visvamitra Posted January 25, 2014 Report Share Posted January 25, 2014 Ohlanga to rzeka płynąca w południowej Afryce. Jest to również nazwa atramentu produkowanego we Francji. Według producenta Ohlanga wygląda tak: Według mnie w ogóle tak nie wygląda. Zresztą zobaczcie sami. Ślad pozostawiony patyczkiem higienicznym: SKAN: KLEKS: Mój program graficzny widzi ten kolor tak: INFORMACJE / PARAMETRY Producent: L'Artisan Pastellier Kolor: OHLANGA Opakowanie: kałamarz o objętości 40 ml lub saszetka o pojemności 50 ml Cena: 4 euro za saszetkę, 6 euro za kałamarz. Atrament trzeba sprowadzać z Francji, co generuje dodatkowe koszty Nasycenie: całkiem silne Przepływ: dobry Cieniowanie: silne, ujdzie Jakość linii: dobra Osadzanie się na stalówce: nie zauważyłem Wpełzanie na stalówkę: nie zauważyłem Rozruch: szybki Przebijanie: przebija na słabej jakości papierze Strzępienie: strzępi trochę Wysychanie: >15 sekund MOJA OCENA: od biedy ujdzie, ale gdzie jest ta zieleń widoczna na próbce producenta? SKANY (Pismo + cieniowanie): recenzję napisałem piórem Pilot 78G ze stalówką B 1. Na papierze MONDI 2. Na papierze OXFORD Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
marwis Posted January 25, 2014 Report Share Posted January 25, 2014 Albo tobie zawartość albo producentowi obrazek ktoś podmienił. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
aoirghe Posted January 25, 2014 Report Share Posted January 25, 2014 Kolor nie podobny ani do próbki producenta, ani tym bardziej chyba do koloru rzek w Afryce... (a może to jakiś kiks, pomyłka w kałamarzu czy na stronie producenta). Natomiast tak czy owak masz bardzo ładny odcień niebieskiego. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ann_gd Posted January 25, 2014 Report Share Posted January 25, 2014 taki niebieski jak standard Pelikana, nuda do bólu i nie podoba mi się. próbka producenta niezła, przykro, że się tak zawiodłeś Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
visvamitra Posted January 25, 2014 Author Report Share Posted January 25, 2014 @Ann - trafnie to ujęłaś. Ten niebieski jest nudny, to odpowiednie słowo Jeszcze bardziej zawiodłem się na Olifants, który miał byc odkryciem roku 2014 r, ale o tym niebawem Napisałem nawet w tej sprawie do Didiera, który zarządza butikiem L'Artisan Pastellier. Odpisał, że przygotowuje nowe próbki kolorów, które będą bliższe rzeczywistości. Lepiej późno niż wcale. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
KoN` Posted January 25, 2014 Report Share Posted January 25, 2014 Visvamitra ostatnio pomylił próbki niebieskiego Akkermana (tylko się nie obraź ), ale widać Francuzi poszli dalej i robią atramenty odmienne od próbek. Ładniejsze mamy dostępne w Polsce, nie trzeba sprowadzać z Zachodu. Chociaż Ohlanga wpada w oko (oczywiście ta na próbce). Szkoda. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ender Posted January 25, 2014 Report Share Posted January 25, 2014 (edited) Prawda jest taka, że z moich 6 callifolio, 4 niebieskie wyglądają zupełnie inaczej niż na stronie, a dwa pozostałe, które są jasnymi brązami też nie są takie jak dystrybutor pokazuje... Ogólnie z tych atramentów to najbardziej podobają mi się butelki, których osiem tworzy okrąg... Edited January 25, 2014 by Ender Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
visvamitra Posted January 25, 2014 Author Report Share Posted January 25, 2014 @KoN' - nie ma się, o co obrażać Takie są fakty. @Ender - zgadzam się, że kolory na ich stronie są przekłamane. W poprzednim zamówieniu nie przeszkadzało mi to, bo z zamówionych kolorów byłem zadowolony, ale w tym zamówieniu dwa mocno mnie rozczarowały. Trudno. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Akszugor Posted January 25, 2014 Report Share Posted January 25, 2014 Mam odmienne zdanie. Mnie się kolor, jak na razie, podoba. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts