może znalazłby się tu jakiś amator takich piór. Wiem, że ceny są odstraszające ale kto wie...? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pan_Q Posted December 9, 2011 Report Share Posted December 9, 2011 (edited) Of koz do Admina, a regulamin targowiska masz tutaj http://www.piorawiec...targowiska-pwf/ Edited December 9, 2011 by Pan_Q Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alveryn Posted December 9, 2011 Report Share Posted December 9, 2011 Akurat najciekawsze rzeczy Sheaffer miał w ofercie sporo przed 1990 rokiem. Na lata 90-te XX w. przypadły ostatnie odsłony stalówki conical, systemu touchdown i linii Imperial pod tą nazwą. Z "dziedzictwa" Sheaffera został już tylko inlaid, ograniczony do droższych modeli. Trochę szkoda. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
INAHON Sp. z o.o. Posted December 9, 2011 Author Report Share Posted December 9, 2011 (edited) Ja najbardziej żałuję kolekcji Targa i Crest...no i Nostalgii... Edited December 9, 2011 by INAHON Sp. z o.o. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alveryn Posted December 9, 2011 Report Share Posted December 9, 2011 W zasadzie jedynym ograniczeniem jest regulamin (zwłaszcza podanie ostatecznej ceny i zamieszczenie zdjęć sprzedawanego egzemplarza). Z tego, co wiem, indywidualna zgoda Administracji nie była do tej pory wymagana, pod warunkiem spełnienia wymagań regulaminu... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pan_Q Posted December 9, 2011 Report Share Posted December 9, 2011 No ale sam przyznasz Alveryn, że Legacy jest ładne a jeszcze edycja Victorian albo Stars Of Egypt nie wymieniając paru innych Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
INAHON Sp. z o.o. Posted December 9, 2011 Author Report Share Posted December 9, 2011 Dla mnie Nostalgia była fantastyczna... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pan_Q Posted December 9, 2011 Report Share Posted December 9, 2011 No i człowiek sie rozmarza... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
INAHON Sp. z o.o. Posted December 9, 2011 Author Report Share Posted December 9, 2011 Stars Of Egypt już od dawna nie można kupić. Obecnie top kolekcje to Valor i Legacy, żadnych limitowanych wersji...tu Sheaffer sporo odstaje od np. Aurory, która znowu specjalizuję się w limitach i edycjach specjalnych. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
emilien Posted December 9, 2011 Report Share Posted December 9, 2011 Aurora... zainteresowała mnie ostatnio Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
INAHON Sp. z o.o. Posted December 9, 2011 Author Report Share Posted December 9, 2011 Mam do sprzedaży w wyjątkowo atrakcyjnej cenie limit Aurory - Umberto Nobile Ale żeby nie robić spamu, umieszczę w przyszłym tygodniu coś w dziale kupie/sprzedam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pan_Q Posted December 9, 2011 Report Share Posted December 9, 2011 Legacy mi się bardziej podoba od Valora, chociaz i on nie jest brzydki Taaa, inlaid rulez Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pan_Q Posted December 9, 2011 Report Share Posted December 9, 2011 Nobile, też niczego sobie eyedropper Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
malwes Posted December 12, 2011 Report Share Posted December 12, 2011 A jeszcze lepsze jest to, że obecnie Sheaffer = BIC Chyba dlatego pióra dla dzieci BIC są takie fajne - dużo lepsze wg mnie niż Pelikano Junior Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pan_Q Posted December 12, 2011 Report Share Posted December 12, 2011 Generalnie Sheaffer ma duże doświadczenie z tzw. piórami "szkolnymi" Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
INAHON Sp. z o.o. Posted December 12, 2011 Author Report Share Posted December 12, 2011 Domyślam się, że jest Ci znana, chciałem tylko Ci uzmysłowić, że nam również, ale chętnie przeczytamy, jakieś bardziej dokładne opracowanie, jeśli chciałbyś zaprezentować Na razie znalazłem wersję skróconą, dodaje też dwa ciekawe zdjęcia. Pana Sheaffera oraz jego słynny patent. Co do ulotek i katalogów to mam tego na tony, więc nie wiem co by Was interesowało Historia marki Sheaffer sięga 1907 roku, kiedy to w Fort Madison w stanie Iowa (USA), Walter A. Sheaffer wynalazł pióro wieczne napełniane przy pomocy dźwigni. Ówczesne pióra wieczne były jednak nieporęczne w użyciu i wymagały kroplomierza oraz pewnej ręki podczas napełniania. Niezadowolenie Sheaffera z takiego stanu rzeczy, zainspirowało go do poszukiwań prostej i jednocześnie „czystej" metody uzupełniania tuszu. Rezultatem owych zabiegów było pióro wieczne, napełniane atramentem właśnie przy pomocy dźwigni. Rozwiązanie to zostało opatentowane przez W. Sheaffera w USA, w sierpniu 1908 roku. Dzięki dociśnięciu wąskiej metalowej dźwigni zbiornik pióra napełniał się atramentem, czerpanym bezpośrednio z kałamarza. Wynalazek ten spotkał się z tak entuzjastycznym przyjęciem, że w 1912 roku W. Sheaffer postanowił zaryzykować i inwestując oszczędności swojego życia, stworzył fabrykę piór W.A.Sheaffer Pen Company. Innowacyjna wizja i pionierskie podejście W. Sheaffera dały początek m. in. takim wynalazkom, jak atrament Skrip (1922), mechanizm napełniania Touchdown (1949) czy zintegrowana stalówka (1959). Przez kolejne lata wprowadzano nowe modele piór, takie jak Balance Lifestyle (1928) czy PFM (1959), będące inspiracją współczesnych kolekcji Sheaffera. Liczne zasługi W. Sheaffera poczynione dla przemysłu przyborów piśmienniczych blisko sto lat temu, dały początek produktom najwyższej jakości i trwającej do dziś tradycji. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pan_Q Posted December 12, 2011 Report Share Posted December 12, 2011 Ciekawe zdjęcia faktycznie. Jeśli chodzi o mnie, to bym poprosił o szczegółowsze opisanie modeli SE z linii Legacy Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts